30 Октомври 2020петък09:40 ч.

Иван Иванов ще оглавява КЕВР най-малко до края на октомври

Газът с още 10% по-скъп от октомври

Изборът на нов председател на КЕВР се отлага с месец пак

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 642

Природният газ ще поскъпне с допълнителни 10% през октомври в сравнение с този месец. Това стана ясно след заседание на КЕВР, на което бе обсъдено предлаганото от "Булгаргаз" увеличение на цената. Така номиналната цена на мегаватчас ще струва 24,84 лв. За сравнение - цената за септември беше 22,46 лв. след голямото увеличение от 20% спрямо август. Поскъпването, което не включва цените за достъп, пренос, акциз и ДДС, важи само за клиентите на "Булгаргаз", а не за крайните клиенти. За тях цената вече е фиксирана на годишна база. На заседанието на КЕВР шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че общественият доставчик ще внесе информация в КЕВР и за цените на алтернативните на природния газ горива - мазут и газьол, които формират петролната компонента при ценообразуването на синьото гориво. 

В началото на септември България попадна в безпрецедентна ситуация по отношение именно на цената на газа. Енергийният министър Теменужка Петкова накара "Булгаргаз" да оттегли вече внесеното към КЕВР искане за увеличение на цената за този месец с над 20%. Няколко часа преди КЕВР да утвърди цената обаче правителството безпрецедентно се намеси и нареди на "Булгаргаз" да оттегли искането с аргумента, че започва проверка на изчисленията. Така в продължение на 11 дни цена на природния газ на практика нямаше, доставки се правеха, но не се фактурираха. Хаос - така накратко можеше да бъде определена ситуацията. След това Петкова обяви, че проверката е минала, а проблем с образуването на цената на газа няма, и цената бе увеличена със задна дата.

Междувременно стана ясно, че Иван Иванов ще оглавява КЕВР най-малко до края на октомври. Новата процедура за избор на председател трябваше да започне отново през септември, но тя пак се отлага, защото няма желаещи за поста. Иванов е с изтекъл мандат от началото на април 2020 г., но смяната му се оказа сложно политическо решение. Това ще е трети опит за избор на нов председател на КЕВР, след като предишните два бяха неуспешни. При първия единственият кандидат да ръководи комисията беше предложеният от ГЕРБ Пламен Младеновски. Той обаче се отказа от поста заради започнала кампания срещу него и липсата на широка подкрепа.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ