08 Декември 2021сряда02:04 ч.

Евроатлантизъм

/ брой: 9

автор:Андрей Пантев

visibility 3159

В ДПС скандала Лютви Местан се обяви едва ли не за месия на някакви евроатлантически ценности. Формулирани при това като философия "анти Русия". Какво значи евроатлантически ценности? Няма такива, има общочовешки ценности. Хората, които са между Атлантика и Западна Европа, не са по-стойностни като човешки същества от японците, австралийците и китайците. Никой не е дал дефиниция на тези ценности, освен идеята, че на Запад човекът живее за себе си, а на Изток човекът живее за държавата. Това е доста спекулативно, защото и четирите религии, които днес доминират като духовност в нашия свят, са родени исторически, а до известна степен и философски, вън от Европейския континент. Така че към евроатлантическите ценности може да бъде причислен и колониализмът, за който днес се разплащаме с голямо закъснение, но доста болезнено в съвременния свят.
Какво значи да следваме евроатлантическите ценности и как това се връзва с патриотизма? Патриотизмът не е професия, не е субсидия и не е хонорарна каса. Но патриотизмът преди всичко не е изолация от една общност, каквато и да е тя. Цялата драма тук е какво означава защитата на национален интерес. А това означава не да преметнеш съседите си, а да изпитваш чувство за достойнство и себезначимост, която да не е свързана с фанатична мания за изключителност. Патриотизмът се учи още на бабино коляно, след което се развива от училище, от армия, от университет, от семейство и пр. Често пъти патриотизмът обаче е прикритие на диктатура. Хитлер започна в началото да набира скорост и власт с идеята, че германците са унижени, че са поставени на колене, че са обявени за победена държава, дори когато немски войски още се намират на територията на Франция. Аз съм един от малкото историци, които правят разлика между патриотизъм и национализъм. Патриотизмът е преди всичко любов, а не агресия. Спекулативните словесни комбинации за евроатлантически ценности нищо не означават тогава, когато те до голяма степен принизяват собствения национален облик, който, без да е най-великият в света, е нещо различно от условното понятие на такива ценности.
Често пъти защита на национален интерес означава реакция на другите по-значими, да не кажа велики сили. Веднага щом се породи някъде, не само в Европа, усещане за съобразяване с националния интерес, веднага се спретват демонстрации и безредици. Неотдавна такъв опит беше направен в Унгария. Тя беше на мушката. Там тези инициативи се провалиха. Обикновено защита на национален интерес означава да отстояваш това, което смяташ, че е най-добре за твоята страна, независимо в каква коалиция участваш и член на какъв съюз си. А ние с охота приемахме доста активната подкрепа на Турция за нашето членство в НАТО и тогава не мислехме за тази заплаха, която сега съществува.
САЩ напълно постоянно обявяват, че навсякъде по света имат интереси и ги защитават. Защото се приема, че са най-могъщата страна, въпреки че последните пет войни, които водиха, завършиха с неуспех. Тяхната цел е да се изградят напълно марионетни и подвластни им режими. Преди 20 години нямаше диктаторски режим в Южна Америка, който да не бе подкрепен от САЩ. Драмата на съвременната самоличност на нациите е, че всяка от тях, която се опитва да прояви воля за различие, за свой облик, е обявявана за недемократична. А демократични са онези, които са съюзници на САЩ - като например демократичната Саудитска Арабия.
Западът много обичаше Русия на Елцин, когато към него течаха водопади от злато и финанси. Тогава Русия беше демократична страна. Тези дни по телевизията чух колко лошо било, че Русия възвръща предишната си мощ. Все пак не говорим за Съветския съюз. Какво укорително има в това, че Русия възвръща предишната си мощ? Иначе тя трябваше да бъде разпарчетосана на автономни малки региони, каквато беше между другото целта и на Хитлер. В момента обаче една Унгария има огромен стокооборот с Русия, понеже й е изгодно и никой не казва, че това нейно собствено решение е антидемократично. Докато нашият национален исторически порок е да слушкаме. Да не би случайно да ни вземат за болшевики, за русофили и прочие. Но както съм го казвал и друг път, всички тези, които временно ни използват като територия, тайно ни презират за това използване. Навремето всяко руско семейство ядеше по един буркан българска продукция. Изгубването на всичко това не би било толкова драматично днес, ако всяко френско семейство ядеше по един буркан български грах и купуваше цигарите "Стюардеса". За жалост не се получи така. Тревожно е, когато се съсипва едно производство, без да бъде заменено с нещо, ако не по-ефективно, то поне равно по стопански и финансов ефект на предишното. Ние просто живеем чрез докарвачество. Затова разрушихме цяла България - от кльона през заводите до летните кина.

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ