04 Декември 2020петък01:42 ч.

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 439

Общият ресурс по оперативните програми в следващия програмен период ще е с 4,6 млрд. евро по-малко от предварително обявеното. Причина за намалението е по-ниският дял на националното съфинансиране. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане втори вариант на проектоспоразумението с Европейската комисия за следващия програмен период 2021-2027 г. В първоначалния вариант на проектоспоразумението с ЕК общият ресурс за финансиране на оперативните програми (без тази за морско дело и рибарство, при която промяна няма) възлизаше на 13,5 млрд. евро., от които 4 млрд. евро национално съфинансиране. В преработеното споразумение общият ресурс е намален на 11,3 млрд. евро, като националното съфинансиране вече е 1,7 млрд. евро. От числата става ясно, че основната причина за чувствителното намаление е по-ниската ставка за задължително национално съфинансиране. За новия програмен период Европейската комисия настояваше съфинансирането по линия на националния бюджет за по-слабо развитите региони да се увеличи от 15 на 30% - промяна, срещу която имаше сериозна съпротива от страните-членки с по-бедни региони. Сега ставката е ревизирана и съфинансирането остава на нивото на миналия програмен период - 15%.

В новото проектоспоразумение е променен и общият брой на оперативните програми. Правителството реши да отдели науката в отделна оперативна програма заедно с иновациите и дигитализацията, като новата програма ще се управлява от Министерския съвет. Досега науката бе под шапката на МОН. Заради пренасочване на средства това доведе до размествания в три програми - образование, конкурентоспособност и електронно управление, която ще бъде сведена само до програма за техническа помощ.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ