25 Февруари 2021четвъртък04:39 ч.

Франсис Скот Фицджералд: творецът и легендата

Малко известни страници от биографията и живота на големия американски писател, автор на "Великият Гетсби" и "Нежна е нощта"

/ брой: 229

автор:Йордан Костурков

visibility 5444

    Българските читатели си имат свои предпочитания, но Скот Фицджералд е един от малкото любимци на всички: и романите, и разказите му, и животът му са предмет на искрена любов.   
    Скот и Зелда всъщност са герои на романи и на филми и ние сме готови да сравняваме техния живот с живота на героите от романите. Зелда действително е прототип на героинята на "Нежна е нощта". Макар че отношенията между Джей Гетсби и Дейзи да имат връзка с отношенията на Скот и Зелда, прототипът на Дейзи е по-скоро първата му голяма любов с шестнайсетгодишната Джиневра Кинг, когато Скот е на осемнадесет.
    Преди да публикува обаче "Великият Гетсби" и "Нежна е нощта", Франсис Скот Фицджералд е издал двата си по-ранни романа - "От тази страна на рая" през март 1920 г. и "Красивите и прокълнатите", най-биографичната му книга през 1922 година.
   
Творческата биография

на Скот Фицджералд започва доста рано с драматични творби. Той е роден на 24 септември 1896 г. в Сейнт Пол, родният град на майка му Мери Макуилън. Баща му е Едуард Фицджералд- също ирландец и католик, който е родом от Мериленд. Скот произхожда от семейство на ирландски католици, но Средният Запад реално не присъства в творчеството на писателя.
    На 17 години Фицджералд е приет в престижния частен университет "Принстън". Там се запознава с прочутия американски критик и романист Едмънд Уилсън. Там пише пиеси и разкази, там се развива и действието на романа му "От тази страна на рая". В университетската библиотека до днес са запазени бюрото и писмените принадлежности на Скот Фицджералд.
    В края на 1917 г. постъпва в армията, като преминава обучение в различни райони на Америка. През този период той се опитва да публикува романа си "Романтичният егоист". В началото на 1918 г., по време на обучение в базата край родния град на Зелда Монтгомъри, щата Алабама, в един извънградски клуб, на танци синът на ирландските имигранти се среща с красивата южнячка Зелда. Баща й Антъни Сеър е съдия във Върховния съд на щата Алабама. Майка й - Минърва "Мини" Бъкнър Макен, е родом от Кентъки. Майка й избира името Зелда по името на две героини циганки от неособено известни разкази.

Публикува своите шедьоври

Скот ежедневно идва в семейство Монтгомъри, а междувременно успява да започне публикуването на прекрасните си кратки шедьоври, разкази в стила на О.Хенри, които представляват сякаш другото лице на великия романист. За първия си отпечатан разказ "Момичетата в гората" Фицджералд получава 30 долара. "От тази страна на рая" (преработен вариант на "Романтичният егоист") е приет и публикуван. Тогава двамата със Зелда се женят в Ню Йорк, в "Сейнт Патрик", на 13 април 1920 г. Скот е вече на 23 години, а Зелда на 19. На 26 октомври 1921 г. се ражда единственото им дете Скоти ("Скоти", или Франсес Скот Ланахан Фицджералд, писателка и журналистка).
Продажбите на "От тази страна на рая" са сравнително добри. В Ню Йорк двамата съпрузи скандализират обществото - гонени са за пиянство от престижни ресторанти два пъти, Дороти Паркър ги вижда как се возят на покрива на такси, Зелда скача във фонтана на Юниън Скуеър.
   
Парижкият период

През 1924 г. заминават за Париж, Скот печата разкази, които по същество са ескизи на "Гетсби". Междувременно Зелда започва връзка с френския пилот Едуар Жозан на Френската Ривиера. Това са годините на "джазовия век" - този израз е измислен от Скот Фицджералд, който го използва в заглавието на сборника си "Разкази от джазовия век" - а всъщност "измисля" и своето поколение...
 "Великият Гетсби" вече е завършен. По същото време Скот препоръчва на издателя си младия Ърнест Хемингуей, протеже на Гъртруд Стайн, с когото се запознава през май 1925 г. в Париж, в бар "Динго" в Монпарнас. Романът "Великият Гетсби" е представен като театрална постановка на Бродуей, по него е заснет и ням филм (между 1920 и 2010 г. по произведения на Фицджералд са заснети близо 50 филма, в които играят прочути звезди като Кейт Бланшет, Брад Пит, Робърт де Ниро, Тони Къртис, Тереза Ръсел, Джак Никълсън, Миа Фароу, Елизабет Тейлър, Робърт Редфорд). В Париж Фицджералд се запознава с Джеймс Джойс, който коментира: "Тоя младеж сигурно е побъркан..."
   
Пише сценарии за Холивуд

Скот и Зелда се завръщат в САЩ през 1927 г. Скот започва "Нежна е нощта" на 20 май 1932 г. Също както "Великият Гетсби" романът не се продава добре. Семейството им е разделено: Зелда продължава лечението си в различни клиники, твърди, че общува с Вилхелм Завоевателя, Христос, Мария Стюарт, Аполон. Скот пристига в Холивуд, където е сключил изгоден договор за писане на сценарии за 1000 долара седмично (равни днес на близо 12 000), увеличени до 1250. Работи по "Отнесени от вихъра", но завършва само един сценарий по "Тримата другари" на Ремарк и е уволнен заради пиянството си. Хемингуей публикува "Снеговете на Килиманджаро", където експлоатира историята на Скот и Зелда. Тогава Скот започва любовна връзка с Шийла Греъм Уестбрук, скандална английска холивудска журналистка, която описва връзката им във филма "Любим друговерец" с Грегъри Пек и Дебора Кар.
През лятото на 1939 г. Скот започва работа върху "холивудския роман" - "Любовта на последния магнат: един уестърн". През 2002 година Джеръми Айрънс, Сиси Спейсък и Натали Редфорд заедно с Нийв Кембъл изпълниха ролите на Скот, Зелда, Шийла и Франсес Крол Ринг, секретарката на Скот през последните 20 месеца от живота му, и за отношенията между тях, във филма "Последният зов".

Кораби срещу течението на времето   

На 21 декември 1940 г. Скот получава сърдечен удар и умира в апартамента на любовницата си Шийла в Холивуд. На погребението идват малцина близки. Година по-късно "Последният магнат" е публикуван, редактиран от Едмънд Уилсън (едва през 1994 г. романът е издаден с оригиналното си заглавие "Любовта на последния магнат"). На 10 март 1948 г. Зелда загива при пожар в психиатричната клиника. Тя е погребана в гроба на Скот. Върху надгробния камък е изписано последното изречение от "Великият Гетсби": "Тъй се борим с вълните, кораби срещу течението, непрестанно отнасяни назад в миналото". 
Макар Т. С. Елиът да обявява, че "Великият Гетсби" е първата нова крачка в големия световен роман след Хенри Джеймс, днес изглежда странно, че след смъртта на писателя критиката е разколебана дали написаното от него изобщо има някаква стойност. Нещо повече - и самият Скот смята, че се е провалил като романист. Трябва да се отдаде дължимото на приятеля му Едмънд Уилсън, на когото е признателно и цялото поколение, че възкреси през петдесетте години интереса към Скот Фицджералд, без когото, и без чиято легенда, днес не можем да си представим голямата американска литература.- Толкова е лесно да бъдеш обичан; толкова трудно е да обичаш.

-  Никога не е имало добра биография на писател. Нямало е и няма да има. В момента добрите писатели се състоят от твърде много индивидуалности.

- Покажете ми героя, и аз ще Ви напиша трагедия.

- Да умееш да пишеш - това е да умееш да плуваш под водата, без да се задъхваш.

- Махнете всички удивителни. Да използваш удивителни е като да се смееш на собствените си шеги.

 

Не броят пулмолозите за „първа линия”

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 39

ГЕРБ готви нов подарък за концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 39

Радев даде надглавния прокурор на КС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 39

Властта пришпорва закон за психолозите

автор:Аида Паникян

visibility 122

/ брой: 39

Зачестяват сигналите за натиск от събирачи на дългове

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Ипотечните кредити нараснаха с 11,4%

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 39

КЕВР не очаква промяна в цените на парното, топлата вода и тока

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 39

Колите "втора ръка" ще поскъпват

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 39

Пет държави от ЕС алармират за недостиг на ваксини

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

В Северна Македония ще броят и българите

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Екшефът на македонските спецслужби се предаде

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 39

Разширяването на ЕС ще е стъпка по стъпка

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

Дори Цанков и Филов коленичат пред руските воини

автор:Христо Георгиев

visibility 181

/ брой: 39

Хуморът не е от вчера

автор:Лозан Такев

visibility 132

/ брой: 39

Ще измести ли Кристо музея "Дом на хумора и сатирата"

автор:Альона Нейкова

visibility 96

/ брой: 39

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 39

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ