22 Февруари 2020събота22:25 ч.

Гърция с кампания за връщане на "мозъци"

Властите се надяват да привлекат обратно у дома млади емигранти със заплати от по 3000 евро

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 712

Гръцките власти започнаха кампания за връщане на млади и талантливи хора, които са напуснали родината си по време на финансовата криза, пише "Политико".

За да ги насърчи да се приберат в Гърция, властите обявиха схема за субсидии "Да върнем мозъците", която предлага на 500 от най-умните и успешни емигранти брутна месечна заплата от 3000 евро, ако се включат в проекта. Министерството на труда ще покрие 70 на сто от разходите.

"Това е първият опит на гръцката държава да създаде условия за постепенно завръщане", заявява Константинос Аграпидас, ръководител на програмата в министерството.

Схемата, стартирала при предишното ляво правителство, е начин да бъде обърната тенденцията на изтичане на мозъци и се смята за толкова важна, че дори смяната на кабинета не я засегна.

Около 500 000 души са се преместили в чужбина по време на финансовата криза, когато безработицата достигна рекордните 28 процента.

Течът на мозъци засилва и най-голямата опасност за гръцката икономика: тежката демографска ситуация. До 2050 г. се очаква, че населението на страната ще се свие с между 800 000 и 2,5 млн. души до между 8,3 млн и 10 млн души население.

Липсата на квалифицирана работна ръка в страната вече се усеща. Четири от десет фирми в Гърция търсят инженери, химици и адвокати и други висококвалифицирани специалисти, твърдят гръцките медии. 

Освен това властите се надяват, че в дългосрочен план завръщането на квалифицираните гърци от чужбина ще донесе и "ноу хау", и иновативни идеи в страната.

Гърция не е единствената страна, която се опитва не просто да спре "изтичането на мозъци", но и да върне обратно у дома младите специалисти. Полша, например, реши да освобождава изцяло всички млади работници от задължението да плащат данък върху доходите. Радикалната мярка засяга около 2 млн. млади работници.

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 48

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 153

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 107

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 176

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1151

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1457

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 431

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ