23 Октомври 2019сряда04:36 ч.

От редактора

Език мой, враг твой

/ брой: 139

автор:Борис Данков

visibility 1406

Духовита доцентка от Факултета по славянски филологии силно ме развесели със своето  "откритие", направено в сутрешния блок на частна телевизия. Българските депутати били демонстрирали интелектуална немощ и "използваем" език, който трудно сме можели да възприемем за нормален от устата на хора, които ни управлявали: "Задници, които си свалят гащите; змии, калинки с размери на свине, озверели човекоподобни по адрес на ромите" - това били само част от репликите, които можели да се чуят от трибуната на парламента - подсказа на доцентката водещият, като вметна свои примери за "палавия език на депутатите".
Това все пак не било нещо ново за лексикона на българските депутати, които още от първите парламенти след Освобождението се били обиждали по същия начин чрез обиди на "различни видове животни" - успокои доцентката телевизионната публика. След което се впусна да обяснява на зрителите, че "трябва да внимаваме, когато ги избираме", и да си отваряме очите "кой ни ги предлага." Като даде пример със сътворената от депутатите ни думичка "ваканцувам", уважаемата доцентка обясни, че според нея главната беда в българското "политическо говорене" се дължала на... липсата на "златна среда" в същото това говорене.  
Вече на въпроса как преценява речта на премиера и президента г-жа доцентката не можа да сдържи своето възхищение от единия и пълното си разочарование от другия. През последните години премиерът бил променил своя изказ и бил станал по-конкретен, което било негов плюс. Ай! А безкрайните (!!) му изборни победи доказвали неговата печеливша карта. Ах! Докато президентът бил недостатъчно конкретен, недостатъчно убедителен, поради което не можем да го запомним като... езиков "репрезентатор" (!!) на българите. Вай! 
Значи Б.Б. е започнал да си служи с повече "конкретика" и затова езикът му е станал негов плюс и "печеливша карта", а на г-н президента му липсва "конкретика", затова е лош "езиков... репрезентатор" на нацията. Иначе казано: хвани единия и удари другия, а вземи акъл от третия...   

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ