25 Юли 2024четвъртък03:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фолклендите - островите на раздора

Аржентина vs. Великобритания - проява на патриотизъм или просто икономически интереси?

/ брой: 10

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2835

Три хиляди души и много повече овце, отколкото хора. На разстояние от 8700 мили от Лондон. Разположена в южната част на Атлантическия океан, на изток от Аржентина, тази територия е обект на вековен конфликт между Лондон и Буенос Айрес. И ето че преди броени дни Фолклендските острови отново се появиха в новините, възобновявайки стария спор на кого всъщност принадлежат.
В открито писмо до британския премиер Дейвид Камерън аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер призова Обединеното кралство да се откаже от британския контрол върху територията, посочвайки, че Малвинските острови (аржентинското название на островите) са отнети със сила от Аржентина "в безочлива проява на колониализма от XIX век". Писмото, копие от което бе изпратено и до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, приканваше британския премиер да се подчини на резолюциите на ООН, които според Кирхнер защитават аржентинската кауза. През миналата година по време на честванията на 30-годишнината от войната между двете страни доста пъти президентът на Аржентина отправи искане до Камерън за провеждане на преговори относно суверенитета на островите.

Снимка БГНЕС
Кутия с амуниции - знак на почит и преклонение към загиналите британски войници, е положена на планината Тъмбълдаун около административния център на Фолклендските острови град Порт Стенли

В отговор британският премиер Дейвид Камерън заяви, че самите жители на Фолклендските острови искат да са в състава на Великобритания и Буенос Айрес трябва да се съобрази с това, което е доста умел ход, тъй като по-голямата част от жителите на Фолклендите се самоопределят като британци. Въпреки че британските претенции за суверенитет над островите изглеждат малко странни предвид географското им разположение - островите са много по-близко до Аржентина. В света обаче се срещат редица подобни аномалии от Гуам до Гваделупа - съответно американска територия в Тихия океан и френска административна област в Карибския регион.

Фолклендските острови се намират на 480 км от аржентинския бряг

Политическите коментатори очакват напрежението около островите да се нажежи още повече не само защото тази година е символичната 180-годишнина от завземането на островите от Великобритания, но и защото през март ще се проведе референдум, който ще реши техния статут и бъдеще.
По принцип британското военно присъствие на островите е доста засилено - 1300 войници. Там е разположена британската военновъздушна база Маунт Плезънт, а кралският флот редовно патрулира водите на Югозападния Атлантик от своята база в Меър Харбър близо до Маунт Плезънт. След писмото на Кирхнер още 150 британски войници са изпратени на Фолклендите да извършват ежедневни патрули срещу евентуална заплаха от страна на Аржентина. Според източници от Обединеното кралство обаче те са изпратени там с обучителна цел.

blog.heritage.org
На 10 януари фолклендците отбелязват Деня на Маргарет Тачър, празнувайки лидерството и решителността, които Тачър демонстрира по време на Фолклендската война. Когато Аржентина окупира островите през 1982 г., Тачър незабавно изпраща военноморски сили в района


1982 година - стотици безсмислени жертви

74 дни трае войната между двете страни. На 2 април 1982 г. управляващата в Аржентина военна хунта инициира внезапно нападение, което сломява британската съпротива и успява да овладее островите. 649 аржентинци и 258 британци изгубват живота си. В навечерието на Фолклендската война Аржентина се намира в тежка икономическа криза и масови граждански протести срещу управляващата военна хунта. Правителството начело с генерал Леополдо Галтиери решава да повиши популярността си, като заложи на национализма и с бързи и лесни военни действия завземе Фолклендските острови. На 14 юни обаче аржентинските сили капитулират, като над 11 хил. души са пленени от британците. Кратката война приключва с победа за Обединеното кралство.
Войната има силен вътрешнополитически отзвук и в двете страни. Загубата на Аржентина довежда до още по-широки протести срещу военното правителство, които ускоряват падането му. В същото време патриотичната вълна във Великобритания помага на министър-председателката Маргарет Тачър да спечели изборите през 1983 г. Фолклендските (Малвинските) острови отстоят на 460 км от бреговете на Южна Америка. От 1833 г., когато островите попадат под владението на Великобритания, Буенос Айрес не се отказва от своите претенции за архипелага. Териториалната близост до Аржентина, историята на икономическото развитие, борбата за запазване на територията - всичко тези фактори засилват патриотизма на аржентинците. От особено важно значение за Буенос Айрес винаги е било да възвърне  си над островите.

Разковничето на конфликта

Възможна ли е нова война за островите? Къде всъщност се корени конфликтът? Проява на национализъм, или по-скоро чисто икономически интереси поддържат спора, като се има предвид, че в шелфа на архипелага бяха открити залежи на нефт и газ, които са сравними единство с залежите на нефт в Северно море? Преди време британски експерти изчислиха наличието на около 60 млрд. барела нефт, като цифрата най-вероятно е занижена заради претенциите на Аржентина.
След войната дипломатическите отношения между двете страни бяха напълно възстановени през 1990 г. Пет години след това Аржентина и Великобритания подписаха споразумение за съвместно проучване на залежи от нефт и газ на шелфа на Фолклендите. Обаче страните така и не успяха да създадат взаимоизгодно сътрудничество при производството и продажбата на въглеводороди. Британците се опитаха да извлекат полза за себе си, обвинявайки аржентинците в егоизъм и несговорчивост. Последвалата информация за намеренията на Обединеното кралство да започне изследване на водите около Фолклендите предизвика негодуванието на Буенос Айрес.
През април 2007 г. Аржентина съобщи, че прекратява съвместните проучвания на въглеводородни залежи. През февруари 2010 г. британската компания Desire Petroleum започна сондажи в малвинския шелф. И реакцията на Кирхнер не закъсня - тъй като Великобритания нарушава нашия суверенитет, нашите бойни кораби ще възпрепятстват доставката на товари и инструменти, които се използват за добива на нефт, нареди аржентинският президент. Кирхнер подписа закон, който задължава всички страни да искат разрешение при навлизане в 500-километровата морска зона на Аржентина, което включва и Фолклендите, които се намират на 480 км от аржентинския бряг. Буенос Айрес се обърна за помощ и към ООН, която да накара Лондон да следва резолюциите й. Една от обсъжданите възможни мерки за справяне с проблема е да се ограничи влизането на кораби с товари за британските петролни компании от Малвините до пристанищата на Южна Америка. Така ще се възпрепятстват операциите им.
Ако се замислим обаче, ще стигнем до извода, че и двете страни могат да се облагодетелстват от локализирането на петрол край Фолклендските острови. Дори петролните залежи да са в британски териториални води, Аржентина спокойно може да играе роля на естествена база за изграждането на терминал за петрол и газ, както и за разработването на необходимите тръбопроводи.

Международните нагласи

Венецуелският президент Уго Чавес, който винаги е бил последователен в своята проаржентинска нагласа, изпрати писмо до британската кралица с призив да остави Малвините сами да определят идентичността си. През януари Чавес отново подкрепи Кирхнер: "Върнете Малвините на аржентинците! Стига повече империализъм!". Според него Великобритания нарушава основните принципи на географията, историята и времето. "Британският военноморски флот беше изпратен през 1982 г. с една-единствена цел - залежите на нефт и газ", твърди Чавес.
А САЩ заявяват, че ще останат на неутрална позиция в спора. Но в случай на ескалиране на конфликта Вашингтон няма да му мисли много - ще подкрепи стратегическия си съюзник! Преди всичко Аржентина има подкрепата на АЛБА - Боливарианският съюзнически блок, организация на страните от Латинска Америка. Нейното поражение ще бъде сериозен провал за антиамериканските сили в региона. Пък и тексаската петролна корпорация Anadarko Petroleum започна сондиране в Малвинския шелф.


Какво смятат самите фолклендци?


Разочароващ е фактът, че правителството на Аржентина за пореден път пренебрегна правата и желанията на хората, живеещи на Фолклендските острови. Отвореното писмо, изпратено от президента Кирхнер до Дейвид Камерън, не само не е точно от историческа гледна точка, но в него липсва и най-важният аспект от нашата съвременна история - опитът на аржентинското правителство да ни отнеме дома чрез военна сила, когато завладяха нашите територии преди 30 години. Не е вярно твърдението от страна на Аржентина, че цивилното население е било изгонено от Великобритания през 1833 г. Хората, които бяха върнати в Аржентина, бяха незаконен аржентински военен гарнизон, пристигнал 3 месеца по-рано. Цивилното население на островите, което е потърсило разрешение от Великобритания да живее там, е поканено да остане. Нашето общество се е формирало чрез доброволната емиграция на хора от различни краища на света и заселване в продължение на почти двеста години. Аржентинското правителство игнорира нашето право на самоидентификация. Ние не сме колония на Обединеното кралство, ние сме британска задморска територия. Изцяло сами се управляваме, с изключение на отбраната и външните работи. На предстоящия през март референдум относно политическия ни статут хората ще имат възможността да заявят своите виждания по един ясен, демократичен и безспорен начин.

Дик Соул - член на законодателното събрание на Фолклендските острови

*Из реакция на отвореното писмо на аржентинския президент, публикувана на сайта на правителството на Фолклендските острови
 

Глобалният Юг аплодира Китай

автор:Дума

visibility 338

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 538

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 501

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 523

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ