04 Юни 2020четвъртък08:13 ч.

Булевард

Събеседник

Евгения Димитрова: В училище душата ми е у дома си!

Не трябва да спираме да търсим своята истина, защото това означава да си "буден" в днешно време, казва младата учителка

/ брой: 210

автор:Боян Бойчев

visibility 1679

Евгения Димитрова е родена в Плевен. Израснала е в семейство на лекари - от там идва любовта й към фармацията. През 2013 г. завършва МК "Йорданка Филаретова", специалност помощник фармацевт. Работи 5 години по специалността си. Призванието си открива по-късно и през 2019 г. завършва специалност предучилищна и начална училищна педагогика в СУ "Св. Климент Охридски". В момента учи магистратура - начална училищна педагогика към същия университет и работи в 93 Средно училище "Александър Теодоров-Балан" 

"Всеки, който ни кара да мислим, съпреживяваме и откриваме нови неща, може да бъде нашият будител"

"Отделни хора се сливат в общност към нещо, което винаги е давало надежда на българина - любовта към знанието"

"Искам да помагам на другите да откриват себе си"

- Евгения, днес е Денят на народните будители. С какви чувства посрещаш този ден? 

- Първи ноември винаги ми носи чувство на признателност и благодарност към българския учител. Този ден е празник. Отделните хора се сливат в общност към нещо, което винаги е давало надежда на българина - любовта към знанието. 

- Ти си учителка. Защо избра тази професия? 

- Защото искам да помагам на другите да откриват себе си, да възпитавам креативност, да разгърна творческите си способности. С няколко думи - вдъхновява ме всеки ден. 

- Професия или призвание е да си учител? 

- Определено призвание - има голяма доза себеотдаване. Чрез преподаването притежаваме възможността истински да променим света - благодарение на децата, които ще го създават утре. Да бъдеш учител е и една от най-добрите школи за личностно и професионално развитие. 

- Какво си работила преди това? 

- Завърших и работих 5 години като помощник фармацевт, преди да стана начален учител. Обичам фармацията, но тя не ми носи палитрата от чувства, които ми дава преподаването. Вдъхновение, детски усмивки, благодарност. В училище душата ми е у дома си. 

- Защо е трудно да си учител? С какви предизвикателства се сблъсква днес той? 

- Защото учителят е една от основните фигури в живота на децата. Той трябва да дава пример, да формира мироглед, да е обективен и честен. Също така да учи децата, че не трябва да се отказват от мечтите си, да знаят къде да търсят помощ и съдействие. Често се сблъсква с неразбиране, бюрокрация, бумащина и липса на съдействие от родителите. 

- Имаш и семейство. Как се съвместява личен и професионален живот, особено в учителската професия, която изисква пълно себеотдаване? 

- Да, имам страхотен съпруг и син на 3 години. Много е трудно и времеотнемащо, защото трябва да преподавам в училище, а у дома да възпитавам детето ни, да съм домакиня, слушател и майка. Справяме се заедно със съпруга ми, работим като един екип и си поделяме отговорностите. 

- Често на учителя казват "твоите деца", имайки предвид учениците. Така ли е наистина? 

- Да, те всички са мои деца. Прекарвам почти целия си ден с тях, а това не е само работен процес. До тях съм и знам как и какво ги тревожи, как да им помогна, за да се чувстват добре в училище. С децата сме едно голямо семейство. 

- Какво искаш да възпиташ в своите ученици? 

- Искам да възпитам в тях самостоятелност, умение за справяне с житейски ситуации, да бъдат будни, активни граждани на света. И най-важното - да бъдат щастливи с изборите си. 

- Казват, че учителите са днешните будители. Чувстваш ли се такава? 

- Будителите сме всички ние, които сме открили мястото си в света. Аз определено съм щастлива с избора си. 

- По-различни ли са децата днес, в сравнение с времето, когато ти си била ученичка? 

- О, определено! Много по-активни са, изразяват мнението си, знаят, не се притесняват или страхуват. В ерата на технологиите -  рядко могат да бъдат изненадани. И това е страхотно предизвикателство за мен. 

- Нуждаем ли се днес от будители? Не предпочитаме ли съня? 

- Имаме нужда от будители всеки ден. Днес те са учителите, обществените фигури в сферата на образованието и културата, деятелите на българщината в чужбина, журналистите, писателите и много други. Важно е да ги има. Всички те ни помагат да имаме критично мислене. Всеки, който ни кара да мислим, съпреживяваме и откриваме нови неща, може да бъде нашият будител. Но дори и да го открием, никога не трябва да спираме да търсим своята истина. Защото това означава да си "буден" в днешно време. 

- Кои са ценностите, на които държиш? 

- Любовта, добротата и семейството. 

- Какво правиш в свободното си време? 

- Обичам разходките в парка, да карам колело, да пътувам със семейството си. 

- Любимата ти книга? 

- Първата, която ми идва на ум, е поредицата за "Хари Потър" на Дж. К. Роулинг. Тя ми помага да запазя детското в себе си. 

- А какво четеш в момента? 

- В момента чета с детето основно приказките за Франклин, а през свободното си време започнах "Клуб 5 сутринта" на Робин Шарма. 

- Любимата ти мисъл? 

- "Щастието е въпрос на избор" 

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 161

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 113

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ