09 Декември 2023събота11:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Eсенни културни събития оживяват Пловдив

Два театрални фестивала - "Двама са малко, трима са много" и "Сцена на кръстопът", много музика и изложби очакват жители и гости на града

/ брой: 208

автор:Пенка Калинкова

visibility 1862

С Националните есенни изложби в Стария град и с мюзикъла "Зоро" на Античния театър започна Есенният салон на изкуствата - Пловдив 2012, и ще завърши в последните дни на октомври с "Пловдивските джаз вечери". В двата есенни месеца ще се случат два театрални фестивала - "Двама са малко, трима са много" и "Сцена на кръстопът", много изложби - Националните есенни, "15х5" на Дружеството на пловдивските художници, Архитектурен форум, Международни дни на фотографията, изложби на Ясен Гюзелев и на сценографката Елена Иванова плюс редовната дейност на многото пловдивски галерии. Концертите на Античния театър и международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", както и Международният фестивал на китарата не изчерпват цялото богатство на музикалната програма.
През септември и октомври в Пловдив рогът на изобилието и многообразието в културната програма ще затрудни дори групата на "постоянното присъствие" (има такава неформална групичка) на болшинството културни прояви.
Националните есенни изложби в 40-годишното си юбилейно издание са подбрани без обичайния един-единствен куратор. Събрал шефът на отдел "Култура" Йохан Девлетян пловдивските изкуствоведи Светла Москова, Красимир Линков, Галина Лардева и председателя на дружеството Димитър Чонов и от предложенията на четиримата се родил афишът с 11-те имена. Невероятна селекция - изложби на Валентин Старчев, Греди Асса, Емануела Ковач, Емил Стойчев, Иван Русев, Милко Божков, Светлин Русев, Стоян Цанев, Ясен Гюзелев и на пловдивчаните Анна Гребенарова и Атанас Хранов ще видим във възрожденските къщи и дворове в Стария град. Тъй като и кукленотеатралният фестивал "Двама са малко, трима са много", организиран някога от Васил Апостолов с подкрепата на Ешуа Бело, има свой малък юбилей - 20-годишнина, техният наследник на директорския пост - Виктор Бойчев, също е проявил организационен замах. Освен програма на традиционните места - в Кукления театър и в камерна зала на Драматичния театър, както и в лятно кино "Орфей", ще има и програмна линия на открито - с "живи статуи", клоунада, театър на огъня и сенките и прочее. Представления ще се играят на всички по-интересни места в центъра на Пловдив - Римския стадион, Цар Симеоновата градина, градинката "Седмото тепе", пред Централна поща, пред Централни хали, пред Градската художествена галерия, на площад "Стефан Стамболов", пред стълбите на "Каменица", в "Конюшните на царя", та дори и на Гребния канал. Там ще видим и чуем например "Песента на русалката" на театър "Стринг Бийм" от Нова Зеландия. Цял месец ще продължат така наречените Седмици на съвременното изкуство в баня "Старинна". "След 15 минути всички ще сме в бъдещето" е наречена изложбата там, а другата проява на сдружение "Изкуството днес" е Фасада видео фестивалът, който ще бъде открит в Лапидариума на Стария град на 12 септември. Чудесно място, като се имат предвид фасадите на възрожденските къщи наоколо.
Освен Античния театър и Балабановата къща, много оспорвана локация напоследък е и обновеният Римски стадион. В края на август фондация "Пловдив 2019" го превърна в "кино на открито" - 200-300 души сядаха на античните седалки, за да гледат документални филми за историята, културата и личностите на Пловдив, още стотина и повече обрамчваха парапетите на паметника на културата, цялата околност с многобройните кафенета на открито слушаше например историята на благотворителя Димитър Кудоглу. Предстоят кукленотеатрални прояви, а на 30 септември на Римския стадион концерт ще изнесе Бигбендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев, солист е Аркадий Шилклопер (Русия, Германия), изпълнител на алпийски рог.
Пловдив е щастлив с колорита и очарованието на своя Стар град, на Античния театър и всички паметници от Възраждането и Античността. Повечето, за да не кажем всички, от проявите, са съсредоточени там, в центъра на града. Периферията с районите Западен, Източен, Южен, Тракия остава незасегната от културната инвазия. Това е стар, нерешен от години, проблем. Малкото изключение е в район Северен, защото на територията на Международния пловдивски панаир паралелно с търговските и конгресни прояви честичко се случват и културни събития. Особено тази есен, когато се чества 120-годишнината от Първото българско изложение.
Уличното изкуство е широко демократично и ще задоволи културните потребности на хора с по-ниски доходи, но сериозните премиери сякаш са предвидени и ще се състоят в затворените пространства. За новата постановка на Пловдивския театър "Крал Лир" е привлечен интересен творчески и голям финансов ресурс. В представлението участват на гастрол трима известни актьори - Стоян Алексиев в главната роля, Анастасия Лютова и Явор Бахаров, костюмите са по проект и направа на известната Ирина Кружилина, която живее в САЩ, но продължава да работи в Европа и Русия. Постановката на режисьора Стайко Мурджев, с която ще бъде открита тазгодишната "Сцена на кръстопът" на 10 септември, е финансирана от множество спонсори, сред които си струва да отбележим и фондация "Пловдив 2019". Чрез конкурсите, обявени от нея под мотото "Творческият Пловдив в европейски измерения", бяха подкрепени редица интересни културни прояви, както и традиционни международни фестивали, като "Двама са малко, трима са много".
 В XVI издание на "Сцена на кръстопът", този път под наслов "Театърът покаянието", прави впечатление почти изравненото участие на столични и извънстолични театрални трупи. Това е нещо, което винаги е отличавало пловдивския фестивал от други. Той е, както казва неговият арт директор и селекционер проф. Стефан Данаилов, създаден единствено и само за публиката. Аплаузът, сълзата, усмивката са естетиката на фестивала. Това е и неговата претенция, концепция, платформа. Може да се отнесе до голяма степен и до съдържанието и насочеността на целия Есенен салон на изкуствата в Пловдив. Ще можем да се радваме на изкуството на Теодосий Спасов и Йелдъз Ибрахимова в "Пловдивските джаз вечери", на Иван Лечев, Роберто Фабри, Франсиско Берниер и техни колеги в Международния фестивал на китарата, на пианиста Божидар Ноев и цигуларя Ангел Станков, арфистката Сузана Клинчарова, флейтиста Патрик Галоа, както и на най-младите солисти на НУМТИ "Добрин Петков" под диригентството на академик Васил Казанджиев в поредицата "Дни на музиката в Балабановата къща" и т.н.
Акцентите в Архитектурния форум Пловдив 2012 са младежката архитектурна работилница "Ще ми се да беше", интернет конкурсът на тема "Кино Космос - място за култура" и изложбата "Проектите на пловдивските архитекти". Съдбата на някогашното най-представително пловдивско кино "Комсомол"/"Космос" беше тема на дълги дискусии в края на мандата на предишната местна власт. Изборът на темата на интернет конкурса звучи като обещание проблемът на сградата по проект на арх. Любомир Шинков и арх. Любомир Бонев, изоставена и полуразрушена в центъра на Пловдив, да се реши благополучно - тя да си бъде място за култура, а не многоетажен паркинг.
През септември и октомври пътят ви трябва да минава през Пловдив - тук, както винаги, а тази година и повече, ще се случват необикновени събития. Може би, защото Пловдив и пловдивчани все повече се проникват от съзнанието да бъдат културната столица на Европа през 2019 г.
 

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 238

Париж узакони правото на кравите да мучат

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 506

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 546

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 536

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ