24 Януари 2021неделя15:34 ч.

сн. Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Филип Попов: БСП предлага ясен план за развитие на Северозапада

Държавен фонд с капитал от 100 милиона лева ще подпомага финансово общините и стопанските субекти, заяви секретарят на ПГ "БСП за България"

/ брой: 112

автор:Юлия Кулинска

visibility 1485

ФИЛИП ПОПОВ е роден във Видин. Завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Член е на Националния съвет на БСП. Народен представител от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Секретар на ПГ "БСП за България". Зам.-председател е на Комисията по правни въпроси и член на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Владее английски език. 

"В програмата за развитие на региона трябва да се включи целият Министерски съвет"

- Г-н Попов, БСП представи ясен и конкретен план за развитието на Северозападна България чрез изработването на законопроект за създаването на Държавен фонд за устойчиво развитие на региона. Какво представлява документът?

- БСП е последователна в политиката си, насочена към развитието на Северозападна България, в която се включват областите Монтана, Враца, Видин, Плевен и Ловеч. Разработихме мащабен проект - Закон за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България, който ще внесем за разглеждане в Народното събрание до края на парламентарната сесия. Със законопроекта се създава инструментариум за финансирането и възраждането на регионите. Което означава държавата да заделя всяка година по 100 милиона лева за петте области.

Още в предизборната платформа на "БСП за България" записахме, че ще изготвим целенасочена инвестиционна програма за интегрирано развитие на изоставащите райони, сред които е и Северозападна България. Подобни политики са записани и във "Визия за България". При приемането на бюджета за тази година организирахме подписка, с която настоявахме в него да има обособен фонд, насочен към развитието и съживяването на Северозапада. 

- Какви бяха мотивите за изработването на законопроекта?

- Кохезионната политика и половинчатите мерки на много правителства не доведоха до решаването на проблемите на Северозападна България. Регионът продължава чувствително да изостава в своето развитие. Той е най-бедният в страната ни, но е и на опашката в Европейския съюз по социално-икономически показатели. 

Законопроектът не е първата и единствена инициатива на БСП за подпомагане на региона. През 2013 г. правителството на Пламен Орешарски прие целенасочена инвестиционна програма за развитие на Северозапада и Странджа-Сакар. В тази програма много детайлно са изписани мерките, целите и политиките, но все още никой от властта не ни е отговорил защо тя не работи. Около 55% от територията на България се намира в изостанали райони, в които живее почти всеки трети българин. В Северозапада над 640 населени места са обезлюдени. 

Законопроектът е първата реална стъпка за преодоляване на дисбаланса в развитието на петте области. Неговото съдържание и философия се обсъждат публично и вътре в партията. Вече представихме законопроекта на пресконференция във Видин, където запознахме чрез местните медии обществеността. Разговаряхме и с представители на Националното сдружение на общините и имаме подкрепата на много от членовете му. Ще представим проекта и на останалите парламентарни групи, като се надявам на подкрепа, и то най-вече от всички народни представители от съответните области.

- Предлагате фондът да се ръководи от министъра на финансите. Представителите на кои други ведомства и институции ще бъдат включени в Управителния съвет?

- Предлагаме ръководството да се състои от осем души. Председател да е министърът на финансите, а негов заместник - министърът на регионалното развитие. В състава на фонда е добре да участват областните управители на петте области в Северозападна България и двама представители на сдружението на общините. Но това е условно и може да се промени, като се увеличат представителите на местната власт, например, които са най-добре запознати с проблемите на населените места.

- Кои са основните мерки, записани в законопроекта, които ще способстват за развитието на региона? 

- БСП предлага фондът да подпомага финансово общините и стопанските субекти с дейност в Северозапада за изграждането на техническа инфраструктура и предприятия за изкупуване и преработка на земеделска продукция срещу 10-годишен ангажимент за изкупуване на земеделската продукция от земеделски производители от региона.  Има идеи за построяването на индустриални паркове с над 40 процента общинско участие, за регистрирането на туристически брандове, финансирането на регионални туристически продукти и др.

За да се подобри образованието, както и да се спре демографският срив, мерките на БСП са субсидиране на проекти в областта на висшето и средното образование, насочени към регионалните потребности. Също така осигуряване на жилищни програми за млади квалифицирани кадри и отпускане на студентски стипендии срещу 10-годишен ангажимент за завръщане и работа в региона. БСП предлага откриване на филиал на висше училище, в който да се подготвят на регионално ниво специалисти за нуждите на местната икономика. Трябва специалностите в професионалните гимназии да са съобразени с нуждите на региона. 

За преодоляването на демографския срив предлагаме предоставяне на 10 минимални работни заплати за второ дете, както и на 20 минимални работни заплати за трето дете на семейства на лица със средно или висше образование, както и предоставяне до 50 хиляди лева за закупуване на семейно жилище на семейства, които трайно се заселят и работят в региона.

За разрешаването на проблема с липсата на аптечно обслужване БСП предлага разкриване на общински денонощни аптеки. Най-важните цели на фонда са траен икономически растеж на региона, развитие на образованието и спиране на демографския срив.  

- В проектозакона е записано, че предлагате капиталът на фонда да е 100 милиона лева, които да се заделят всяка година от държавния бюджет. Защо се спряхте на тази сума? Достатъчна ли е за решаване на проблемите, натрупани през годините?

- Това е сума, която може да бъде променяна към по-голяма. Субсидирането на различните мерки ще се решава от Управителния съвет на фонда. В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта е записано, че с реализирането на политиките за Северозапада се ангажира целият Министерски съвет. Задълженията на отделните министерства са разписани подробно в документа. Искаме цялата държава, цялата изпълнителна власт да положи усилия за развитието на този район. В момента ситуацията там е като Параграф 22. Няма инвестиции, защото няма подготвени кадри заради демографския срив. А в същото време няма кадри, защото няма капитал. Този омагьосан кръг трябва да бъде разчупен, защото Северозападът не може сам да се измъкне от тази ситуация. 

 Защо 100 милиона лева? Защото по програмата "Региони в растеж", приета по времето на кабинета на Пламен Орешарски, бяха 1,5 милиарда лева, но за цяла България. Затова решихме, че 100 милиона като начало са достатъчни. По-важното обаче е законопроектът да получи подкрепата и на Народното събрание, и на държавата. Вярвам, че това ще се случи.

11 от 1 млн. ваксинирани получили алергична реакция

автор:Дума

visibility 23

Протест пред сградата на Министерски съвет

автор:Дума

visibility 103

Доставят още 14 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

автор:Дума

visibility 242

Лавина уби скиор над Банско

автор:Дума

visibility 230

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 639

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 798

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 773

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 346

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ