14 Април 2021сряда04:25 ч.

ГЛОБУС

Гърция преориентира икономиката си

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 567

"Дойче веле"

Гръцкото правителство разработи план, който има за цел да компенсира загубите за туристически ориентираната си икономика от КОВИД-пандемията. Атина се надява да се възползва от новата тенденция, която набира популярност: дистанционната работа, съобщи "Дойче Веле".

Мястото на туристите, приходите от които възлизат средно на 20% от БВП на Гърция, трябва да бъде заето от чуждестранни специалисти. За тези от тях, които решат да се преместят в Гърция през 2021 г., правителството на страната предлага да намали наполовина данъка върху доходите. Настоящата данъчна ставка в Гърция е 44% за годишен доход над 40 000 евро. В съответствие с предложената схема процентът ще бъде намален до 22% в рамките на седем години. Правителството се надява този ход да привлече "цифрови мигранти": хора, които избират да живеят в Гърция, като същевременно продължават да работят дистанционно за фирми, намиращи се в други страни. Офертата ще бъде достъпна за всеки, който реши да се премести в Гърция през 2021 г. и който не е бил гръцки данъчен резидент през последните седем години.

Друга цел на данъчната инициатива е да се смекчат щетите от "изтичането на мозъци" по време на дълговата криза, продължила около 10 години в страната. Тя намали БВП на Гърция с 25% и принуди около 80 000 гърци да напуснат страната.

Данъчните стимули ще бъдат достъпни за всички професии, независимо от нивото на доходите, но правителството на Мицотакис се надява особено, че проектът ще привлече независими специалисти по финанси и информационни технологии. С тяхна помощ гръцките власти искат да поставят основата, която да позволи на Гърция да намали зависимостта на икономиката си от туристическата индустрия, засегната от пандемията на коронавируса. Според гръцката централна банка, приходите от туризъм в страната са спаднали със 78% през първите девет месеца на 2020 г.

Заместник-министърът на финансите на Гърция Теодорос Скилакакис се надява, че планът ще бъде насърчаван от "добрия климат в страната и ниски, в сравнение с други европейски държави, цени на имотите". Допълнително предимство може да бъде благоприятна епидемична ситуация. Гърция се справи с първата вълна на пандемията доста успешно. Разпространението на коронавируса и броят на инфекциите в страната през пролетта бяха значително по-ниски, отколкото в също средиземноморските Италия и Испания. Това беше улеснено както от относително бързо въведени от властите ограничения, така и от обширна медийна кампания, призоваваща хората да си стоят у дома, когато е възможно.

В условията на пандемията, Гърция се опитва да направи "огромен скок напред" в развитието на своята ИТ инфраструктура, което ще й позволи да застане наравно с другите развити икономики, заяви Мария Демерцис, зам-директор на икономическия аналитичен център ДБрюгелФ. По време на първата блокада, десетки държавни институции, в които на опашки се чакаше с часове, бяха включени онлайн за една нощ. И тази светкавична дигитализация продължава в страната и до днес.

Освен това гръцките власти се надяват, че пренасочването на икономиката може да върне родни специалисти, напуснали родината си през последните 12 години. Местните медии пишат, че някои вече са се възползвали от възможността да работят дистанционно, за да се върнат в страна, която им предлага прилично качество на живот и благоприятни икономически условия.

Данъчните облекчения ще важат както за гръцки, така и за чуждестранни специалисти във Великобритания. Тази идея е възникнала, след като някои британски банки обявиха желанието си да отворят клонове в Гърция или да разширят вече съществуващата инфраструктура след окончателното излизане на Лондон от ЕС. Впрочем и американският технологичен гигант "Майкрософт" вече обявиха идването си в Гърция. 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ