29 Септември 2020вторник16:47 ч.

Фарс

/ брой: 240

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1742

Декември 2018 г. - време е за голямото харчене. Той развързва "личния" си портфейл, на какъвто оприличават бюджетния излишък, и започва да раздава. По какви правила и принципи, никой не знае. 1,35 млрд. лв. за магистрала "Хемус" и извънредно 113 млн. лв. за нуждите на армията.  

Декември 2019 г. - историята се повтаря. А всеизвестна истина е, че това може да стане само като фарс. В сряда кабинетът отново изсипа над 2,8 млрд. лв. за пътища, включително и за довършването на магистрала "Хемус". Странно защо, но при сравняване на данните се оказва, че километър от нея за година е поскъпнал с 5 млн. лв. По принцип няма нищо лошо в това да даваш пари от излишъка за народното благо, стига да е ясно откъде идва този излишък. Няколко са възможностите за неговата поява - икономическият растеж, управленски талант или стъкмистика. Най-близко до истината е третото предположение. Бюджетният излишък се образува по една проста причина - предвидените в бюджета пари за капиталови разходи не се харчат.

България реално се е превърнала в премиерска република, а парламентът е изпълнителна власт на изпълнителната власт. Когато се приема бюджетът за поредната година, никой от депутатите не се осмелява да пита за какво ще се харчи евентуален излишък. Нещо повече, през последните десет години съществува пълна липса на контрол по целия път на бюджета. В края на август бюджетният излишък се бе свил до 1,1 млрд. лв., като месец по-рано той бе 3,2 млрд. лв. Обяснението бе очаквано - заплащането на изтребителите Ф-16. Случаят с това пазаруване се оказа странен. Правителството хем ги плати с пари от бюджетния излишък, а от друга страна, два пъти актуализира бюджета и натрупа допълнителен дълг от 900 млн. лв. Проблемът е и в друго, че в подобни ситуации цялото правителство приема ролята на старица, която безропотно хвърля парите там, където телефонният измамник посочи.

Шестима депутати напускат ПГ на "БСП за България"

автор:Дума

visibility 47

Шофьор стреля по друг в Нови пазар

автор:Дума

visibility 32

В Кубрат с протест си искат обратно неделния пазар

автор:Дума

visibility 66

Коронавирусът влезе в над 20 училища в София

автор:Дума

visibility 64

С близо 40% по-малко сме пътували в чужбина през август

автор:Дума

visibility 101

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 184

Застреляха журналист в Хондурас по време на живо предаване

автор:Дума

visibility 38

Транспортна стачка в Германия

автор:Дума

visibility 110

Огледайте се: ДПС е навсякъде

автор:Дума

visibility 95

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 369

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ