22 Февруари 2020събота20:49 ч.

ЕС можел да пропилее 29 млрд. евро за ненужни газови проекти

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 622

Има риск 29 млрд. евро да бъдат пропилени за 32 предимно "ненужни" газови проекта. Европа не се нуждае от нова газова инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките. Това се твърди в ново проучване на консултантската компания Artelys, цитирано от EurActiv. Комисията за промишленост на Европейския парламент трябва да отхвърли или одобри днес списък от енергийни проекти, които отговарят на условията за получаване на финансиране от ЕС.

Т.нар. четвърти списък на ЕС с проекти от общ интерес (PCI) беше представен от ЕК на 31 октомври м.г. Той съдържа 151 проекта за енергийна инфраструктура, 70% от които са свързани с електричество и интелигентни мрежи. Сред тях са и българските проекти за газовия хъб "Балкан", за газовите връзки с Гърция, която в момента се строи, и бъдещата със Сърбия, газопроводът БРУА през България, Румъния и Унгария до Австрия, както и рехабилитацията на българската газопреносна мрежа.

Но проучването на Artelys за Европейската климатична фондация казва, че "повечето" от 32-та газови проекта в списъка на PCI може да са "ненужни". "Съществуващата газова инфраструктура на ЕС е способна да отговори на различни бъдещи сценарии за търсене на газ в съюза, дори при екстремни случаи на прекъсване на доставките", твърди проучването. И прави извод, че от гледна точка на сигурността на доставките проектите са ненужни и са потенциално свръхинвестиране на десетки милиарди евро, подкрепени от европейски публични средства.

Проектите с общи интереси имат право да получават пари на данъкоплатците от ЕС чрез Механизма за свързване на Европа (МСЕ), който може да покрие до 50% от разходите за проект.

Прогнозата е, че членовете на ЕП ще приемат резолюция с искане комисията да преразгледа списъка в светлината на Европейската зелена сделка. Списъкът ще бъде гласуван от Европейския парламент в средата на февруари.

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 137

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 96

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 171

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1093

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1441

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 335

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 426

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ