27 Май 2020сряда11:43 ч.

Ентусиазъм и отговорност

/ брой: 64

visibility 108

Вечеслав ТУНЕВ,
Главен редактор (септември 2001 - април 2004) 

Имах честта да бъда главен редактор на ДУМА от септември 2001 г. до април 2004 г. Моята одисея с вестника започна на 11.09.2001 г. - деня, в който терористи от "Ал Кайда" се разбиха със самолети в кулите-близнаци в Ню Йорк. В този ден дадох съгласие да поема поста пред новия издател на ДУМА Петър Манджуков, когото не познавах лично, само бях чувал за него. Поставено бе началото на един близо 8-годишен период, през който БСП не участваше по никакъв начин в делата на своя дългогодишен печатен орган. Освен това, главният редактор вече не се избираше от Националния съвет на БСП. На всичко отгоре аз и не бях член на БСП.

Тоест много неща в историята на ДУМА ставаха за първи път. Манджуков нищо не разбираше от вестник - той се интересуваше предимно от финансовата страна. А и някой го беше заблудил, че инвестицията в един всекидневник се връща след около 8 месеца! Той се опитваше да ни управлява като някоя от своите оръжейни фирми. Всичко това и неподражаемият му маниер на контактуване с хората създаваше често силно напрежение в редакцията. Затова в началото написах "одисея"!

Приех да участвам във възстановяването на левия вестник, който бе преживял много перипетии на безпаричие и паузи в издаването, не само защото познавах великия Стефан Продев още от времето, когато работихме заедно в БТА. През годините поддържах добри колегиални отношения с много от хората на вестника, особено с международниците.  

Новата редакция се настани в Дома на българо-съветската дружба, на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Всичко започваше от нулата - оборудване с компютри (които естествено не достигаха) и т.н. Въпреки това започнахме с голям ентусиазъм и отговорност пред читателите. Екипът бе сформиран от мои бивши колеги от "Монитор", БТА и старата ДУМА. Когато след първите 100 дни се обединихме с "Република" (после тя престана да съществува), броят на оригиналните думаджии се увеличи значително. От началото до края несменяем мой зам.-главен редактор остана Тодор Коруев. През различни периоди заместник-главни бяха Юрий Борисов, Пламен Енчев и др.

Сегашният главен редактор Ивелин Николов бе сред основателите на новата ДУМА като шеф на политическия отдел. Негово бе и челото на първа страница на първия брой.

Възстановената ДУМА имаше и т.нар. Обществен съвет, в който участваха десетина най-изявени леви интелектуалци - Анжел Вагенщайн, Любомир Левчев, Иван Гранитски, Нешка Робева и др.

Накрая бих искал да честитя юбилея на ДУМА и да й пожелая много успехи. На многая лета!

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 95

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 195

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 265

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ