21 Март 2023вторник12:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса. Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса.

Тази снимка от лятото на 2020 г. говори сама за себе си. Това са очакванията на огромната част от българите. Посланието на плаката е причината за мощната подкрепа за президента Румен Радев и невъзможността на ГЕРБ да имат кабинет в два парламента

На фокус

Есента на марионетките

Анти-ГЕРБ партиите трябва да надмогнат противоречията си, за да сформират правителство

/ брой: 216

автор:Георги Георгиев

visibility 151

На 6 октомври 2013 г. във "Всяка неделя" бившият в момента, и бившият към онзи момент, министър-председател Бойко Борисов казва пред Кеворк Кеворкян, че завижда на Пламен Орешарски за волското му самочувствие, за търпението му, за нервите му. "Аз заради 1000 души на "Орлов мост"... 

- Избяга, вмята Кеворкян...

- Подадох оставка", продължава спомена си лидерът на ГЕРБ. Същият човек, който седем години по-късно, по време на масовите многохилядни протести от лятото на 2020 г. се беше вкопчил в премиерския стол с побелели пръсти и прояви "волско самочувствие" на фона на народното недоволство от политиката му. 

Там Борисов казва още: "Един водещ ме попита: коя е най-хубавата книга, която си чел като малък, и аз казах: "Винету", като всяко момче..., оттогава казват: той е чел само "Винету", а аз съм доктор на науките. Поне съм прелиствал предговорите на... толкова сесии, изпити". 

Любопитно е, че водещият няколко пъти го нарича "Щастливият пътник" и го съветва да си пътува "щастлив по пътищата". Докторът на науките това и правеше в следващите години в "Шоуто на джипката". 

2013 година ще се запомни като пропуснатия шанс за политическата маргинализация на ГЕРБ и низвергването на Борисов. "Защо ни причинихте това", написа тогава общото мнение в БГНЕС журналистката Зелма Алмалех, в деня, когато с гласовете на БСП и ДПС Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. Последва обществен и морален взрив, след който глупостта на едните и безотговорността на другите разчисти пътя за връщането на Борисов на "Дондуков" 1. После четири години той вилня. И Пеевски заедно с него. 

2021 година не може, не бива, не трябва и не искаме да става 

втората пропусната възможност 

да се сложи край на "шайката" (по А. Тодоров) и нейните марионетки. В момента Борисов изобщо не е щастлив, но само от вас зависи дали той ще стане пътник в политиката. Обществото ни просто няма сила да изтърпи още един провал на усилията си за преборване на мафията. И без това деградацията му е твърде напреднала, обхванала и интелигенцията, както показаха събитията от последните месеци. 

Най-голямата тайна на кандидатпрезидентската кампания е с какво Бойко Борисов държи професор Анастас Герджиков, "ректора на всички ректори", според доктора на науките. Защо иначе човек извън кръга на безскрупулните гербаджии ще реши да влиза в това политическо блато, и то на страната на 12-годишната бойкоборисовщина, навряла България в дъното на Европа по всички показатели. Освен по бюджетен дефицит. 

Ако сам е решил, по силата на вътрешно убеждение и свободната си воля, то това би означавало, че е напълно лишен от елементарна политическа ориентация. Той всъщност подкрепя "най-мразената партия" (по Цв. Цветанов) в България в момент, когато тя е в пълна изолация, токсична за останалите демократични партии. 

Фактически двойката Герджиков-Митева е дала съгласието си да бъде политическа марионетка на Борисов, нищо, че двамата не се възприемали като кандидати на ГЕРБ. Какъвто и да е размерът на инициативния им комитет, той не може да изиграе ролята на смокиново листо. "Наистина обединени" те могат да бъдат само около фигурата на Борисов, около която гравитират и твърдите ядра на ГЕРБ и СДС. 

Ние сме на финала на необичайна избирателна кампания. Съвместените избори за държавен глава и парламент изместиха фокуса върху първите. Нинова казва, че парламентарните избори са по-важни от президентските. Това е вярно от гледна точка на контрола върху изпълнителната власт и нуждата от работещо правителство, което да прокарва разумните решения. 

Но като виждаме 

с каква злоба и ярост 

политическите противници от ГЕРБ и ДПС, националисти и псевдолевичари се нахвърлят именно върху Румен Радев, не остава място за съмнение коя е основната им мишена и от кого се боят най-много. Борисов се интересува само от Радев, не говори изобщо за парламентарния вот. 

Употребата на здравната криза, в която се намираме, за политически цели е едно от най-низките деяния от 1989 г. насам. Дълг и задача на националноотговорните политици е да вземат и подкрепят решения, които да предпазят нацията от гибел, а не да удовлетворят низките страсти на тълпата. 

Тук имаме два типа политики. Първите може и да не са добре обмислени, защото се вземат под напора на обстоятелствата, но имат за цел да спасят живот. Вторите са добре обмислени, но целта им е свързана със спасяването или изграждането на нечия кариера за сметка на вашето здраве и живот. Помислете за това на 14 ноември. 

Когато започнат да се формират политики на базата на настроенията във фейсбук, това е популизъм. Лидерите вземат решения за нацията, въпреки политическата цена. Това видяхме при Румен Радев - лидерство и воля да наложи единствено възможната в случая политика, въпреки обструкциите от всички страни. Това ще му осигури и втория мандат. 

Истинско безпокойство обаче е първото място на ГЕРБ - между 22 и 24% според отделните агенции. Ако това се запази, то макар гербаджиите да не бъдат допуснати до властта, би дало повод на Борисов да

демагогства от зори до здрач

с което да мотивира падналите духом бойкоборисовчета. Това ще удължи прехода от мутренска към демократична държава. 

Няма какво да се залъгваме. Режимът на тези, на които десетки хиляди българи крещяха "Мутри, вън!", продължава да се чувства комфортно. Доказателство за това бе и чатът между главния прокурор Иван Гешев и проверяваната от прокуратурата пиарка на Бойко Борисов Севделина Арнаудова по време на заседание на правната комисия в 46-ото НС. 

В демократична страна Гешев щеше да напусне с позор Съдебната палата, а Арнаудова - ГЕРБ. В страната на мутрите Арнаудова обяснява, че те с Гешев са се присмивали на всичко по време на комисията, а прокуратурата търси кой е заснел скандалния чат. 

Тази наглост е невъзможна без усещането за безнаказаност. За това, че нещо те прави по-специален от останалите граждани. А това "нещо" е топлата връзка между прокуратурата и ГЕРБ. Чатът на главния обвинител с "Pi ar Sevi Boiko" е едно от косвените свидетелства за тази връзка. Докато я има, Борисов и компания ще се чувстват в безопасност, независимо от текущите разкрития на служебния кабинет, като това за магистрала "Хемус", колкото и фрапиращи да са те. 

Прекъсването на връзката между бившите управляващи и държавното обвинение е необходимото, макар и не единствено, условие за премахването на властта на мутрите. Това обаче не може да бъде свършено от служебното правителство, събитията от последните седем месеца го показаха категорично. Свършеното от министрите на Стефан Янев за разобличаването на режима на Борисов е достойно за уважение, но то не може да бъде продължено, и най-вече завършено, без редовно правителство, подкрепено от съответното парламентарно мнозинство. 

Това е и 

голямата отговорност 

пред анти-ГЕРБ партиите. След два провала да излъчат най-накрая редовно правителство, което неизбежно ще бъде кабинет на компромиса. Не като "историческия компромис" на Реформаторския блок с ГЕРБ и ДПС, а на компромиса от европейски тип, какъвто виждаме в Германия например. Народът няма да прости трети провал. 

Голям проблем е обаче, че ред анти-ГЕРБ партии са се свили до твърдите си ядра, а оттам говорят с твърд глас. Не слушайте гласа на твърдите ядра. Всяко твърдо ядро има по едно твърдоглаво бръмбарче в главата, което каканиже ката ден догмите си. 

Точно сега обаче е нужно отстъпление от догматизма, от популизма и от политическия екстремизъм. 

1101

Тази снимка от лятото на 2020 г. говори сама за себе си. Това са очакванията на огромната част от българите. Посланието на плаката е причината за мощната подкрепа за президента Румен Радев и невъзможността на ГЕРБ да имат кабинет в два парламента

 

 

МФ иска таван от 5000 лв. за плащанията в брой

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 54

940 лв. минимална заплата от 2024 г.

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 54

Обещават газовата връзка със Сърбия да бъде пусната в срок

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 54

Колите втора ръка са поскъпнали с 40 %

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 54

Стига сме отстъпвали!

автор:Боян Бойчев

visibility 556

/ брой: 54

Шизофренията в Хага

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 54

Атанас Зафиров: БСП е лявата партия, която отстоява мира

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 54

Георги Свиленски: Служебният кабинет се намесва предизборно

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 54

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ