10 Август 2020понеделник18:43 ч.

Генерал Тошево категорично против добива на газ

Само 172 души от участвалите в референдума подкрепиха намеренията на "Русгеоком" да дупчи Добруджа

/ брой: 248

автор:Дана Русева

visibility 1208

Категорично "Не" на добива на газ в община Генерал Тошево заявиха жителите на местния референдум в неделя. Както ДУМА вече писа, въпросът беше: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?". Решението за допитването бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести срещу намеренията на инвеститора "Русгеоком БГ" за 35-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Спасово", което обхваща 18 села в региона и 41 сондажа.
6671 от 12 654, имащи право на глас, упражниха правото си на вот. Избирателната активност е 52,72%. С "Да" са отговорили 6465 души или 96,91% от гласувалите. Само 172 са гласували с "Не" и подкрепят намеренията на "Русгеоком" за Добруджа. 34 са невалидните бюлетини, което е 0,51%.
За първи път проведохме местен референдум и най-важното е, че той беше законен и успешен, доволен бе кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той изказа огромна благодарност на жителите на общината, които въпреки лошото време са излезли да дадат своя глас "за земята и за по-доброто бъдеще на община Генерал Тошево". Димитров определи като нормален факта, че избирателната активност е по-висока от последните парламентарни избори, защото въпросът е от местно значение и касае пряко бъдещето, здравето и поминъка на живеещите в общината. Той посочи, че макар и сложен, така зададен въпросът отговаря на закона. След допитването кметът на общината няма право да одобрява промяна на устройствени планове, свързани с подобни инвестиционни намерения за дупчене на Добруджа.
В понеделник резултатите от допитването ще бъдат внесени в ЦИК. Следващата стъпка на местната власт е в най-скоро време да поиска среща с премиера, за да му представи волята на жителите в община Генерал Тошево.
 Кметът припомни, че още не е приключила процедурата по одобряване на доклада за оценката на въздействието на околната среда от РИОСВ-Варна за предложението на "Русгеоком". Силно се надявам решението на РИОСВ-Варна да е отрицателно, заяви кметът от БСП.
"Респект и уважение към всички, които гласуваха против добива на природен газ на референдума в Генерал Тошево. Преди месец и половина на протеста им заявих, че Добруджа е национална кауза. Те защитиха българската земя", поздрави добруджанци Корнелия Нинова в социалните мрежи.

 

АФИС: Всеки втори иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 505

Затварят хотели в Албена заради малкото туристи

автор:Дума

visibility 192

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 623

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 151

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 323

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 543

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 714

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ