18 Май 2021вторник12:09 ч.

Фалшив поток

/ брой: 54

автор:Евгени Гаврилов

visibility 912

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" обяви амбициозна инвестиционна програма. През тази и следващата година компанията възнамерява да вложи близо 2,5 милиарда лева за развитие и модернизация на преносната и транзитната си мрежа, както и за съхранение на природен газ. Още около 500 милиона лева се предвиждат до 2030 г. според обявения за обсъждане десетгодишен план на дружеството. След обсъждането на забележките и предложенията по него той ще отиде за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сред проектите е както разширението на газохранилището в Чирен, оценено на близо 616 милиона лева, така и модернизацията и разширението на вътрешната газова мрежа с отклонения към негазифицирани райони за общо 680 милиона лева. Включени са още терминалът за втечнен газ край Александруполис и намеренията на оператора да изгради 175 км тръбопроводи, които да пренасят и водород, и алтернативен газ до електроцентралите в "Марица Изток", за да бъдат газифицирани. 

А накъде и без станалата нарицателна газова връзка със Сърбия. 62-километровото българско трасе на 170-километровия газопровод с капацитет 1,8 млрд. куб. м годишно от Нови Искър до Ниш е на стойност 72,647 милиона евро, от които 27,6 милиона предостави Брюксел миналия октомври по програмата "Свързана Европа". Останалите ще трябва да осигури "Булгартрансгаз". Засега не е ясно откъде, след като дружеството започна огромна инвестиционна програма. Само строежът на "Балкански поток" му струва 3 милиарда лева, за част от които взе заеми, а друга ще връща на строителите от транзитните такси. 

Така лъсна фалшивата роля на мегапроекта, който реално е продължение на руския "Турски поток" през България и Сърбия. Иначе нямаше да е необходима газовата връзка между София и Ниш. Не е ли странно, че след като бяха похарчени милиарди за тръбата от турската граница през България до Сърбия, сега двете балкански държави ще харчат още стотици милиони за втора тръба? Обяснението е съвсем просто. "Турски поток" е проект за транзит на руски газ, а не за диверсификация на доставките, както обича да се хвали Борисов, или за газификация на Западна България, както неубедително обяснява енергийният министър Теменужка Петкова. В един момент се оказа, че "Балкански" стана "Фалшив поток".

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ