28 Септември 2020понеделник03:08 ч.

Емил Хърсев

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

България няма стратегически план за възстановяване на икономиката

/ брой: 148

автор:Дума

visibility 596

До нов дълг ще се стигне при всички положения, най-малкото, защото всички мерки, които бяха договорени по европейската програма, са дългови. Освен това при въвеждането на тези мерки, които са с дълъг хоризонт напред и е възможно някои от тях да бъдат удължени, трудно е в кризата да дадеш заден ход и да отмениш мярка, която работи. Това коментира пред БНТ финансистът Емил Хърсев. Според него България засега остава в периферията на рецесията в европейската и световната икономика. Няма гаранция, икономиката е свързана и никой не може да остане изолиран, но по-бавно идват при нас нещата, но тези 7% спад, с които ни плашеха, няма да се случат в България, смята Хърсев.

"Добрата новина за България е, че ние все още нямаме потвърдено тримесечие със спад. Вероятно второто ще е със спад, но не в рамките на този, който се предричаше от ЕК. В момента спиране на работа няма в нито един сектор, а ако има отрасли, които не могат да работят нормално, както е в туризма, причината е потреблението", обясни Хърсев. "Туризмът има малък дял в БВП, под 8%, но това е отрасъл с много заети, абсорбира работна ръка и е по-важен за безработицата. Вероятно в туризма ще имаме отново освобождаване на работниците, но с мерките, които се прилагат, според синдикатите са запазени 150 хиляди работни места", допълни той. Според Хърсев е възможно наесен да има по-голям брой безработни, защото България абсорбира безработни от цяла Европа. Тези, които са умни и хубави, както сами се представят, работещи в чужбина, при първия полъх на вятъра се връщат у нас и се регистрират тук като безработни, за да получават помощи, защото там не могат, коментира икономистът.

"Кризата в момента е безпрецедентна, защото е комбинация от здравна криза и натрупали се икономически проблеми. Затова подходът не трябва да е само в една посока, трябва да действаме комплексно", коментира пред БНР икономистът Румен Гълъбинов. Според него, ако има добро планиране на бюджетните приходи и разходи, не би имало излишък. "Всичко трябва да се балансира добре. Добро би било намерението за диференциране на ДДС за храни и лекарства. Да се помисли за подоходния данък и за въвеждане на необлагаем минимум", допълни Гълъбинов. Икономистът е категоричен, че трябва стратегически план за преодоляване на последиците от кризата и за възстановяване на икономиката.

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 132

Кръщават улица в София на Панайот Бончев

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 183

81-ви ден на протести: Митинг-концерт на "Орлов мост"

автор:Дума

visibility 216

16 учители от габровско училище са с COVID-19

автор:Дума

visibility 273

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 27

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 101

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ