30 Септември 2020сряда05:44 ч.

Фараонът Игнатов и научните роби

/ брой: 281

автор:Алеко Бичевски

visibility 1590

Само за три години един световно неизвестен "египтолог" /каквото и да означава това/ обърна българското образование с краката нагоре. В интерес на истината Игнатов прилича на всичко друго, само не и на образователен министър. Наперената му поклащаща се походка, свирепият поглед, агресивната реч са характерни за сфери, твърде далечни от интелектуалния свят на науката и образованието.
С какво ще бъде запомнен този, определено най-неподходящ просветен министър в нашата най-нова, а пък и в по-старата ни история?
На първо място с това, че се солидаризира напълно с кръстоносния поход на финансовия министър към българската наука и в частност към Българската академия на науките. Те двамата имат основна заслуга за черните знамена, които се вееха от фасадата на тази вековна институция.
С решаващата намеса на "египтолога" бе приет закон, който опростачи и маргинализира научните степени. След закриването на "тоталитарната" ВАК, всеки един от безбройните български ВУЗ-ове си направи собствени ВАК-ове, които започнаха да произвеждат професори и доценти на конвейер и на килограм. Ако съответният ректор реши, може да манипулира, както си иска, своя ВАК и срещу съответните услуги да дава научни степени и звания, както му е угодно. Само за последната година и нещо новата безумна система произведе нови 309 професори и 361 доценти! Впрочем мнозина, когато се запознават с непознат професор, вече съвсем сериозно питат: "Вие от новите професори на Игнатов ли сте или от ВАК-овските?"    
Така стана възможно само за две години маса политици, депутати, синдикални лидери, бизнесмени, шефове на фондации и пр. да се накичат с научни степени, да се перчат като професори, доценти, доктори. Преди години Румъния има глупостта да приеме подобен законопроект, след което се оказа, че само за двайсетина месеца новата система нарои над 2000 нови професори. Румънците обаче имаха доблестта да признаят грешката си и законът бе отменен. Няма съмнение, че следващото българско правителство ще отмени игнатовския закон, но за съжаление вече произведените фалшиви доктори, доценти и професори ще останат.
Да не забравяме, че именно Игнатов измисли платените дипломи. Благодарение на този негов бизнес с Нов български университет в момента у нас има над 150 000 висшисти, половината от които са откровено полуграмотни.
Друг голям принос на "египтолога" е, че успешно внедри практиките на Нов български университет в цялото образование. Което ще рече: измислени специалности, измислени професори, измислени проекти. Ето например, една прясна обществена поръчка в Министерството на образованието, науката и младежта - "Избор на изпълнител за "Аналитично и информационно осигуряване на апробирането на модел за инспектиране на образованието". Всичко е подчинено на генералната цел да се приберат едни пари. А крайъгълният камък на "реформите" на министъра е да премине образованието на пазарен принцип. Което, разбира се, доведе българската образователна система до границите на абсурда. Това взриви родната просвета отвътре като атомна бомба и не е ясно как може да бъдат събрани отломките в бъдеще.
Издигането в култ на пазарния принцип естествено доведе до настоящия грандиозен скандал с Фонда за научни изследвания. Никак не е случайно, че начело на въпросния фонд стои също "игнатовски професор", който преди няколко години се размотаваше по медиите и убеждаваше водещите как изчислил, че в сърцевината си земята е куха. По времето на бившия кабинет в този фонд имаше 114 млн. лв. Сега благодарение на историческите "реформи" на Дянков и Игнатов в науката във фонда са останали само 14 млн. лв. И може би затова е тази неистова битка как тези последни пари да бъдат прибрани от приятелски фирми и кръгове до новите силни на деня.
Добре е все пак, че египетските роби в науката и образованието /засега на брой само 1200/ въстанаха срещу цинизма и безочието на своите фараони. Това е знак, че краят на тяхната безконтролна власт вече е на хоризонта.

Яйца за Караянчева в Благоевград, освиркаха Гешев в Хасково

автор:Дума

visibility 117

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 117

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 197

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 102

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 117

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 101

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ