18 Февруари 2020вторник09:59 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Филип Попов: Съдебната система страда от липса на справедливост

Има сливане на правосъдните органи с властта у нас, категоричен е секретарят на ПГ "БСП за България"

/ брой: 128

автор:Юлия Кулинска

visibility 1927

Филип Попов е роден във Видин. Завършва ГПЧЕ "Йордан Радичков", а след това и Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Член на Националния съвет на БСП. Народен представител от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Секретар на ПГ "БСП за България". Зам.-председател е на комисията по правни въпроси и член на комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения.

Владее английски език. Женен. Има дъщеря.

"Принципът на Монтескьо за разделение на властите - законодателна, изпълнителна и съдебна, като че ли все повече започва да се размива у нас"

- Г-н Попов, миналата седмица парламентът прие отчетите на правосъдните институции за миналата година. Какво остана скрито зад паравана от цифри?

- В тези отчети не беше казано нищо за проблемите, които тресат системата на съдебната власт от години. За съжаление, тя все повече не може да компенсира необходимото доверие, което гражданите трябва да имат към правосъдните институции. Това не е по вина собствено и само на съдебната власт и на магистратите - съдии, прокурори, следователи. Факт е, че реформата в системата на съдебната власт буксува. Нищо не се прави в тази насока за основни изисквания, критерии, по които следва да се развива промяната.

Един от проблемите е дисбалансът в натовареността на съдилищата у нас. Не може в Софийския районен съд в средата на годината делата да са хиляди, а в друг районен съд да са 10-15 за една година. Това, разбира се, води до редица тежки последици и дисонанс в правоприлагането и до редица тълкувателни решения на Върховния касационен съд например.

Проблем в съдебната ни система остава правоприлагането. Видя се и в доклада на Европейската комисия, че един от основните недъзи, недостиг е липсата на справедливост и разбира се, корупцията. Корупцията по същество е част от почти всяка власт. Там, където властта е неконтролируема, има и условия за създаване на корупция. Както е у нас.

Вече десетилетия се запазва тенденцията от страна на прокуратурата основен криминогенен фактор в България да бъдат ниската образованост, демографската катастрофа, обезлюдяването на определени населени места и бедността. Това са фактори, за чието разрешение следва да се поеме политическа отговорност от управляващите. Очевидно, че те години наред не правят нищо да бъдат преодолени и решени тези проблеми.

- Има ли у нас сливане на властта с прокуратурата?

- Принципът на Монтескьо за разделение на властите - законодателна, изпълнителна и съдебна, като че все повече започва да се размива в България. Свидетели сме на това, че законодателната власт в последните 10-ина години, откакто ГЕРБ управлява, е един придатък на изпълнителната власт и на решенията, понякога доста импулсивни и популистки, на министър-председателя. Според мен има опити за овладяването и на съдебната власт от страна на изпълнителната, което не говори нищо добро за управляващите.

- Правосъдният министър Данаил Кирилов излезе с проектомеханизъм за отстраняване и разследване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Какъв е вашият коментар? 

- Функциите на т.нар. тримата големи са залегнали в нашата конституция. Те едва ли може да се отзовават през обикновен закон и без промяна в основния закон на държавата. Така че оттук насетне разсъжденията в тази посока не мисля, че ще бъдат много ползотворни. 

Хубаво е, разбира се, да има възможност за контрол между самите власти, но ние го правим през парламентарния контрол. За съдебната власт като независима трябва много внимателно да се ограничи контролът от другите власти върху нея. Това е широка и наистина експертна и дълбока тема, касаеща основни принципи на демокрацията, на разделението на властите. Така че не бива с лека ръка да направим някакъв контрол или система за възможност за отзоваване на главния прокурор, на председателите на ВКС и ВАС. Мисля, че това следва наистина да бъде много добре, широко и продължително обсъдено във времето. Не може и не бива с лека ръка да се правят такива промени. 

Сред общественото мнение битува разбирането, че върху главния прокурор или другите двама големи следва да има определен контрол, защото властта им на практика е доста широка, неконтролирана, но конституционните принципи и норми именно за това са дадени - за да се спазва независимостта на съдебната власт от останалите власти. 

По-късно Данаил Кирилов се оправда, че не предполагал, че предложението му ще се разтълкува като опит за намеса в делата на съдебната власт. Не стана ясно как това подозрение е убегнало на министъра, след като с подобно правомощие правителството директно се намесва в казуси, които трябва да се решават само от ВСС.

 Всъщност и Съветът на Европа разкритикува остро законовите промени, с които правосъдният министър твърди, че изпълнява европейски изисквания. От Брюксел ни предупредиха, че това са изцяло приумици на българските власти и европейските институции никога не са настоявали за тях.

Предложенията на Кирилов бяха остро критикувани от неправителствени организации, които заявиха, че така на практика се отваря вратата за натиск срещу председателите на ВАС и ВАК. От друга страна, главният прокурор остава недосегаем, тъй като предложенията са той да бъде разследван от свои подчинени. Освен това ръководителят на държавното обвинение има силно влияние във ВСС, т.е. би могъл да спре всяко решение.

- Предстои изборът на нов главен прокурор. Очаквате ли политическа намеса при този акт?

- Както се казва, в съвременното общество взаимовръзките са толкова особени и многоаспектни, че едва ли има независим човек. Защото преди да бъде главен прокурор, който и да е той, преди всичко е гражданин и човек със своите зависимости. Но системата в България и  фигурата на главния прокурор е такава, че той би следвало наистина да бъде независим. Аз се надявам да е такъв и да изпълнява единствено и само разпорежданията на конституцията и законите у нас и да следи за защита на интереса на обществото. Нека неговата независимост да е такава.

Разбира се, не се съмнявам, че в процеса на избора ще има опити за овладяването на този пост, но се надявам, който и да е следващият главен прокурор, наистина да устои на този натиск.

- Европейският съвет и ЕП трябва да изберат европейски прокурор. БСП има идеи как да бъдат излъчени българските европейски прокурори. Какъв е вашият коментар?

- Към настоящия момент няма процедура, по която те да бъдат излъчени. БСП предлага единият от българските европейски прокурори да се избира от Народното събрание, а другият - от президентската институция, защото това са двете институции, които не ползват европейски пари. Има и други идеи - те да бъдат предлагани с решение на ВСС - дали ще бъдат и двете колегии или пленумът на ВСС, прокурори и съдии. Така че има много предложения в тази насока, но целта в крайна сметка е те да бъдат наистина независими,  избрани по един прозрачен начин.

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 0

КНСБ настоя за по-справедливо разпределение на ресурсите

автор:Дума

visibility 156

Българинът дава все повече пари за здраве

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 33

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 121

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 306

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 263

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 451

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ