13 Юли 2020понеделник20:46 ч.

Оригиналът и...

Фалшификация №1 за Втората световна война

Махат Сталин от снимката на тримата велики в Ялта

/ брой: 37

автор:Христо Георгиев

visibility 2953

Много са кандидатите да спечелят "приза"  за най-голяма фалшификация за Втората световна война. Особено в последно време. И, общо взето, целта, спускана свише и преди няколко десетки години, и сега, е една - да се покаже кой всъщност е  разгромил Хитлер. И че това в никакъв случай не е СССР, а са САЩ и Великобритания! 

Рядко се пише и говори вече, че Победата се дължи на съюза между тримата велики съюзника и че в ония страшни дни и нощи те служат на девиза "един за всички и всички за един". Макар че двамата партньори на Сталин неистово се стремят да не проливат кръвта на своите за сметка на тази на руските войни. А кой си спомня, че в СССР се втурват близо 200 немски дивизии, а срещу Англия и САЩ са само няколко десетки? Затова и до днес може да се мълчи, когато трябва да се крещи; да се изкривява като италианско макаронче истината; да се лъже от сутрин до вечер; дори да се орязват неудобни за поредната доктрина снимки...

Според моята лична класация цензурираният фотос, който виждате  по-долу, заема без каквото и да е съмнение първото място. Вижте толкова популярната по цял свят снимка от Ялтенската конференция през 1945 г. на тримата големи - Чърчил, Рузвелт и Сталин, и другата - на корицата на нашумялата в САЩ книга "Нов курс и глобална война" на професор Уилям Льойхтенбург (Leuchtenburg), издадена през 1964 г. и в ново издание през 1974 г.

Авторът е един от най-популярните историци на Щатите през втората половина на миналия век, посветил се е на живота и делото на президента Франклин Д. Рузвелт. Проф. Льойхтенбург е дългогодишен университетски преподавател в Колумбийския университет, в университета на Северна Каролина, в Нюйоркския университет...

Роденият през 1922 г. виден историк е президент на Американската историческа асоциация, Организацията на американските историци и Обществото на американските историци. Носител е на много национални награди и отличия. 

Сред книгите, които го правят широко известен, са: "Франклин Д. Рузвелт и новият курс", "От Хари Труман до Бил Клинтън" и много други. Често е политически анализатор по радиото и телевизията, участва и в документални филми.

Това по-подробно описание на сътвореното от него влиза в рязък контраст със злополучната корица. Ако и той самият не е част от грандиозната фалшификация, то това е гавра и с него. Дали е политически плонж на издателите по време на първата студена война? По-скоро да. Защото тази орязана снимка е използвана и в... издание със същото заглавие с музикални елементи и автори Фредрик Марч и Флорънс Елдридж, появило се още през 1963 г.

Ето детайли от издателските карета на двете издания на книгата на проф. Льойхтенбург, които може да намерите само в интернет, понеже, ако си поръчате и платите книгата чрез известен световен търговски електронен сайт, който я предлага, след близо два месеца ще ви съобщят без обяснение, че... няма да ви я изпратят (!): 

Product details

Hardcover

Publisher: Time Incorporated; First Edition (1964)

ASIN: B000JD6QHE

Package Dimensions: 10.9 x 8.4 x 0.6 inches

Shipping Weight: 1.7 pounds (View shipping rates and policies)

Customer Reviews: Be the first to review this item

Best Sellers Rank: #8,142,048 in Books (See Top 100 in Books)

***

Product details

Library Binding

Publisher: Time Life (June 1974)

Language: English

ISBN-10: 0809420929

ISBN-13: 978-0809420926

Package Dimensions: 10.8 x 8.5 x 0.7 inches 

Best Sellers Rank: #16,014,898 in Books (See Top 100 in Books)

Чувство за хумор, недомислица, космическа тъпотия, или закодиран политически знак по американски е тази корица? Да изрежеш от  официалната снимка на Кримската конференция нейния домакин Сталин, който броени дни преди това спасява от пълен разгром при Ардените своите съюзници с цената на стотици хиляди руски жертви... Е, на това и славният вестникар бай ти Ганя би изръкопляскал възхитено:

- Аферим бе, Янки! 

... изтърсачетата

Натискат прокурори да атакуват президента

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 132

ЕК: Мониторингът върху България продължава

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 132

Бузлуджа се мести пред МС на 25 юли

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 132

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 47

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2136

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ