03 Февруари 2023петък14:45 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Ex libris - 10 вариации и 1 колекция

Български графици показват свои миниатюри в галерия "Аспект"

/ брой: 47

автор:Веселка Венкова

visibility 1149

Първата за годината изложба в пловдивската галерия "Аспект" е съвместен проект на галеристката Олга Петрова и зам.-председателя на сдружение "Графично ателие" Спас Халачев. Идеята е да се популяризира екслибрисът като специфичен графичен жанр.
Организаторите са поканили десет български графици, активно работещи в областта на екслибриса и световно признати в своята област. Те представят свои творби, експонирани заедно с личната колекция на Спас Халачев, която освен български, съдържа уникални екслибриси на графици от цял свят.
Изложбата, която може да се види в галерия "Аспект" до 16 март, дава възможност на публиката в Пловдив да се запознае с този не съвсем познат графичен жанр и да види едни от най-добрите негови образци. Качеството и ювелирното изпълнение на представените образци са гаранция за естетическата наслада, която ще изпита всеки, прекрачил прага на галерията в този период, смята Олга Петрова. 
Екслибрисът е миниатюрна графика с приложен характер, представляваща гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга. Идва от латинския израз "Ex libris", което означава "Из книгите на", в смисъл "от библиотеката на". Специфични за екслибриса са неговата лаконичност и изящество на рисунъка, изразяването на отношението към отделния човек.
Самото изображение обичайно говори за отношението на художника към личността, интересите или професията на притежателя на книгата. Признак на майсторство е умелото вплитане на името на притежателя в графичното изображение, като съществена и равностойна на рисунката роля играе  шрифтът на надписа.
Спас Халачев е може би единственият в България колекционер на екслибриси и неговата сбирка е едната част от експозицията. Другата представя десет български графици, работещи като автори на екслибриси. Те са Димитър Келбечев, Едуард Пенков, Живко Мутафчиев, Марин Груев, Петър Великов, Петър Лазаров, Роберт Баръмов, Христо Керин, Христо Найденов и Юлиан Йорданов.
Всеки от тях участва с по три рамкирани екслибриса, аранжирани в експозицията. Отделно авторите са предоставили различен брой на лист, експонирани в специални папки, съдържащи и подробна информация за художниците - биографични данни, участия в изложби и награди.

 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 22

САЩ стопират Косово за Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 126

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 942

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 539

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 499

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ