09 Август 2020неделя10:59 ч.

Фортисимо фест на училище с "Фортисимо в клас"

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 560

Проектът на Фортисимо фест - "Фортисимо в клас", започна на 7 февруари, научи ДУМА от Весела Венчева. Инициатори на кампанията са музикалният директор на фестивала Максим Ешкенази и фондация "Америка за България". "Фортисимо в клас" ще продължи до 15 април и ще се осъществи с приходите от продажба на билети за концертите на Фортисимо фест. По този начин музикалният директор на фестивала Максим Ешкенази ще спази обещанието си парите от продадени билети да бъдат похарчени за смислена благотворителна кауза. Изборът е логичен - образователна програма в училищата.
Началото на "Фортисимо в клас" бе дадено от първия звънец в 73-о СОУ "Владислав Граматик". Там в продължение на 9 седмици ще се осъществи пилотното издание на инициативата. Всеки понеделник четвъртокласниците от 73-о училище в столицата ще имат специален гост-лектор в часа по музика. Всяка седмица те ще научават повече за магията на даден инструмент и за света на класическата музика. Лекторите са професионални музиканти, които ще представят на децата своя инструмент, ще ги запознаят с историята му, любопитни факти, ще им позволят да се докоснат до него и ще им подарят красиви изпълнения на живо. В тези часове бъдещите ценители на класическата музика ще имат своята първа среща с известните композитори, ще научат повече за мелодията, ще могат да споделят непосредствените си впечатления с музикантите.
Първият урок от "Фортисимо в клас" е посветен на цигулката. В следващите седмици учениците ще имат възможност да се запознаят с виолончелото, флейтата, контрабаса, кларнета и др.
Накрая на това първо издание на "Фортисимо в клас" за всички ученици от IV клас ще има празничен заключителен концерт, в който всички музиканти, изнасяли урок пред децата, ще вземат участие, а диригент ще бъде Максим Ешкенази. Концертът ще се състои във физкултурния салон на училището и ще премине в неформална атмосфера. Произведенията в програмата ще бъдат специално подбрани, достъпни и интересни за учениците.
Целта на "Фортисимо в клас" е да възпита у подрастващите ново отношение към класическата музика, да ги заинтригува и да ги накара да влязат в концертните зали по свое собствено желание.
На свой ред желанието на Максим Ешкенази и фондация "Америка за България" е "Фортисимо в клас" да влезе в повече училища още в началото на следващата учебна година, да се реазлизира в по-голям мащаб и да достигне до повече деца. В дългосрочен план "Фортисимо в клас" ще се опита да намери хиляди нови приятели от различни български училища, да достигне до тях чрез най-достъпния език - езика на музиката.
 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ