17 Август 2022сряда15:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Интервю

Георги Гьоков: 50 лв. на месец данъчни отстъпки за всяко дете

От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 10%, а добавката от 60 лв. става част от индивидуалния доход, заяви социалният министър пред БСТВ

/ брой: 102

автор:Нора Стоичкова

visibility 768

Интервю на Нора СТОИЧКОВА


- Антикризисните мерки на правителството влизат в сила заедно с актуализацията на бюджета. Да започнем с подпомагането в социалната сфера.

- Антикризисните мерки имат за цел да подпомогнат хората в условията на висока инфлация. Социалните мерки са безпрецедентни.

През 2008 г. започна финансовата криза и също имаше инфлация, но такива мерки не бяха предприети. Сега обаче времената са други - българите са с най-ниски доходи в Европа и е доста трудно да се справят със сериозното увеличение на цените на енергията и енергоносителите, както и на стоките от първа необходимост.

На годишна база инфлацията за април е над 14%, но като влезе човек в магазина увеличението на цените е плашещо. За отделни стоки, като олиото например, поскъпването е 30-40% и повече. Хлябът също поскъпна. Така че основната цел на антикризисните мерки е да се помогне на хората да минат по-леко през този период на висока инфлация. Другата цел е да се подпомогне бизнесът, за да няма фалити и сериозна безработица в страната. 

- Критикуват Ви, че тези антикризисни мерки са закъснели?

- Няма как да ги наричаме закъснели. От 1 април влезе в сила бюджетът за 2022 г. и там бяха увеличени социалните плащания именно заради инфлацията. Само в областта на социалната политика са заложени 20 млрд. лв. Дори опозицията отчете, че бюджетът е много социален. 

- И сега още 2 млрд. лв. за антикризисните мерки...

- Повече са, защото към тях трябва да прибавим още 1,6 млрд. лв., които са за увеличение на пенсиите. Като включим и подкрепата за бизнеса за увеличените цени на тока, се вижда ясно, че правителството предприема адекватни и сериозни мерки. Опозицията обаче се опитва да омаловажи тези усилия, но реалността е друга.

- Да започнем от подкрепата за младите хора и семействата с деца.

- За всяко дете на работещи родители ще има по-големи данъчни облекчения. Това е много стара идея на БСП. Простата сметка показва, че за всяко дете на работещите родители всеки месец ще остават по 50 лв. повече. Идеята на БСП е всеки месец хората да получават тези пари, но в крайна сметка коалицията реши, че това ще става на всеки три месеца. И това е извън детските добавки за деца до 18 г., за които има подоходен критерий. От 1 юли и те ще бъдат увеличени с 20% - стават 50 лв.

Ако към всичко това прибавим бюджетните мерки за безплатните детски градини и ясли от 1 април; помощите за първокласници и осмокласници, която също искаме да увеличим. За съжаление, заради инфлацията хората не могат да усетят в пълния размер помощта. 

- Другата уязвима група са хората в пенсионна възраст. 

- За много българи пенсията е единственият доход. В България са най-ниски в сравнение с цяла Европа както заплатите, така и пенсиите.

Ще напомня за това увеличение от 25 декември, когато пенсиите се увеличиха средно с 12,8%. Тази стъпка опозицията се опита да я омаловажи.

Сега от 1 юли ще бъде увеличен индивидуалният размер на пенсията с 10%. Освен това досегашната добавка от 60 лв. става част от пенсията. Минималната пенсия ще стане 467 лв. Само за сравнение: 44-тия парламент я остави на 300 лв., а сега с това осъвременяване се получава, че минималната пенсия е нараства с 55%.  Този начин е по-справедлив, отколкото ако вдигнем всички пенсии с 21,6%. Защото едно е това увеличение върху 300 лв. пенсия, друго е върху 1000 лв.  

- Казвате, че този начин е по-справедлив. Да направим още малко сметки. 

- Например, при 1000 лв. пенсия с увеличението от 10% се прибавят 100 лв. към нея плюс онези 60 лв. - значи тя става 1160 лв. Това е увеличение с малко над 16%. Затова казваме, че този начин на увеличение на индивидуалната пенсия е по-справедлив. 

- Колко българи получават минимална пенсия?

- Малко над 1 милион. Около 35 000 души получават над 1500 лв. пенсия. 

- А защо се вдига таванът на пенсиите?

- Вижте, не е честно да има таван на пенсията. Той беше наложен назад във времето заради много сериозни изкривявания в системата. Много хора протестираха, че не могат да си избират три последователни години, когато са получавали по-високи доходи. Но, представете си, че един човек се осигурява през по-голяма част от живота си на минимален осигурителен доход, знаейки, че може да избере три златни години, когато ще се осигурява на максимален доход. Като резултат той ще получи несъразмерно висока пенсия спрямо осигурителния принос, който има към пенсионната система. Да не говорим за това, че по данни на НОИ има много осигурителни измами в тази посока.

От друга страна, наличието на таван на пенсиите демотивира хората да се осигуряват на по-високи доходи. Като премахнем тавана, смятаме, че ще върнем доверието в пенсионната система.

От 1 юли таванът на пенсиите ще стане 2000 лв., а от октомври - 3400 лв.

- Кога смятате да преизчислите пенсиите?

- От 1 октомври ще се направи преизчисление на пенсиите по следния метод. Взимаме индивидуалната пенсия и минаваме през всички години след 2008 г., когато тя не е била осъвременявана. Ще се вземе за база нарастването на средният осигурителен доход, което е по-благоприятно за хората. В този период имаше години с ниска, нулева и отрицателна инфлация и затова не е изгодно за хората тя да се вземе за база. От НОИ пресметнаха, че по този начин увеличение на пенсиите ще получат около 770 000 души - тези, които са пенсионирани по-назад във времето с ниски пенсии. Това не е очакваното преизчисление със средно-осигурителния доход от 2021 г., за което ще са необходими 5 млрд. лв. Но, за съжаление, това са възможностите на НОИ.

Говорим от доста време, че трябва да се увеличат осигурителните вноски, за да има приходи и увеличение на пенсиите. В коалиционното споразумение е написано, че няма да увеличаваме данъци и осигуровки. Така искат хората, но това означава, че няма увеличени приходи, за да има по-високи разходи. Така че това, което правим, е възможното и е относително справедливо. Когато вдигнем прага на осигурителния доход на 3400 лв., ще останат само около 1000 души над него. Тенденцията е този праг да отпадне. 

- Как ще се справите със задълбочаващите се неравенства?

- Неравенствата са световен проблем. Четох някъде, че покрай пандемията на всеки 36 часа се появява нов милионер. Но в същото време много хора изпадат в крайна бедност. Закъсняваме в този процес, защото България има най-ниски доходи и огромни неравенства. 

- Не е ли време да се въведе прогресивен данък?

- Да, прогресивният данък трябва да се въведе, а корпоративният - да се увеличи. Трябва да има и необлагаем минимум на доходите. Нали разбирате, че ние казваме сега - увеличихме минималната заплата на 710 лв., но на практика върху нея се плаща плосък данък и осигуровки и чисто тя става около 550 лв. Този плосък данък генерира работещи бедни.

Да вземем за пример семейство с 2 деца. Родителите работят на минимална заплата - значи доходът в семейството е около 1100 лв. чисто и като разделим това число на 4, се получават под 300 лв. доход на член от семейството. А прагът на бедност сега е 413 лв. и догодина ще се вдигне. Така че е наложително да се преразгледа отново данъчната политика.

В рамките на тази коалиция може би е смело да се говори за прогресивен данък, но за необлагаем минимум трябва да се мисли. Това е пътят да намалим неравенствата.

Отново да подчертая - когато тръгваш от много нисък старт, колкото и да са големи увеличенията, резултатите остават ниски. 

Със съкращения

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

автор:Дума

visibility 176

Путин: Западът губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 159

Диверсия в Крим срещу военен склад

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 268

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 172

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ