27 Май 2020сряда14:02 ч.

Ген. Мутафчийски: Обществото е мобилизирано да се справи с кризата

автор:Дума

visibility 374

Българското общество показа, че е мобилизирано да се справи с критичната ситуация в момента и с това, което ни предстои. Това е мнението на началника на оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Той направи отчет за направеното досега по подготовката на болниците и осигуряване на нормалната им дейност по време на извънредното положение, коментира и действията на обществото в тази посока.

Извърши се огромна дейност от държавата, за да могат болниците да останат жизнеспособни, за да могат да поемат удар от евентуално по-големи размери на епидемията, обобщи ген. Мутафчийски.  Той припомни, че са събрани и огромни средства като дарения за болниците и здравните работници.

Още при първоначалния ентусиазъм към болниците за първия удар се стекоха огромни средства, над милион в някои болници. Особено трогателна е вчерашната история с бабата от Исперих, която дари пенсията си за болницата. Всъщност големината на даренията не се определят от размера им, според мен. Това дарение, на бабата, според мен е най-ценното, което мога да чуя в цялата кампания, не скри вълнението си ген. Мутафчийски.

Началникът на щаба разказа, че още в първата нощ след формирането на Националния оперативен щаб (НОЩ) беше обявено и освобождаването на 8 хиляди костюма от държавния резерв за приемането на евентуално първите пациенти.

Тогава бяха определени болниците за първия удар… в София бяха 4, в пограничните градове също още 4. Тези болници веднага бяха снабдени с наличните предпазни средства. Още на следващия ден продължи търсенето, а след два дни имаше пътуване на премиера (Бойко Борисов) до Турция, където беше договорено едно голямо количество от предпазни материали, които вече са в България и се намират в складовете на Червения кръст, където гл. комисар Николов ги разпределя целево по болниците, обясни ген. Мутафчийски.

Самите болници направиха разчети за възможностите им по поемане на болни, най-вече с акцент върху интензивните отделения за поемането на най-тежко болните.

Първият етап беше извървян до получаването на първата положителна проба и нарастването до около 100 човека положителни.

След това по препоръка на НОЩ препоръчахме на министъра на здравеопазването да издаде заповед за претрансформиране на всички болници в България, независимо от тяхната собственост – освен високо специализираните, свързани с онкологични заболявания, защото няма логика там да бъдат настанени коронавирус инфектирани, да отделят свои отделения, които са за коронавирус инфектирани, плюс достатъчен брой или възможен брой, без да се прекъсва нормалната дейност на болниците за инфектирани. Това беше вторият етап, каза Мутафчийски.

Едновременно с това се зареждаха всички болници, както и спешните медицински служби, както и гранична полиция, чиновниците в учрежденията, които имат чести срещи с граждани, със защитни средства. Най-вече акцентът беше върху лекарите, защото това е двойна загуба за здравеопазването, че няма да имаме възможност с лекари да поемем необходимия брой пациенти и съответно намалява ресурсите на здравеопазването съвсем директно.

През това време първо заработи Националната референтно лаборатория, след това лабораторията във ВМА, след това със заповед на министъра бе разширен кръгът с още две лаборатории – Варна и Стара Загора, сега вече заработиха лаборатории в Плевен, „Пиригов“, в столичното РЗИ, в Бургас, в болница „Софиямед“. Съвсем скоро престрои откриването на лаборатория в Пловдив. Което разширява възможностите за по-общирно тестуване на населението с надеждни методи.

Пред това време протече анализ как се отразява на лечебните заведения карантината, защото плановата дейност бе забранена с препоръка за отлагане във времето колкото е възможно – операции и други планови дейности. Това можеше да донесе големи загуби за самите болници – след като нямат пациенти, няма как да изкарват пари. Но не доведе, защото сега си получиха плащанията болниците за миналия месец, посочи шефът на НОЩ.

В резултат на този анализ министерството на здравеопазването, заедно с НЗОК, обсъдиха и взеха решение на всички болници и учрежденията за доболнична помощ да им бъде заплатено на базата на миналомесечни изкарани доходи, да се заплаща дейността, без да е отчетена такава в размер на 85%. Това ще спомогне да могат да заплатят режийни разходи, медикаментите за тази дейност, която са извършили, плюс заплатите на персонала.

Бяха оформени самите алгоритми за заплащане при коронавирус инфектирани плюс допълнителните средства, които ще се отделят за всеки лекар и въобще за медицинския персонал, който работи на предна линия с инфектирани, плюс РЗИ-тата, вирусологичните лаборатории – с 1000 лв. над заплатата им. Всъщност това е 1560 лв., защото държавата поема разходите (по отчисления), за да може чистата сума да бъде 1000 лв., каза Мутафчийски.

Това, което ние наблюдаваме, и тенденциите, които следим в държавите, където има разгар на заболяването и се случват огромни беди за болниците и за пациентите, ние трябва да бъдем подготвени с наличния ресурс в България, посочи той.

Проф. Венцислав Мутафчийски обобщи, че страната се справя, като броят на тестваните за Covid-19 е на средното ниво за другите държави.

Облекчаването на ограничителните мерки не стои на дневен ред, докато данните за коронавируса не се подобрят осезаемо и да се ограничи появата на повторен пик на коронавируса, посочи генералът. И призова да не забравяме, че именно предприетите строги мерки в страната са причината за слабата заболеваемост у нас.

Шефът на щаба нарече безпрецедентна мобилизацията на обществото за справяне със заболяването от Ковид-19.

 

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 123

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 235

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 334

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ