29 Май 2020петък23:27 ч.

Галерия за модерно изкуство откриха в Русе

/ брой: 202

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1308

Известно е, че заедно с Пловдив и Варна Русе е сред водещите художествени центрове у нас, а дружеството на СБХ е сред най-старите, както и градската галерия. Но изложбените зали в дунавската ни столица са все още малко. Затова новата Галерия за модерно изкуство "Контемпо", която наскоро отвори врати на главната търговска улица "Александровска", вече привлече много художници и любители на изящните изкуства.
Първата експозиция представи най-новото от творческата продукция на русенците - главно творци от средното поколение, работещи най-активно - Николай Бузов, Георги Пасев, Даниел Дянков, Лъчезар Дочев, Виолета Радкова, Нина Иванова, Огнян Балканджиев, Ралица Русева, Таня Пасева. Живопис и малка пластика от дърво, графика, стъкло, керамика в една изискана подборка видяха първите посетители.
Следващата експозиция, която е подредена в момента, е озаглавена "Четири дами на ръба" и е дело на Виржиния Пенчева-Джина, Златка Стойкова и Красимира Кирилова от Русе и Мария Чакърова от Варна. Макар и различни, живописните платна на четирите авторки звучат в пълна хармония. Общото между тях е, че са абстрактни композиции, изтънчени и чисти като цвят, далеч от грубата действителност и все пак различаващи се като стилистика и изразни средства. Бих казал, че са еманация на душевните състояния на тези "четири дами на ръба". Алюзията със заглавието на филма  "Жени на ръба на нервна криза" тук е съзнателно пародирана! Наистина, тези обаятелни платна не може да не рефлектират върху зрителя, готов да приеме тази модерна и като техника, и като дух живопис. И всичко това - при една крайно опростена, стилизирана форма.
Младата и красива галеристка, собственичката на "Контемпо" Албена Симеонова има амбицията да представя не само най-новото и най-доброто от русенската живописна школа. Ще кани и гости от страната и от Букурещ, един от големите художествени центрове в Източна Европа. Ще организира и "работилници", както и други интересни образователни форми на изкуството. Да й пожелаем успех, защото да се открие галерия днес е наистина смело начинание.

 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ