19 Февруари 2020сряда06:16 ч.

От редактора

Език мой, враг твой

/ брой: 139

автор:Борис Данков

visibility 1517

Духовита доцентка от Факултета по славянски филологии силно ме развесели със своето  "откритие", направено в сутрешния блок на частна телевизия. Българските депутати били демонстрирали интелектуална немощ и "използваем" език, който трудно сме можели да възприемем за нормален от устата на хора, които ни управлявали: "Задници, които си свалят гащите; змии, калинки с размери на свине, озверели човекоподобни по адрес на ромите" - това били само част от репликите, които можели да се чуят от трибуната на парламента - подсказа на доцентката водещият, като вметна свои примери за "палавия език на депутатите".
Това все пак не било нещо ново за лексикона на българските депутати, които още от първите парламенти след Освобождението се били обиждали по същия начин чрез обиди на "различни видове животни" - успокои доцентката телевизионната публика. След което се впусна да обяснява на зрителите, че "трябва да внимаваме, когато ги избираме", и да си отваряме очите "кой ни ги предлага." Като даде пример със сътворената от депутатите ни думичка "ваканцувам", уважаемата доцентка обясни, че според нея главната беда в българското "политическо говорене" се дължала на... липсата на "златна среда" в същото това говорене.  
Вече на въпроса как преценява речта на премиера и президента г-жа доцентката не можа да сдържи своето възхищение от единия и пълното си разочарование от другия. През последните години премиерът бил променил своя изказ и бил станал по-конкретен, което било негов плюс. Ай! А безкрайните (!!) му изборни победи доказвали неговата печеливша карта. Ах! Докато президентът бил недостатъчно конкретен, недостатъчно убедителен, поради което не можем да го запомним като... езиков "репрезентатор" (!!) на българите. Вай! 
Значи Б.Б. е започнал да си служи с повече "конкретика" и затова езикът му е станал негов плюс и "печеливша карта", а на г-н президента му липсва "конкретика", затова е лош "езиков... репрезентатор" на нацията. Иначе казано: хвани единия и удари другия, а вземи акъл от третия...   

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

автор:Дума

visibility 446

Радев поиска бързи промени за образование и здраве

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 34

Президентът ще поведе гражданско шествие за Левски

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 34

Борисов даде отбой за еврото

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 34

Задължителна винетка за столични квартали

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 34

Мними ВиК инкасатори обикалят селата в Благоевградско

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 34

ЕС добави Сейшелите и Панама към черния офшорен списък

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 34

Нова версия оневинявала Русия за сваления MH17

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 34

Напрежение между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 34

Кметът на Лондон иска асоциирано гражданство

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 34

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 34

Виолета ЖЕЛЕВА: Социалната ни система е в колапс

автор:Юлия Кулинска

visibility 111

/ брой: 34

"Злодеят Левски" срещу "Портата на щастието"

автор:Велислава Дърева

visibility 156

/ брой: 34

С кого говори Левски?

visibility 101

/ брой: 34

АПОСТОЛЪТ В СЪРЦЕТО

visibility 63

/ брой: 34

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ