28 Септември 2020понеделник08:43 ч.

ЕС надстройва горяща къща

Дясна Европа създава съюз на ограниченията и социалната деградация

/ брой: 286

автор:Боряна Костова

visibility 8056

Кристиан Вигенин, евродепутат

Месеци наред европейските лидери се опитват да решат проблеми, чиито корени са в липсата на регулация на финансовите пазари, злоупотребата с финансова власт и влияние. Финансовата система, която би следвало да обслужва икономиката, се превърна в господар на икономиката, а вече и на политиката. Агенциите за кредитен рейтинг от години волно или неволно подпомагат финансовите спекуланти, чиито жертви вече са не отделни компании, а държави, застрашен е целият Европейски съюз. Не само това, агенциите за кредитен рейтинг се опитват да влияят не само върху икономическите, но и върху политическите решения на отделни държави и на целия Европейски съюз. Заедно с това е ясно, че липсата на дисциплина в продължение на години е довела до

натрупване на дисбаланси

които правят редица страни уязвими. Правилата в еврозоната не се спазват от самото начало - още при създаването на Икономическия и валутен съюз в него бяха допуснати страни, които не отговаряха на формалните критерии за съотношение "външен дълг към брутен вътрешен продукт". Предвидените наказателни механизми така и не бяха използвани, когато страни от еврозоната още преди финансовата криза от 2008 г. надхвърляха границата от 3% бюджетен дефицит.
На фона на тези дълбоки структурни проблеми, които изискват решителни действия, може би с висока политическа цена, Европейският съвет излезе с половинчато решение, а най-запомнящ се резултат е самоизолирането на Великобритания. Другото, което се запомни от решенията на Европейския съвет, е превръщането на Европейския съюз в съюз на ограниченията и наказанията. 26 страни всъщност си обещаха, че вече ще спазват правилата и за да се гарантира това, по германски модел ще вкарат това задължение в конституциите си и ще въведат автоматичен наказателен механизъм. Логично, финансовите пазари не бяха впечатлени, а Италия все още не е сигурна ще успее ли да финансира плащанията си от 300 милиарда евро в началото на следващата година. Т.е. в дългосрочен план това решение може и да изиграе своята роля, но сега е все едно къщата ти да гори, а ти вместо да гасиш пожара, да подписваш договор за надстрояване на още един етаж.
Имаме нужда обаче

да локализираме пожара

като бързо ограничим възможностите на финансовите пазари да диктуват условията. Трябва да осигурим вода за неговото ликвидиране, като дадем шанс на Европейската централна банка да функционира като пълноценна централна банка на еврозоната и като създадем възможности на трети страни със свободен ресурс да участват в "гасенето" - чрез временно ангажиране на Международния валутен фонд, например. Междувременно трябва да се създадат предпоставки за създаване на независима Европейска агенция за кредитен рейтинг, която да ограничи натиска на американските агенции. Гаранция, че пожарът няма да се разпали отново, е създаването на условия за растеж, подобряване на конкурентоспособността на европейските икономики, създаване на работни места. Нищо от тези неща, за съжаление, не се превърна в тема за дискусия на срещата на лидерите.
България е в деликатна ситуация. От една страна, ние се отличаваме със здравословни финанси още от времето на въвеждане на Валутния борд през 1997 г. Дълго време това беше наше важно предимство при привличането на чуждестранни инвеститори, както и за развитието на българския бизнес. Поредица правителства - на десница, либерали и социалисти - не се отклониха от политиката на финансова стабилност и предвидимост. Благодарение на това България посрещна кризата с огромен фискален резерв. В същото време българската икономика е малка и силно зависима както от външни шокове, така и от

грешни вътрешнополитически решения

 Само за две години тази комбинация ликвидира фискалния резерв, който сега е на минимума. Перспективите за 2012 година не са блестящи. След слаб и колеблив растеж, при липса на стимули за развитие, при трудна външна среда, удържането на бюджетния дефицит ще има висока цена, която ще платят българските граждани. Оставането на България извън новите споразумения обаче би я направило по-уязвима и ще я отдалечи още от перспективата да се присъедини към еврозоната - цел, от която нямаме основание да се отказваме.
Големият въпрос пред България е как да създаде условия за растеж, за да наваксва изоставането си, при положение че се лишаваме от всякакви възможности за гъвкави решения, че свиването на държавни разходи ще продължава, че чуждите инвеститори бягат, че администрацията е неефективна, че сме на опашката по усвояване на европейските фондове и т.н. Не се ли даде отговор на този въпрос, новият фискален съюз просто ще бъде политическа легитимация на сбърканата политика на сегашното правителство. Европейската левица се опитваше да развива Европейския съюз като един социален съюз, основан на солидарността. Дясна Европа създава един нов съюз - съюз на ограничения, санкции, социална деградация. България няма интерес той да бъде такъв, но не може да си позволи да остане извън него.
 

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ