09 Май 2021неделя14:13 ч.

ново:

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата!

ЕП гласува Резолюция въз основа на доклад на Пирински

Много е важно държавите членки да докладват пред Еврокомисията разкритите случаи на измами и неумишлени нарушения, подчерта българският евродепутат

автор:Дума

visibility 13462

Европейският парламент гласува Резолюция въз основа на Доклада на българския евродепутат социалист Георги Пирински относно защитата на финансовите интереси на ЕС за 2013 г. При обсъждането в пленарна зала докладчикът Георги Пирински подчерта, че всяка държава членка прави своята пропорционална вноска към европейския бюджет и съответно има еднакъв интерес този бюджет да се изпълнява възможно най-разумно и правилно. Позовавайки се на данните за 2013 г. Пирински изтъкна, че значителната част от средствата, засегнати от нарушения (1.84 милиарда евро от общо 2.14 милиарда евро), са в резултат на неумишлени отклонения от правилата и грешки, докато щетите от умишлени злоупотреби (като корупция, измами и престъпни деяния) възлизат на не повече от 309 милиона евро. Затова, според българския евродепутат, борбата с нарушенията не бива да бъде единствено ограничена до санкции и рестрикции, а трябва да включва и активна подкрепа за държавите членки с цел да предотвратяват и недопускат непредумишлени нарушения. В този смисъл Пирински изрази своята позиция, подкрепена от Групата на социалистите и демократите, че прекъсванията и спиранията на плащанията в областта на кохезионната политика следва да бъдат използвани като превантивно средство за предотвратяване на нередности, което се прилага, когато другите средства са изчерпани. Той се позова и на Договора за функциониране на ЕС, който поставя на първо място именно възпиращата страна на мерките за защита на финансовите интереси на ЕС. В заключение българският евродепутат обърна внимание, че е много важно държавите членки да докладват пред Европейската комисия разкритите случаи на измами и неумишлени нарушения. Той изрично подчерта, че информацията за разкритите измами и нередности не трябва да се използва за злепоставяне на държавите, а те трябва да бъдат насърчавани да откриват и предотвратяват измамите и грешките и когато срещат трудности, другите държави и европейските институции да им помагат. "Именно по този начин най-добре ще бъдат защитени финансовите интереси на Съюза в съответствие с изискванията и механизмите на добрия финансов мениджмънт и в отговор на очакванията и изискванията на европейските граждани", завърши Пирински. Евродепутатите в пленарната зала приеха Резолюцията почти единодушно с 636 гласа "за" и само 9 "против". В окончателния текст бе възприета по-крайна формулировка по отношение на прекъсванията и спиранията на плащанията, както и значително по-критична позиция към дейността на ОЛАФ.

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 840

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 528

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 1069

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ