05 Август 2021четвъртък23:16 ч.

Фалираха 10% от фирмите за текстил и обувки

Продукцията в сектора е намаляла с 12 на сто заради пандемията

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 846

Производството на облекла и обувки е намаляло с 12 на сто по време на пандемията, а 10 на сто от предприятията в сектора са прекратили дейността си, съобщи председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Радина Банкова. Най-голямо намаление на продукцията има при облеклото - близо 60 на сто, заради затворените големи магазини по време на ограничителните мерки. Фалирали са главно фирми, свързани с производството на мъжки и дамски официални облекла, които са и сред най-високотехнологичните за сектора. Тенденцията е отпреди пандемията, но с ограниченията и обедняването на хората спадът при официалните облекла през последната година се задълбочи, като цели ниши останаха без поръчки, каза Банкова.

Тя напомни, че миналата година голяма част от шивашките предприятия оцеляха благодарение на това, че шиха маски, и заради мярката "60/40". Сега търсенето на текстилни маски заглъхна заради регламентацията да се носят многослойни маски от нетъкан текстил, внос от Китай.  Браншът се е преориентирал към спортните и домашни облекла, но това е възможност за оцеляване на малък кръг от фирми, които разполагат с необходимата производствена техника.

Поради тези и други причин от БАПИОТ не са оптимисти, че секторът ще може да се върне към нивата от 2019 г. В момента магазините са пълни с непродадени от миналата година облекла, което се отразява на ликвидността им, а това рефлектира върху плащането на поддоставчиците, като сроковете за разплащане все повече се удължават, каза Банкова. Само допреди няколко седмици пазарите от основните за сектора в България клиенти - Франция, Италия, Германия, бяха затворени и едва сега се усеща някакво плахо раздвижване, защото все още няма унифицирани правила за движението между държавите нито за хората, нито за стоките.

В смутни времена всички спекулират с цената. Доста клиенти се върнаха в България, но искат "ковид-цени", а срокът да е вчера, при перфектно качество, коментира председателят на асоциацията. По думите й на това е трудно да се даде адекватен отговор от компаниите в сектора заради сериозните инфлационни процеси в страната. От края на май - началото на юни няма доставчик, който да не ни е уведомил, че ще си увеличава цената, коментира председателят на БАПИОТ.

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 120

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 129

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 138

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 303

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ