14 Август 2020петък06:17 ч.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

България ще внесе искане за анулиране на част от разпоредбите

/ брой: 130

автор:Дума

visibility 670

Европейският парламент (ЕП) прие окончателно пакета "Мобилност", без нито една от исканите поправки от България и периферните страни на ЕС след тригодишна сага. Пакет "Мобилност" ще бъде публикуван до няколко седмици в Официалния вестник на ЕС, след което има преходен период от 18 месеца. След изтичането на този срок влизат в сила новите правила на пакета, според които камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата на осем седмици, а водачите - на четири. Това, което остава като възможност за България, за да постигне исканията си, е оценката на Европейската комисия за въздействие върху околната среда от връщането на камионите, която се очаква през септември, както и завеждане на дело в съда на ЕС. Такава заявка нееднократно направиха транспортният министър Росен Желязков, български евродепутати и превозвачите.

От Министерството на транспорта изпратиха официално становище по повод окончателното приемане на пакета, в което се казва, че България, както и групата единомислещи държави членки, ще продължи да ползва всички институционални механизми за защита на българския транспортен сектор, като в срок от два месеца от публикуването на законодателния акт в Официалния вестник на ЕС ще внесе искане за анулиране на част от разпоредбите на пакета.

Българските превозвачи са против задължителното прибиране на камионите на всеки осем седмици. Аргументът им е, че това е в противоречие с политиката по "Зеления пакт" на ЕС. Те са още против почивката на шофьорите да е извън кабината, като тази позиция претърпя промяна по време на 3-годишната сага. Част от българските превозвачи са недоволни и от новите правила при каботажа, свързани с ограничаването на операциите.

Преди месец председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев предупреди, че има опасност големите български транспортни компании да търсят вариант за прелокиране извън страната, където условията са по-добри. В опит да отговорят на новите изисквания някои от големите български компании вече регистрираха свои фирми в западни държави, за да могат да продължат да работят.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ