30 Октомври 2020петък10:36 ч.

ЕЦБ вече ще отнема лицензите на банките у нас

С 43 на сто намаляла печалбата на трезорите за година

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 665

Европейската централна банка (ЕЦБ), чието седалище е Франкфурт, вече ще взема крайните решения за издаването и отнемането на лиценз на всички банки в България. Досега това се правеше от Българската народна банка (БНБ). Причината за промяната е, че от вчера се активира присъединяването на България към Банковия съюз на ЕС, като БНБ влиза в т.нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ. В резултат от 1 октомври БНБ става "подизпълнител" на решенията на ЕЦБ. Активира се законодателството, според което БНБ се задължава да издава необходимите административни актове в изпълнение на разпорежданията на ЕЦБ по отношение на банковия надзор.

За посочените от Франкфурт 5 директно надзиравани от него банкови институции у нас - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка и Райфайзенбанк, БНБ губи директните си правомощия и ще подпечатва съответните индивидуални административни актове "единствено при искане, издадено от ЕЦБ, и в пълно съответствие с него". Всяко заявление за лиценз ще се подава до БНБ, която ще е длъжна да уведоми ЕЦБ в случай на положително становище. Лицензът ще се счита за одобрен от Франкфурт, освен ако в срок от максимум 20 дни ЕЦБ не представи писмен мотивиран отказ. В такъв случай БНБ отказва лиценза. ЕЦБ ще може и да отнеме лиценз на която и да е банка у нас по собствена инициатива. Преди това Франкфурт ще даде "достатъчно време" на БНБ да вземе мерки за оздравяване на съответната финансова институция.

Данните на БНБ за състоянието на банковия сектор към края на август показват влошаваща се икономическа конюнктура. Подадени са 124 997 искания за разсрочване на задължения с брутна балансова стойност 10, 187 млрд. лв. За момента банковата система е на печалба. За осемте месеца на 2020 г. тя е 686 млн. лева, като само за август се е увеличила с 90 млн. лева. Спрямо август 2019 г. обаче печалбата на банковия сектор се е сринала с 43,3%, като през месеците този негативен показател нараства.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ