10 Август 2022сряда01:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

Интервю

Габриел Вълков: Инвестицията в младите гарантира бъдещето на БСП

Между МО и ръководството на партията няма напрежение, смята новият председател на Младежкото обединение

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 70

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ


ГАБРИЕЛ ВЪЛКОВ е роден през 1996 г. в София. Завършил е Езиковата гимназия "Дорис Тенеди" и  семестриално - "Политика и общество" в Нов български университет. Експерт е към Комисията по децата, младежта и спорта на Столичния общински съвет. Бил е експерт към Комисията по отбрана на Народното събрание. През последните две години бе председател на столичната организация на МО в БСП и международен секретар на обединението. На 22 май бе избран за председател на шестата Национална отчетно-изборна конференция на Младежкото обединение в БСП.- Как Ви изглежда случващото се на политическия терен днес?
- След свалянето от поста на председателя на НС Никола Минчев отвън се събра спонтанно протест, който беше в подкрепа на правителството. Това е доста обнадеждаващо.
Това правителство дава перспективи за по-добро бъдеще на младите. Точно затова там видяхме над 5000 човека, събрани за няколко часа през Фейсбук. На протеста имаше младежи от БСП.  Това ми дава надеждата, че младите хора са мислещи, виждат проблемите и са готови да ги решават.
От друга страна - вътре в залата видяхме как мафията се опитва да се върне обратно и да се окопае във властта. Така, както 12 години се бяха окопали в нея. Видяхме отново ГЕРБ и ДПС да гласуват заедно - това е стара, неписана коалиция. Видяхме също, че тя беше допълнена от "Възраждане", което за мен е доста интересно. Една уж "патриотична" партия. Костадин Костадинов заложи на карта своите избиратели, така, както го направи и Волен Сидеров с "Атака" преди години. Реакцията на хората беше абсолютно нормална, защото им омръзна да гледат тези политически метаморфози. Замеряха го със стотинки, с бутилки и други предмети. Той се прибра обратно в парламента, за да се скрие от "народната любов". Той подкрепи едно решение, което е отвъд неговата червена разделителна линия - "с ГЕРБ и ДПС - никога". Направи точно обратното и доказа, че е лъгал през цялото време.
- А как оценявате поведението на ИТН?
- Те предизвикаха кризата. Да си спомним какво направиха и преди: миналата пролет спечелиха изборите и решиха, че тяхно е правото да предложат всички министри и всички трябва да се съобразяват с решенията им. Видяхме, че когато това не се случи, те хвърлиха мандата.
В политиката обаче нещата не се случват така. Нужен е диалог, а в ИТН той липсва изцяло. Там се случва само това, което каже лидерът на партията Слави Трифонов. Той обаче не се появява никъде, освен в собствената си телевизия. Пише разни постове във Фейсбук от време на време. Мисли си, че така ще управлява държавата и всички ще се съобразяват с него. Реалността обаче не е такава.
Видяхме също, че в ИТН играят много пари - около 4 млрд. лв. през МРРБ, които казаха, че тази сума трябва да отиде в АПИ. А оттам - към фирмите, близки до ГЕРБ и ДПС. Това е порочна схема, която съществува от 12 години. Предполагам, че част от парите ще бъдат разпределени между тези три партии. Затова се съюзиха срещу нас - БСП, и срещу правителството.
- Така разтуриха и КТБ, за да откраднат едни 4 млрд. лв.
- Когато става въпрос за пари, нещата стават доста сложни в българската политика. Аз се радвам обаче, че БСП удържа на всичко това. От последните 5 години се борим срещу модела "ГЕРБ" и до днес тази борба продължава. Надявам се от управляващата коалиция да намерят още 6 депутата, за да не мине вотът на недоверие към правителството. Видяхме още един депутат от ИТН достойно да оттегли доверието си, надявам се и други да го последват.
България е в тежка криза - очакваме инфлация в края на годината около 20%, води се война на около 500 км оттук, всичко поскъпва главоломно. Проблемите са много и е необходимо стабилно мнозинство в парламента, което да ги реши.
Нови избори сега ще хвърлят държавата в хаос. Това няма да реши проблемите, напротив - ще ги задълбочи.
- От тази перспектива - как Ви изглежда участието на БСП във властта?
- БСП се справя добре в това правителство. Тя е единствената лява партия в коалицията. Това ни поставя в доста сложна ситуация - трябва да работим заедно с десни партии. Мисля, че ние изпъкваме с разумното си поведение и логични решения заради опита, който БСП има в управлението. За разлика от останалите, БСП е партия на 130 години, с традиции и опит. Знаем как да си отстояваме позициите и да работим за по-добро бъдеще на България. Именно заради това БСП успява да прокара почти всички леви политики, заложени в предизборната платформа. Партньорите виждат, че ние сме кадърни и знаем как да се справяме с проблемите. Управлявали сме държава и преди, можем да я управляваме и сега. Затова ни имат доверие. БСП е нужна в тази коалиция, за да може да се държи стабилността в управлението.
- А ако все пак правителството падне, какви са сценариите за бъдещето според Вас?
- Надявам се това да не се случи. Ще бъде много вредно за България. ГЕРБ и ДПС ще се задържат - през корпоративния и купен вот. Силно се надявам доверието в БСП да се покачи, защото ние сме показали, че сме кадърни и можем да управляваме държавата. Докато доверието във "Възраждане" ще се срине. Всички видяха как те се продават. Всичко там е въпрос на пари и договорки с ГЕРБ и ДПС. Това е просто скандално. Ще последват съдбата на Волен Сидеров и "Атака".
Колкото до ИТН, те вече са тотално делегитимирани пред обществото и едва ли ще влязат в парламента. Те ще изпаднат от политическата сцена. Както рязко се появиха, така и ще изчезнат.
- Как гледате на непрекъснатото търсене на млади и неопитни хора за политиката вече 30 години?
- Проблемът е многопластов. Политиката много бързо изтърква хората. Едни нови хора, дошли преди 10 години, вече са стари. Ето, Борисов се появи преди 15 години, но днес вече никой не иска да го вижда на сцената.
- Това е заради "заслуги", не мислите ли?
- Безспорно, но ми се струва, че политиката изтърква. Хората искат промяна и го показаха на последните 3 избора. Първо беше ИТН, после ПП, пък Мая Манолова влиза и излиза от парламента. За 30 години демокрация България нито е цъфнала, нито е вързала. Хората просто търсят други варианти и други хора. Нещо различно.
- Да де, но нищо такова не идва.
- От хиляди години младите искат да са напред. При БСП има нещо много интересно. В средата на 90-те БСП идва на власт с пълно мнозинство, с млад лидер Жан Виденов, на трийсетина години. Т.е. младите хора печелят гласове. Именно тук е предимството на БСП - младите хора да печелят гласове, а по-опитните в партията да бъдат тяхна опора със своята експертиза. Именно тези опитни хора - бивши министри, депутати, трябва да ни учат и да са наш гръб.
- С избора Ви за лидер на Младежкото обединение ще спре ли това търкане между МО и ръководството на БСП?
- Честно Ви отговарям. Мисля, че за момента напрежение няма. Конференцията беше доста интересна - скоро не сме имали двама кандидати за председател. Със Станислав Стоенчев сме работили много заедно и сега смятам да му предложа да стане зам.-председател на МО. Моята основна цел е да има обединение вътре, както и в партията, защото това ни липсва.  В последните няколко години се боря за това. Това е основен проблем на БСП.
Хората отвън ни казват: "Вие вътре не можете да се разберете, как ще управлявате държавата". Нямат доверие заради вътрешните ни спорове. Затова съм много за това да няма разцепление в партията. Винаги ще има различни мнения, но нека те да не излизат чак толкова публично. Нека да спорим, но нека и да се уважаваме, защото сме една партия.
Ние, младите, сме винаги по-настъпателни, кръвта ни кипи, искаме нещо по-различно, искаме да ни уважават и да ни се чува мнението. Вярвам, че ако ръководството често се среща с младежите, дискутираме заедно всички проблеми и те намират решение, ще има обединение. Ще можем да привлечем повече млади хора за лявата идея. Ние сме настоящето и бъдещето на тази партия. След 20 години ние ще управляваме БСП. Трябва да се инвестира в младите, за да я има БСП и занапред. Когато и ние станем на 40, 50 и 60 години, ще трябва да инвестираме в следващото поколение социалисти. За да я има БСП поне още 130 години.

Със съкращения

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 889

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 375

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ