14 Август 2020петък05:19 ч.

Димитър Радев

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

Българският лев влезе в чакалнята за еврото

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 1009

ЕЦБ ще поеме директно банковия надзор върху най-големите и значими банки у нас от 1 октомври, след като извърши оценка на това кои финансови институции ще влязат в списъка. Отделно Франкфурт ще следи в макроплан и по-малките банки у нас. България ще има свой представител в надзорния съвет на ЕЦБ с всички права като на държавите с право на глас. Българският лев е включен във Валутно-курсовия механизъм ERM 2, наричан още чакалнята за еврото. Това решиха финансовите министри на държавите членки от еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България.

Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева. Според европейските правила той не трябва да се отклонява с повече от 15% в продължение на минимум две години, за да се счита престоят в ERMII за успешен. България влиза в механизма с валутния си борд като едностранно поето условие, съобщиха официално от БНБ. Споразумението за участие на българския лев в ЕРМ 2 е придружено от твърд ангажимент на българските власти да провеждат благоразумни икономически политики с цел запазване на икономическата и финансовата стабилност и постигане на висока степен на устойчива икономическа конвергенция, посочват от централната банка. Освен в ERM 2 България се присъединява и към Банковия съюз на ЕС, тоест влиза в "тясно сътрудничество" с Европейската централна банка.

"Интеграцията на страната ни в еврозоната свързва икономиките на участващите държави членки по начин, който дава не само икономически предимства, а е и цивилизационен избор. Свързваме кръвоносната система на икономиката ни с едно от найните икономически формирования в света", коментира финансовият министър Владислав Горанов. "Това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България", каза управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ