27 Януари 2020понеделник01:21 ч.

Фарс

/ брой: 240

автор:Евгени Гаврилов

visibility 738

Декември 2018 г. - време е за голямото харчене. Той развързва "личния" си портфейл, на какъвто оприличават бюджетния излишък, и започва да раздава. По какви правила и принципи, никой не знае. 1,35 млрд. лв. за магистрала "Хемус" и извънредно 113 млн. лв. за нуждите на армията.  

Декември 2019 г. - историята се повтаря. А всеизвестна истина е, че това може да стане само като фарс. В сряда кабинетът отново изсипа над 2,8 млрд. лв. за пътища, включително и за довършването на магистрала "Хемус". Странно защо, но при сравняване на данните се оказва, че километър от нея за година е поскъпнал с 5 млн. лв. По принцип няма нищо лошо в това да даваш пари от излишъка за народното благо, стига да е ясно откъде идва този излишък. Няколко са възможностите за неговата поява - икономическият растеж, управленски талант или стъкмистика. Най-близко до истината е третото предположение. Бюджетният излишък се образува по една проста причина - предвидените в бюджета пари за капиталови разходи не се харчат.

България реално се е превърнала в премиерска република, а парламентът е изпълнителна власт на изпълнителната власт. Когато се приема бюджетът за поредната година, никой от депутатите не се осмелява да пита за какво ще се харчи евентуален излишък. Нещо повече, през последните десет години съществува пълна липса на контрол по целия път на бюджета. В края на август бюджетният излишък се бе свил до 1,1 млрд. лв., като месец по-рано той бе 3,2 млрд. лв. Обяснението бе очаквано - заплащането на изтребителите Ф-16. Случаят с това пазаруване се оказа странен. Правителството хем ги плати с пари от бюджетния излишък, а от друга страна, два пъти актуализира бюджета и натрупа допълнителен дълг от 900 млн. лв. Проблемът е и в друго, че в подобни ситуации цялото правителство приема ролята на старица, която безропотно хвърля парите там, където телефонният измамник посочи.

Жълт код за поледици в 7 области на страната

автор:Дума

visibility 0

Българите доплащат най-много за лекарства

автор:Дума

visibility 76

Карлуково протестира срещу опасни отпадъци

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 17

Повече от 150 млн. лева укрити данъци за 2019-а

автор:Дума

visibility 73

ГЕРБ клатят валутния борд

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 17

Колекторските фирми с нова измама

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 17

Работодатели: Без отпуск за дните в майчинство

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 17

Коронавирусът в Китай става все по-опасен

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 17

Сеизмолог прогнозира нови трусове в Турция

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 17

Кратки новини

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 17

Хазартът е социален бич

visibility 127

/ брой: 17

Как Ревизоро стана Язовиро

автор:Юлия Кулинска

visibility 314

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ