17 Август 2022сряда16:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

СНИМКА СПОРТАЛ

Разговор

Ген. Васил Василев: Футболните фенове не подлежат на контрол

Нужно е държавата да се намеси, за да се спре завинаги лумпенизацията, казва почетният председател на Комисията по етика и феърплей към БФС

/ брой: 81

автор:Марин Милашки

visibility 1818

Интервю на Марин Милашки


Васил Василев е роден на 9 април 1950 г. в София. Учи във Висшия институт на МВР. По-късно специализира в САЩ и в Скотланд ярд във Великобритания. От 1976 г. работи в Министерството на вътрешните работи. Бил е началник на служба "Полиция" на РДВР-София. Пенсионира се през 2004 г., но до 2010 г. е експерт в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. На 26 февруари 1999 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор. Василев е дългогодишен председател на Комисията по етика и феърплей към Българския футболен съюз, като през 2020 година беше сменен от Лазар Шахпазов. В момента Васил Василев е почетен председател на комисията.


- Генерал Василев, последните години говорим предимно за негативното във футбола. Защо се стигна до тук?
- Важен и отговорен въпрос. Първо трябва да се знае, че обществото като цяло е крайно разделено. Политически, социално и това влияе на фенската маса. Даже много влияе. Имам чувството, че фенската маса ходи по мачове и започва да прави единствено негативни прояви.
Второто нещо е слабата държава. Тя не се намесва с ръководните си органи. Какво виждаме в последно време? Чупят се седалки. Хвърлят се, какво ли не. Никой не се намесва да се спре това нещо. Давам пример и с протеста (на фенове на ЦСКА) пред БФС. Хвърляха камъни и какво ли не. Удариха и полицай. Там имаше три джипки на жандармерията. Никой не се намеси. Това отсъствие на държавата още малко налива масло в огъня. А феновете виждат, че някои техни прояви остават несанкционирани. Това всъщност дава повод да правят каквото си пожелаят.

- Какво трябва да се промени, откъде трябва да се започне, защото е ясно, че повече не може така да продължава?
- Имам чувството, че феновете опитват да си разрешават проблеми само с насилие и заплахи. Казват: "Ако не стане каквото искаме, ще видите какво ще стане." И всичко това заминава безнаказано.
Сега имаме нов феномен. Агитките се обстрелват с ракети. Преди време така беше ударен футболист. След това пострада полицайка - удар в окото. Паралелно продължават да не се взимат сериозни мерки. Само БФС не може да се бори. Федерацията не е създадена за тази работа, а да администрира и да ръководи футбола. Но фенската маса трябва да се командва от футболните клубове. А ако се вършат нередности, да се вземат мерки от органите, които са призвани да свършат тази работа. Но засега всичко е само на хартия.

- Значи проблемът е повече в клубовете?
- Те са изтървали конците отдавна. Клубовете не могат да влияят на фенската маса, защото ако привържениците получат по-твърд отговор от футболния клуб, те изведнъж скачат и казват: "Сега ще ви изкараме наказание". Организират страшни прояви и глобата е наяве.
Против съм това да се вменява всичко на клубовете, защото те понякога нямат и възможност да влияят. Така че всичко трябва да е свързано със закона. Нужно е да се направи реален пропускателен режим, така че на стадионите да не бъдат вкарвани пиротехнически средства.

- Да, но тези димки, факли, бомбички и т.н. ги вкарват предния ден.
- Трябва да се прави обстоен преглед на стадиона преди мач. Знае се къде се скриват пиротехнически средства. Те просто трябва да бъдат намерени. Или клубът да не позволява да бъдат вкарвани.
Законодателството е нужно да каже, че използването на пиротехнически средства е вид криминално престъпление. Ще се сетим за този проблем, когато някой внесе ракета или огнестрелно оръжие и бъде убит противников фен. Тогава почваме да говорим за нередностите и какво е нужно да се направи, но всичко ще е отишло по дяволите.

- Охраната ли е най-важното нещо според вас?
- Обезпечаването на обществения ред при влизането на стадиона. Нека феновете да си скачат и да си викат, но нищо повече. Последните години се измислиха и цинични възгласи, поради което клубовете получават наказания. Това не може да бъде прекратено, защото шефовете на отборите не излизат и не казват на феновете си да не употребяват цинични изрази, защото така им правят бели. Сега чисто законово санкцията е само парична, но я плаща клубът. А феновете си заминават безнаказано от стадиона. Тези 1000 или 2000 лв. не излизат от джоба му.
Правят се и т. нар. "мили очи". Ако даден фен прави нещо, клубът може да го санкционира.  Билетът за тези хора няма да е 5 лв., а 55 лв. Ако искат тези хода пак да ходят на мач, да си плащат.

- Защо според вас не се взимат такива мерки?
- Защото клубовете искат да бъдат добри. Това е. Преди време се говореше за стадионите. Нищо не се направи. Това е задължение на общините и държавата. Да се номерират билетите и да се знае кой къде седи - поименни входни талони. Така ще се знае кои са хората по стадионите.
Това са мерки, които трябва бавно да навлязат. И футболните клубове да предприемат действия сред феновете си.

- Образованието и възпитанието ли е проблемно, защото проблемите ги правят организираните фенове?
- Възпитанието е много важно, не само образованието. Така деградацията, лумпенизацията на масите ще намалее. Виждаме и на улицата какво става. Засичат се две коли, слизат шофьорите и започват да се бият. Е, това какво е?
С всичките тези неща се нагнетява обстановката. Просто е въпрос на време да гръмне нещо, някой да пострада. Връщане назад няма. Защото в момента на всеки мач можеш да си вкараш какъвто предмет поискаш. Всичко това се води, че е забранено. Но е написано, че за пропускателния режим отговаря футболният клуб, който да прави пълна организация.

- В случая това не се случва. За всичко обаче не смятате ли, че вина имат и съдиите, от техните грешки?
- Всичко е доста специфично. В България всички разбират от футбол. Вече въведохме и системата за видеоповторения (ВАР). И паралелно започнахме да викаме, че и ВАР не става. Все сме криви хора. Българинът смята, че положението е подобно в целия свят. Грешките на съдиите имат някакви отражения. Но ние създадохме и настроение срещу тях. Вярно, те са и виновни, но не са само те. Но тук пак опираме до възпитание и образование. Нужно е да се изкорени този вандализъм.

- Кому беше нужно да се стига до тази война с ЦСКА? Цял месец протести пред БФС и те до нищо не доведоха.
- Не знам тези действия докъде могат да стигнат. Нито ще спечели БФС, нито футболният клуб. Безсмислена работа, но явно подкрепена от шефове на футболния клуб.

- Какво цели Гриша Ганчев и смятате ли, че Димитър Бербатов е подставено лице?
- Честно да си кажа, не знам. Щях да имам мнение, ако той беше казал, че ще стане президент на БФС. Но такава заявка няма.

- Да, заявката е на Бербатов. Все пак той е човекът, който се бори срещу статуквото.
- С такива мерки, действия и идеали председател на БФС не се става. Липсва това, което е в Европа - закъдето и ние сме тръгнали. Но обаче сме много далеч.
Първо, хората, които управляват футбола, са облечени представително. Нито ходят с якета, фланелки, не си мерят думите, бъркат българския език и т.н. Така не се става шеф на БФС.

- Доста години сте близо до Борислав Михайлов и неговите дела. Къде виждате българския футбол след още един негов мандат на управление?
- Ако Бербатов продължи с тези си действия, няма да му излязат сметките. Но и самият Михайлов трябва да поправи нещо в работата си. Все пак от Комисията по етика и феърплей не сме много навътре в работата на БФС. Гледаме да си вършим добре нашите си дела. Само да споделя, че дълги години в работата ми никой не ми е казвал какво да правя. В самите комисии работят професионалисти, които няма как да се повлияят на натиск.   

- Искат ли ви съвети, все пак имате много опит?
- Подкрепям това, което е в рамките на закона, което носи позитивизъм. Когато има казус, се допитват до мен, и винаги си давам мнението. То е за развитието на българския футбол.

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

автор:Дума

visibility 176

Путин: Западът губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 159

Диверсия в Крим срещу военен склад

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 268

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 172

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ