20 Септември 2019петък11:41 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Филип Попов: Съдебната система страда от липса на справедливост

Има сливане на правосъдните органи с властта у нас, категоричен е секретарят на ПГ "БСП за България"

/ брой: 128

автор:Юлия Кулинска

visibility 1492

Филип Попов е роден във Видин. Завършва ГПЧЕ "Йордан Радичков", а след това и Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Член на Националния съвет на БСП. Народен представител от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Секретар на ПГ "БСП за България". Зам.-председател е на комисията по правни въпроси и член на комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения.

Владее английски език. Женен. Има дъщеря.

"Принципът на Монтескьо за разделение на властите - законодателна, изпълнителна и съдебна, като че ли все повече започва да се размива у нас"

- Г-н Попов, миналата седмица парламентът прие отчетите на правосъдните институции за миналата година. Какво остана скрито зад паравана от цифри?

- В тези отчети не беше казано нищо за проблемите, които тресат системата на съдебната власт от години. За съжаление, тя все повече не може да компенсира необходимото доверие, което гражданите трябва да имат към правосъдните институции. Това не е по вина собствено и само на съдебната власт и на магистратите - съдии, прокурори, следователи. Факт е, че реформата в системата на съдебната власт буксува. Нищо не се прави в тази насока за основни изисквания, критерии, по които следва да се развива промяната.

Един от проблемите е дисбалансът в натовареността на съдилищата у нас. Не може в Софийския районен съд в средата на годината делата да са хиляди, а в друг районен съд да са 10-15 за една година. Това, разбира се, води до редица тежки последици и дисонанс в правоприлагането и до редица тълкувателни решения на Върховния касационен съд например.

Проблем в съдебната ни система остава правоприлагането. Видя се и в доклада на Европейската комисия, че един от основните недъзи, недостиг е липсата на справедливост и разбира се, корупцията. Корупцията по същество е част от почти всяка власт. Там, където властта е неконтролируема, има и условия за създаване на корупция. Както е у нас.

Вече десетилетия се запазва тенденцията от страна на прокуратурата основен криминогенен фактор в България да бъдат ниската образованост, демографската катастрофа, обезлюдяването на определени населени места и бедността. Това са фактори, за чието разрешение следва да се поеме политическа отговорност от управляващите. Очевидно, че те години наред не правят нищо да бъдат преодолени и решени тези проблеми.

- Има ли у нас сливане на властта с прокуратурата?

- Принципът на Монтескьо за разделение на властите - законодателна, изпълнителна и съдебна, като че все повече започва да се размива в България. Свидетели сме на това, че законодателната власт в последните 10-ина години, откакто ГЕРБ управлява, е един придатък на изпълнителната власт и на решенията, понякога доста импулсивни и популистки, на министър-председателя. Според мен има опити за овладяването и на съдебната власт от страна на изпълнителната, което не говори нищо добро за управляващите.

- Правосъдният министър Данаил Кирилов излезе с проектомеханизъм за отстраняване и разследване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Какъв е вашият коментар? 

- Функциите на т.нар. тримата големи са залегнали в нашата конституция. Те едва ли може да се отзовават през обикновен закон и без промяна в основния закон на държавата. Така че оттук насетне разсъжденията в тази посока не мисля, че ще бъдат много ползотворни. 

Хубаво е, разбира се, да има възможност за контрол между самите власти, но ние го правим през парламентарния контрол. За съдебната власт като независима трябва много внимателно да се ограничи контролът от другите власти върху нея. Това е широка и наистина експертна и дълбока тема, касаеща основни принципи на демокрацията, на разделението на властите. Така че не бива с лека ръка да направим някакъв контрол или система за възможност за отзоваване на главния прокурор, на председателите на ВКС и ВАС. Мисля, че това следва наистина да бъде много добре, широко и продължително обсъдено във времето. Не може и не бива с лека ръка да се правят такива промени. 

Сред общественото мнение битува разбирането, че върху главния прокурор или другите двама големи следва да има определен контрол, защото властта им на практика е доста широка, неконтролирана, но конституционните принципи и норми именно за това са дадени - за да се спазва независимостта на съдебната власт от останалите власти. 

По-късно Данаил Кирилов се оправда, че не предполагал, че предложението му ще се разтълкува като опит за намеса в делата на съдебната власт. Не стана ясно как това подозрение е убегнало на министъра, след като с подобно правомощие правителството директно се намесва в казуси, които трябва да се решават само от ВСС.

 Всъщност и Съветът на Европа разкритикува остро законовите промени, с които правосъдният министър твърди, че изпълнява европейски изисквания. От Брюксел ни предупредиха, че това са изцяло приумици на българските власти и европейските институции никога не са настоявали за тях.

Предложенията на Кирилов бяха остро критикувани от неправителствени организации, които заявиха, че така на практика се отваря вратата за натиск срещу председателите на ВАС и ВАК. От друга страна, главният прокурор остава недосегаем, тъй като предложенията са той да бъде разследван от свои подчинени. Освен това ръководителят на държавното обвинение има силно влияние във ВСС, т.е. би могъл да спре всяко решение.

- Предстои изборът на нов главен прокурор. Очаквате ли политическа намеса при този акт?

- Както се казва, в съвременното общество взаимовръзките са толкова особени и многоаспектни, че едва ли има независим човек. Защото преди да бъде главен прокурор, който и да е той, преди всичко е гражданин и човек със своите зависимости. Но системата в България и  фигурата на главния прокурор е такава, че той би следвало наистина да бъде независим. Аз се надявам да е такъв и да изпълнява единствено и само разпорежданията на конституцията и законите у нас и да следи за защита на интереса на обществото. Нека неговата независимост да е такава.

Разбира се, не се съмнявам, че в процеса на избора ще има опити за овладяването на този пост, но се надявам, който и да е следващият главен прокурор, наистина да устои на този натиск.

- Европейският съвет и ЕП трябва да изберат европейски прокурор. БСП има идеи как да бъдат излъчени българските европейски прокурори. Какъв е вашият коментар?

- Към настоящия момент няма процедура, по която те да бъдат излъчени. БСП предлага единият от българските европейски прокурори да се избира от Народното събрание, а другият - от президентската институция, защото това са двете институции, които не ползват европейски пари. Има и други идеи - те да бъдат предлагани с решение на ВСС - дали ще бъдат и двете колегии или пленумът на ВСС, прокурори и съдии. Така че има много предложения в тази насока, но целта в крайна сметка е те да бъдат наистина независими,  избрани по един прозрачен начин.

БСП иска парламентарна комисия да се заеме с БНР

автор:Дума

visibility 34

За Нинова решението за Полфрийман е позор

автор:Дума

visibility 55

Цацаров изумен от освобождаването на Полфрийман

автор:Дума

visibility 51

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 322

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 304

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 211

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 158

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ