01 Декември 2021сряда02:36 ч.

На снимката: Николай Павлов

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

"Булгаргаз" не продавал синьо гориво в чужбина въпреки огромния интерес

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 1789

Природният газ може да поскъпне през декември с малко повече от предвижданите 3%. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на обсъждането на цените в енергийния регулатор. Причината е, че прогнозата е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите се повишиха, обясни Павлов. "Има значително покачване на цените на природния газ на европейските газови пазари и вероятно в предложението, което ще внесем на първи декември, цената ще бъде малко по-висока. Това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на "Северен поток 2" до изпълнение на определени условия на проектната компания. Курсът долар-евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която "Булгаргаз" ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка", поясни Павлов.

Според него "Булгаргаз" не продава природен газ на съседните пазари, макар че има голям интерес към доставки заради по-ниската от средната за ЕС цена у нас. Очакванията на Павлов са, че все пак цената на газа на българския пазар ще бъде с около 35% под нивата в Европа. Заради това и газът на "Булгаргаз" е атрактивен, но от компанията коментират, че искат да прехвърлят всички ползи от политиката, която водят, само за българските потребители. Павлов призова КЕВР да контролира строго търговете по програмата за освобождаване на газ, която цели намаляване на монополната позиция на "Булгаргаз" на пазара.

До август са продадени всички количества по програмата за 2020 г. В последните търгове пък вече са продадени към 80% от газа, който компанията има ангажимент да пусне на пазара за следващата година. Според законодателството за 2022 г. "Булгаргаз" трябва да пусне 600 млн. куб. метра на пазара (през газовата платформа на хъб "Балкан"), а вече са реализирани продажбите на 510 млн. куб. метра. Изкушението е голямо тези количества да бъдат изнесени, затова трябва да бъде следено газът да остане на българска територия, препоръча Павлов. "КЕВР ще изпълни функциите, възложени ни в законодателството и нормативните документи", каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. От "Булгаргаз" заявиха още своята готовност да посрещнат зимния сезон - в газохранилището в "Чирен" има повече нагнетени количества газ спрямо миналата година. Павлов обаче се оплака, че има доставчици, които не са осигурили нужните им количества и в последния момент се обръщат към тях за покупки.


ГБС  може да строи връзката със Сърбия

"Главболгарстрой" може да строи газовата връзка със Сърбия, става ясно от решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по жалбите на двама от другите кандидат-строители. Най-голямата строителна фирма в България спечели конкурса на държавното дружество "Булгартрансгаз" с втора най-висока комплексна оценка, след като победителят - консорциум "Кенпайп", в края на септември се отказа от договора, докато течеше проверка по жалби срещу неговото избиране. Решението на КЗК може да бъде обжалвано във Върховния административен съд в 14-дневен срок. Подобно действие обаче ще забави още повече проекта, който трябваше да бъде готов до май 2022 г. Очакванията са той да бъде завършен в срок от 350 дни, което означава отлагане на пускането му в експлоатация с поне половин година.


 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ