26 Март 2023неделя10:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

"Есенни истории с роял" оживиха Пловдив

Започна двумесечният салон на изкуствата

/ брой: 172

автор:Пенка Калинкова

visibility 2423

С откриването на Националните есенни изложби в Стария град за 51-ви път и с оригиналната нова инициатива "Есенни истории с роял" започна Есенният салон на изкуствата в Пловдив. 10 художници в три от знаменитите къщи на Стария град представя кураторката Галина Лардева. Те се вписват в нейната концепция "Извън повърхността". Това са опитните и известни Моника Роменска от Пловдив и Богдан Александров от Видин, от поколението на родените в 70-те г. са Атанас Тотляков от Пазарджик и Велико Търново, Калоян Илиев-Кокимото от Варна, Шевкет Сюнмез, роден в Пловдив и живеещ и в Истанбул, Юлиан Табаков, живеещ и работещ в София и Стокхолм и така до родените в началото на 90-те г. - Явор Костадинов от Пловдив, Мартин Трифонов и Мартиан Табаков от София. Единственият фотограф в изложбите е живеещият и работещ в Пловдив и София Даниел Леков. Всички до един са ярки индивидуалности, показали, че могат да работят и покажат свои творби "извън повърхността". До края на месеца изложбите могат да бъдат разгледани.
Новото и различното, което даде начало на артмаратона, бяха "Есенни истории с роял" - 5 концерта на 5 рояла, на 5 емблематични места в града - до фонтана на Арнолдо Дзоки в Цар Симеоновата градина, недалече от красивата сграда на община Пловдив, на стълбището към Сахат тепе, в непосредствена близост до Римския стадион и в Капана. В началото бяха високите професионалисти, между които цигуларят Мичо Димитров, пианистът Георги Черкин, солистите на Опера Пловдив Мариана Панова, Марк Фаулър, Станислава Момекова, Георги Султанов, както и  много младите Борис Биков, Николай Маринов и Борис Петков, ученици на известната клавирна педагожка Светлана Косева, след това се включиха в инициативата "Роялът е ваш!" и жители, и гости на града.
В ДУМА вече излезе информация за двата кукленотеатрални фестивала (3-7 септември) и за Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът" (11-23 септември), но предстоят още празници на духа и творчеството - фестът "Sounds of the Ages", "Капана фест", "GuitArt Festival", Празници на Стария град под наслов "По Трихълмието на времето", Дни на музиката в Балабановата къща, трето издание на фестивала "Пловдив Mezzi", "Класик Open air" - "Пулсът на Пловдив в 3/4", Дни на кубинската култура в Пловдив, Международен пленер и изложба на съвременни австрийски и български артисти, Седмица на съвременното изкуство, "Съвременен словашки дизайн", Избрано от V Международен фотосалон Пловдив", Международни фотографски срещи "Следите остават", Международният видео фестивал "Фасада", Кинопанорама "Киномания в Пловдив 2018", многобройни концерти на Античния театър и много други по-малки културни прояви и събития. 
 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ