29 Май 2020петък23:29 ч.

Фестивалът "Капалест" е посветен на България

Камерната вокална формация "Елици" открива днес международната франкофонска проява в Словакия

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 1054

Осмото издание на Международния фестивал "Капалест 2010", който се стреми да развива връзките между франкофонските и славянските държави, тази година е посветен на литературното и културното богатство на България. В продължение на два месеца България е в центъра на вниманието на жителите и гостите на област Банска Бистрица. Фестивалът продължава една седмица и ще бъде официално открит днес в град Банска Щявница в Словакия, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО, научи ДУМА от Министерството на културата. Българският културен институт в Братислава е сред основните организатори на фестивала, който се провежда с финансовото съдействие на Министерството на културата на Словакия, Литературно-информационен център, област Банска Бистрица, гр. Банска Щявница, Словашкия минен музей, галерии в областта и др.
Само седмица преди откриването на фестивала музикалната формация "Елици" при Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" с младежки хоров състав за изпълнение на старинна българска църковна музика и дамски състав за изпълнение на обработен и автентичен фолклор изнесе цикъл концерти в градовете Дудинце, Зволен, Щявницке Бане, Банска Щявница. "Елици" се представя ежегодно на различни престижни сцени както в България, така и в чужбина. През изминалите години е концертирала в Италия, Австрия, Сърбия, РМакедония, Германия и др. Носител е на престижни награди от международни фестивали и конкурси. Диригент на формацията е Даниел Иванов.
С концерт на "Елици" международният фестивал "Капалест" ще бъде тържествено открит днес в гр. Банска Щявница. В продължение на една седмица на интересни исторически места и площади в града са предвидени срещи на поети от България (Аксиния Михайлова, Достена Лаверн, Кирил Кадийски и Бойко Ламбовски), от Франция и Словакия, прожекции на българските игрални филми "Крадецът на праскови" (реж. Въло Радев) и "Лачените обувки на незнайния войн" (реж. Рангел Вълчанов), прожекции и на документални филми, носители на награди от различни европейски филмови фестивали - "Великата ерес" на Гена Трайкова, след който ще има беседа с автора, както и "Ти помниш ли" на Мая Вапцарова - беседа с автора и четене на поезията на Вапцаров на български, френски и словашки, авторски музикално-поетичен спектакъл на Достена Лаверн "От Перперикон до Делфи".
Освен изложбите и концертите, всеки четвъртък, петък и събота от 15.30 ч. в Музикалното училище на пл. "Св. Троица" в Банска Щявница най-малките имат възможността да се насладят на българските народни приказки в изпълнение на известни любими актьори.
През юли т.г. бяха открити и четири съпътстващи фестивала изложби в Банска Бистрица - "България - страна на древни цивилизации", Зволен - "Златни страници от българското Средновековие", Свети Антон - "Съхранена святост - средновековни черкви и манастири на територията на РБългария и РМакедония", Банска Щявница - "Съвременна българска графика от сбирката на Роман Фечик".
Фестивалът  "Капалест 2010" ще бъде тържествено закрит в двора на Старата крепост късно вечерта на 21 август с концерт "Тайнствената власт на българския глас" на голямата българска певица Валя Балканска, съпровод на гайда - Петър Янев.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ