01 Декември 2021сряда02:53 ч.

Фонд за регионите и нов Закон за обществените поръчки обсъждат партиите

автор:Дума

visibility 868

Как да се постигне децентрализацията на общините - върху този проблем дебатират почти час четирите партии, които преговарят за коалиционно споразумение. Всички участници в срещата в сектор "Регионално развитие" се обединиха около приоритета за повече независимост на местната власт. Има разминавания обаче по механизмите, чрез които това да се случи - кой да оценява капиталовите проекти на общините, дали тези проекти да се одобряват само от финансовото министерство или да минават пред МРРБ и Народното събрание. В крайна сметка подробностите ще бъдат обсъдени отново в експертен състав.

Няколко са акцентите в регионалното развитие, които от БСП определиха като свои приоритети при преговорите.

Бившият регионален министър Асен Гагаузов представи идеите на левицата. Сред тях е създаването на Национален фонд за сближаване на регионите. Целта е средствата от него да се насочват към изоставащите общини за да се насърчи развитието им. Фондът може да финансиран проекти в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар.

От БСП настояха да се пристъпи към реална децентрализация на общините, което бе категорично подкрепено от останалите партии. Сред предложенията на левицата е и приемането на нов Закон за устройство на територията.

От „Продължаваме промяната“ добавиха условието общините, които не актуализират устройствените си планове до края на 2022 година да не получават капиталови разходи за 2023 година.

Социалистите искат и нов Закон за обществените поръчки, в който да се предвиди вариант за индексация на вече сключени договори при промяна в цените на материалите. В новия ЗОП трябва да се регламентират по нов начин публичното частно партньорство и инхаус поръчките, е мнението на левицата.

Имаше и разговор относно стопанисването на язовирите, защото голяма част от тях не се поддържат поради липса на средства в общините. Асен Василев от „Продължаваме промяната“ настоя да има паспортизация на водоемите и в зависимост от предназначението на язовирите, те да преминат на стопанисване към различни министерства или агенции.

ПП  искат да се изготви пълна кадастрална картия за територията на страната.

От „Има такъв народ“ обобщиха своите пет приоритета  в регионалното развитие - пътища (жп и автомобилен транспорт), медицинска помощ, достъп до образование, високоскоростен интернет, ред и сигурност. Според тях държавата трябва да осигури достъп до тези блага и услуги на всички граждани във всяка точка на страна.

 За край на феодализма на общините се обявиха и от „Демократична България“.  Всички партии поеха ангажимент за гаранция на повече финансова самостоятелност на местната власт и възможности за самостоятелно осигуряване на приходи. Допълнително ще се обсъждат механизмите за това.

От БСП в преговорите участват Асен Гагаузов, Борислав Гуцанов, Генади Събков, Петко Тюфекчие, Михаил Лисков и Стефан Начев.

От  "Има такъв народ" се включват Гроздан Караджов, Георги Георгиев, Силвия Бакърджиева, арх. Владо Вълков и Галя Бърдарска.

"Демократична България" се представлява от  Зарко Маринов, Надежда Йорданова, Йордан Иванов, Надежда Бобчева и Грети Стафанова.

"Продължаваме промяната" са представени от Асен Василев, Йордан Терзийски и Богомил Петков.

Очаквайте подробности.

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ