20 Януари 2021сряда03:24 ч.

Играта свърши...

Държавност

Фарсът с Конституцията се наказва

/ брой: 228

автор:Ина Михайлова

visibility 204

Фарсът на ГЕРБ "нова конституцийка" свърши безславно. Безславно приключи съществуването си и незаработилата временна комисия в Народното събрание. Общественото обсъждане, експертните мнения на видни конституционалисти, за които не спираше да говори Десислава Атанасова, така и не станаха факт. С това на практика губи смисъл и произнасянето във вторник на Конституционния съд по искането на президента Румен Радев за несъстоятелността на временната парламентарна комисия. Нищо, че поканените да дадат свои становища експерти са категорични в оценките си за противоконституционния замисъл на гербаджийското упражнение.

Цялата "игричка" на ГЕРБ и опитът да похитят свещения закон на правовата държава обаче не бива да остава "вчерашна новина". На тях така им изнася - всичко е приключило, забравено, затворено, прекратено. Обикновено така постъпват - пробват електората, а след това дават заден и правят обратното. Измивайки си ръцете от мръсотията, която са подхвърлили, и показвайки се в ролята на спасителите на бял кон, които съблюдават волята на народа. Не и този път!

Нищо не е приключило, а и не бива да бъде забравяно. Кохорта самозабравили се "фолклористи" и "йористи" яхнаха Конституцията, за да избегнат служебното правителство и да останат на власт, за да продължат с краденето, измамите и дребните тарикатски номера. Видяхте ли мижавото им "мнозинство" в Народното събрание, подкрепило самодейния им проект за основен закон - 111 души. За това става въпрос! Групичка от хора яхва нещо, размахва го в публичното пространство и върти на малкия си пръст цялата държава. След като така нагазиха основния закон, представяте ли си как вършеят и профански "реформират" всички закони в държавата?!

Не може да бъдат забравени и думите на "дясната ръка" Томислав Дончев: "Ако не бъде събран необходимият брой гласове за старт на процедурата, правителството също трябва да подаде оставка." Е, това е лична позиция, разбира се. ГЕРБ създадоха устойчиви политически жанрове - да не довършват мандати, да вземат по няколко последни решения, да извъртат и да се отмятат. Вече се объркахме какво обеща Борисов за варианта "не събираме 160 гласа за свикване на Велико Народно събрание". Но, всъщност, какво значение има? Както казва Дончев, "всяко решение е грешно".

"Рестартът" на Бойко Борисов угасна, преди да бъде запален. Недодяланият проект на ГЕРБ за Конституция не заслужаваше дори да бъде обсъждан, защото най-напред беше самодеен, а и направен от хора, вече провалили се като законотворци. Същите тези хора делегитимираха законодателния процес на това Народно събрание, опорочавайки го напълно и безпощадно, от първата до последната крачка и параграф. Останаха обаче въпросите и те трябва да се задават непрекъснато, на висок глас, макар и с ясното съзнание, че отговори от Шайката не могат да се очакват.

Кой даде позорната идея да се посегне на Конституцията? В чии глави се оформи "грандиозният" план и какво могат да родят още те, за да продължат статуквото на кражби и далавери? Как група хора се опита да промени темелите на държавата, без да попита обществото какво мисли по въпроса и без дори да се допита до мнението на истинските професионалисти? А представяте ли си, че по същия начин решават проблемите с националната сигурност, образованието, здравеопазването, икономиката, язовирите? Представяте ли си, че същите тези неграмотници самодейци утре ще вземат решения кой и как да "спаси" народа от пандемия, глад или, не дай Боже, военен конфликт?

Фиаското с Конституцията е поредният, но този път грандиозен, провал на това мнозинство и всичките му игри за разни коалиционни формати. Защо "играчите" от конституционната ревизия мълчат, а не са така активни, както когато Борисов компетентно обясняваше какъв рестарт предлага на държавата си? Къде е Каракачанов? А Марешки? Играта свърши ли, момчета? Вкараха ви в интригата си, а сега мълчите и дума не обелвате за грандиозните си идеи за реформи в държавата, които рецитирахте на глас, без да знаете дали собствените ви поддръжници ги подкрепят.

ГЕРБ опитаха да жертват държавата заради собствените си властови амбиции. Осъзнават ли онези "икономически лостове", които крепят тази власт, какво крепят всъщност? Днес ГЕРБ сложиха на дръвника Конституцията. Утре със същата меркантилност ще пожертват всякакви "елити", в това число и икономическите, които ги крепят, за да останат на трона на фалша и лицемерието, начело на държава, каквато всъщност не харесват и не желаят.

Псевдоконституционната инициатива на т.нар. мнозинство не бива да се подминава безнаказано и да остава единствено като срамно петно в миналото. Утре хората няма дори и да си спомнят за заиграването и злоупотребата с Конституцията. Този псевдоконституционализъм, това грубо посегателство върху основите на правовата държавност трябва да бъде наказано по най-категоричния начин. Още на първите избори.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ