20 Септември 2020неделя07:54 ч.

От редактора

Език мой, враг твой

/ брой: 139

автор:Борис Данков

visibility 1698

Духовита доцентка от Факултета по славянски филологии силно ме развесели със своето  "откритие", направено в сутрешния блок на частна телевизия. Българските депутати били демонстрирали интелектуална немощ и "използваем" език, който трудно сме можели да възприемем за нормален от устата на хора, които ни управлявали: "Задници, които си свалят гащите; змии, калинки с размери на свине, озверели човекоподобни по адрес на ромите" - това били само част от репликите, които можели да се чуят от трибуната на парламента - подсказа на доцентката водещият, като вметна свои примери за "палавия език на депутатите".
Това все пак не било нещо ново за лексикона на българските депутати, които още от първите парламенти след Освобождението се били обиждали по същия начин чрез обиди на "различни видове животни" - успокои доцентката телевизионната публика. След което се впусна да обяснява на зрителите, че "трябва да внимаваме, когато ги избираме", и да си отваряме очите "кой ни ги предлага." Като даде пример със сътворената от депутатите ни думичка "ваканцувам", уважаемата доцентка обясни, че според нея главната беда в българското "политическо говорене" се дължала на... липсата на "златна среда" в същото това говорене.  
Вече на въпроса как преценява речта на премиера и президента г-жа доцентката не можа да сдържи своето възхищение от единия и пълното си разочарование от другия. През последните години премиерът бил променил своя изказ и бил станал по-конкретен, което било негов плюс. Ай! А безкрайните (!!) му изборни победи доказвали неговата печеливша карта. Ах! Докато президентът бил недостатъчно конкретен, недостатъчно убедителен, поради което не можем да го запомним като... езиков "репрезентатор" (!!) на българите. Вай! 
Значи Б.Б. е започнал да си служи с повече "конкретика" и затова езикът му е станал негов плюс и "печеливша карта", а на г-н президента му липсва "конкретика", затова е лош "езиков... репрезентатор" на нацията. Иначе казано: хвани единия и удари другия, а вземи акъл от третия...   

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 343

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 148

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 209

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 205

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 900

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 447

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 781

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ