02 Юни 2020вторник06:04 ч.

Палитра

"ФамилииТЕ" на община Габрово продължава със Солакови

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 500

"Солакови" - изложба с произведения на Митьо, Недко и Димитър Солакови и "Пестеливи драсканици" на Недко Солаков, са част от поредицата "ФамилииТЕ" на община Габрово и ще продължи до 19 януари 2020 г. 

Изложбата говори за художници, свързани с конкретно място - Габрово. В пространствата на ХГ "Христо Цокев" тя се покрива с представата за енергийно излъчване на творчески възможности с изходна точка този град.

Ако Митьо Солаков с точните си портрети и изразителни монументални композиции се намира близо до самия източник, то "вълните" от изложби и колекции при сина му Недко и внука му Димитър са в разширение на това хипотетично излъчване, обикалят света от Ню Орлиънс до Сидни.

Творбите на Митьо Солаков, напуснал ни през 2010 г., представят изкуството на страната от втората половина на XX в. Тръгвайки от изобразителния реализъм в ателието на проф. Иван Фунев в Художествената академия в София, по-късно чрез обобщени форми и монументални композиции, той се стреми да отрази обречената утопия на онова, което днес неуважително наричаме "соц". Паметниците в града и около него, реализирани от скулптора, вече живеят извън времето си - период, чиято естетика постепенно се асоциира с монументалност на пластиката, формите и посланията.

Изложбата "Солакови" представя "нашенци", чието творчество търси отговори на вечни въпроси, зададени още от Пол Гоген в края на XIX в. - Откъде сме? Кои сме? Накъде отиваме? Митьо - вкоренен в мястото и времето си, Недко - в международния си водовъртеж, и Димитър - преодоляващ и историческата конкретика с неговия реален контекст, отбелязва Яра Бубнова.

 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ