09 Декември 2023събота10:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Георги Гьоков: Само за седем месеца изпълнихме над 80 на сто от поетите ангажименти

Борбата с бедността трябва да е основен политически приоритет за всяко следващо редовно правителство, казва бившият социален министър

/ брой: 155

автор:Аида Паникян

visibility 80

Интервю на Аида ПАНИКЯН


ГЕОРГИ ГЬОКОВ завършва специалност "Инженерство" в Техническия университет в Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора, народен представител от БСП. От 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. беше министър на труда и социалната политика.


"Започнахме да възстановяваме справедливостта и доверието в социалните системи"

- Г-н Гьоков, какво успяхте да свършите като министър за близо 235 дни?

- На 13 декември 2021 г. влязох в министерството със сериозни притеснения. В социалната сфера са натрупани изключително много проблеми - ниски нива на осигурителни плащания (в т.ч. и забъркана пенсионна система), на подкрепа към хората, които не могат да се справят сами в живота (в т.ч. и за хората с увреждания) и още редица проблеми, които ГЕРБ отказваха да решават 12 години. И всичко това в комбинация с продължаваща здравна криза (епидемията от КОВИД-19), политическа криза (два последователни парламента не успяха да излъчат стабилно правителство), нарастващи цени на енергоносителите, прерастващо в заплаха за бизнеса, обедняване на хората, икономическа криза, война в Европа с непредвидими последици... И предстоящо управление, основано на сложно парламентарно мнозинство и коалиция от четири партии, които са коренно различни по своите идеологии, профил на избиратели и преследвани цели.

Всичко това, за радост, не ни уплаши. Въпреки всичко поехме обща отговорност за бъдещето на България като демократична, правова и социална държава. Въпреки различните традиции и перспективи пред всяка партия от коалицията, споделяйки общата визия за честност, почтеност и нулева толерантност към корупцията и изхождайки от националните интереси, се обединихме в задължението да служим на всички български граждани. И в спор и диалог заедно изработихме Споразумение за съвместно управление и застанахме пред българите обединени за решаване на най-важните проблеми.

- Много проблеми изредихте...

- Един от тях е ниската степен на социална подкрепа и липсата на социална справедливост. Водени от желанието да помогнем за решаването и на този проблем, от БСП се включихме в управлението на България. Няма да пропусна и провокациите, атаките, въпросите: "Как можете да управлявате с десни партии?" Мисля, че дадохме отговор на този въпрос с всичко, което постигна това правителство, най-вече в социалната сфера.

С участието на БСП в това управление показахме, че тя е партия в прогрес, която заслужава доверието на всички ляво мислещи хора в България. Днес всички искат да "разговарят" с нас за политики, защото сме предвидими и последователни.

В МТСП създадохме условия и ред, които да гарантират провежданите политики в социалната сфера, и сформирахме екип, който успешно да ги осъществи. Вече, излизайки от управлението, мога да заявя, че в социалната сфера в голяма степен успешно се справихме с предизвикателствата и смятам, че оставяме добро наследство.

- От какво сте удовлетворен?

- Като гледам резултатите, няма от какво да сме недоволни. Можем, без да се срамуваме, да заявим, че се справихме успешно. Е, разбира се, винаги може и повече, но при 12 години бездействие в социалната сфера и само 6-7 месеца усилена работа, направихме сериозни крачки за решаване на проблемите.

Успяхме да подкрепим семейства с деца, домакинства, пенсионери, хора с увреждания, българи, които не се справят сами с 22 млрд. лв. Динамиката на цените на енергоизточниците, което засяга и цените на основни стоки и услуги и рефлектира неблагоприятно върху най-уязвимата част от населението, ни накара да увеличим обхвата на програмата за целево енергийно подпомагане и размера на помощите за отопление. Започнахме да възстановяваме справедливостта и доверието в социалните системи.

Удовлетвореността ми идва и от това, че започнахме да подобряваме статута на социалния работник. Повишихме и възнагражденията на служителите в социалната сфера.

- С какво ще се подобри състоянието на младите хора на пазара на труда?

- Прави впечатление, че в последните години младите хора стават все по-амбициозни, целеустремени и знаят какво искат. Ще трябва да изпълняваме очакванията им за по-добри и по-атрактивни условия на труд и за по-високи възнаграждения. Понякога не получават лесно шанс за работа. Въпреки че българският работодател напредна в разбиранията си за първа работа на младите, все още изискванията за стаж и опит са високи. 

Това не бива да демотивира младите - липсата на опит не винаги е недостатък. Като доскорошен министър на труда и социалната политика съм категоричен, че те трябва да получават максимални възможности да започнат кариерата си и ако имат необходимите човешки качества и голямо желание, могат да разчитат на пълна подкрепа от държавата. 

Изпълнявайки коалиционното споразумение и предизборната програма на БСП, създадохме редица възможности за младите. С грижа за тях започнахме събитията от Националната кампания "#ПърваРабота", която се организира от Програма "Развитие на човешките ресурси" към МТСП в партньорство с "Пощенска кутия за приказки". Това е част от Европейската година на младежта и има за цел да провокира младите до 29 години да споделят своите очаквания, надежди и предизвикателства, пред които се изправят по време на професионалната си реализация. Стотици младежи се включиха в литературния конкурс на тема "Първа Работа" и най-добрите творби бяха представени на сцена, пред хиляди млади хора, от популярни личности от киното, театъра, музиката, журналистиката и спорта. Това много мотивира.

На фона на рекордно ниска безработица равнището на младежката също намалява и е достигнала 11,6% през юни (около 15 хиляди души). За сравнение, равнището на младежката безработица и в ЕС, и в еврозоната е 13,6%.

Направихме така, че през новия програмен период по Програма "Развитие на човешките ресурси" да бъдат заделени близо 1 млрд. и 600 млн. лв. само за младежи. Това се равнява на около 408 хиляди работни места и е възможност за доста добро подпомагане на младите, които излизат на пазара на труда, за намирането на първа работа и в същото време - за стимулиране на работодателите.

Подкрепата за младите идва и с увеличените средства по Националния план за действие по заетостта за 2022 г. За първи път осигурихме субсидирана заетост за кариерен старт на младежи до 29 години в сферата на изкуството и културата. Създадохме и нова Национална програма за осигуряване на заетост на младежи, завършили средно и висше образование в областта на културата, с бюджет над 1,2 млн. лв., с който ще се субсидира наемането на около 200 младежи за шест месеца на пълен работен ден.

Разбира се, винаги има още какво да се желае и ние от БСП в предизборната си програма ще представим нови идеи в полза на младите хора.

- С какво се облекчи положението на родителите?

- Бащите и осиновителите на деца до 8 години вече могат да ползват 2 месеца годишно платен отпуск. Има и рекордно увеличение на майчинството през втората година, увеличени са детските. Безплатни детски градини и ясли.

Данъчните облекчения за младите семейства са част от политиките на БСП, формирани с нашата "Визия за България": въвеждане на семейното подоходно облагане - работещите родители да получават данъчни облекчения за всяко свое дете. Данъчните облекчения, при които по 50 лева месечно за всяко дете (по 100 за дете с увреждания) остават у родителите, може да се ползват не както до момента в края на годината, а на всяко тримесечие.

- За какво от планираното не Ви стигна време?

- Винаги съм мислил, че в социалната политика колкото и много да направиш - все е малко. У нас осигуряването на минимално ниво на благосъстояние и социална подкрепа за всички граждани е още далеч от мечтаното. Затова в коалиционното споразумение си поставихме амбициозни задачи и като че ли най-амбициозните бяха в приложението "Труд и социална политика". Голяма част от заложените там политики бяха от предизборната програма на БСП и са традиционни за левицата.

Само за седем месеца изпълнихме над 80 на сто от поетите ангажименти и постигнахме повече от направеното от ГЕРБ за 12 години. А БСП се доказа като партия, отговорна за държавата, като фактор на стабилност в България и социален стълб в политиката на правителството.

Като реалист знам, че въпреки многото направено, има още какво да се желае.

Не ни стигна времето за безплатни лекарства за децата до 14 години и безплатни учебници до ХII клас, да увеличим вдовишката добавка, да направим още едно въздействие върху пенсионната система след това от 1 октомври, което да изравни за всички пенсионери коефициента на тежест на една осигурителна година (1,35), а защо не и поетапното му увеличаване до 1,5.

- Как занапред ще се борите, за да постигнете онова, за което не Ви стигна времето като министър?

- БСП ще се яви на изборите с достойнство, чисти и открити пред народа си. Защото БСП е партията, която няма зависимости от никого, освен от своите членове, която в името на България е готова да работи за нашите изконни ценности и принципи, за икономически развита, социално силна, образована и здрава нация.

Основните ни цели ще са борбата с бедността, с растящите цени, с инфлацията и спекулата, да защитим всеки български гражданин и всяко българското семейство.

Ще продължим промяната, защото другото е връщане на крадливото и разрушителното. Вярвам, че левите българи, обикновените хора ще бъдат до нас в предстоящата изборна битка, за да довършим започнатото.

У нас нивата на неравномерно разпределен доход продължават да са по-високи от средното за Европа и, за съжаление, неравенствата през годините, вместо да намаляват, растат. Те са трупани и се дължат на антисоциалната политика при предходни управления. Не може да очакваме, че колкото и правилни да са действията на това правителство, предприети за този кратък период, с магическа пръчка ще се преодолеят проблемите.

Иска ми се едно бъдещо редовно правителство да намалява нивата на бедност и различие в доходите стабилно. Да направи сериозен преглед на ефекта от социалните програми върху неравенствата и покритието на социалните услуги, да ги реформира. Нарастването на заетостта и, разбира се, на трудовите доходи трябва да е приоритет, защото това е най-ефективният начин за преодоляване на бедността и неравенствата.

Стигнал съм до извода, че социалната политика се разпилява в програми с ненужно широк обхват и това не позволява да бъдат постигнати целите, а именно да се подкрепят най-нуждаещите се. Имам усещането, че най-ефективните социални програми са с най-ограничен обхват и са най-недофинансирани. Не успяхме за краткото време да ги реформираме, да приложим диференциран подход. Трябва да бъдат доизградени възможностите за адекватна оценка на потребностите. Да се подобри колаборацията между делегираните от държавата и местните дейности, за да се увеличи ефектът им. Ето за това не ми стигна времето. И това ще настоявам да включим в предизборната програма на БСП. Това е правилният път в социалната политика и едно бъдещо участие на БСП в управлението на държавата ще гарантира, че добрите неща в социалната сфера ще се случват. Нужна е единствено подкрепата на хората.


Наследството от 99-ото правителство в социалната сфера 

- Рекордно ниска безработица - 4,2%. Рекордно високо за последните години финансиране на Националния план за действие по заетостта (НПДЗ) - с 50 млн. лв. повече (бюджетът му достигна 123 млн. лв.). С регионалните програми за заетост преодоляваме различията в пазара на труда в отделните региони. Нови програми, насочени към уязвимите групи на пазара на труда.

- Увеличена от 650 на 710 лв. минималната заплата. Изработен е проект на механизъм за определяне на минималната заплата, който предстои да се приеме. По него МРЗ от януари догодина трябва да е над 800 лева.

- Увеличени пенсии: от 25 декември 2021 г. - средно с 12,8%, и през юли - средно с 26% (ако изключим КОВИД-добавката, която трайно влезе в личната пенсия - с 10%). Предвидено е още едно увеличение - трябва да бъдат преизчислени от 1 октомври по "модифицирано швейцарско правило" и 715 хиляди пенсионери да получат увеличение средно с 19%. От 1 юли минималната пенсия от 370 стана 467 лв. (26,2% ръст), средната достигна 669 лв. (23,6% повече спрямо юни), а от 1 октомври ще е 722 лв. и увеличението й ще е близо 19% спрямо юли.

- Увеличено обезщетение за отглеждане на дете до 2 години на 710 лв., с което се повишиха плащанията за над 80 хиляди родители, спрямо април 2021 г. увеличението е 86,9%! (ГЕРБ държаха години наред нивото на майчинството на 380 лв.).

- Минималното дневно обезщетение за безработица от 12 стана 18 лв., а максималното - от 74,29 стана 85,71 лв. Така се повишиха плащанията на над 40 хиляди души месечно.

- В държавния бюджет за 2022 г. парите за подкрепа на хората с увреждания се увеличиха с 39,8% или с над 280 млн. лв. спрямо 2021 г.

- Месечните семейни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование (т.нар. детски) се увеличиха с 10 лв. на дете (около 25%). Месечната помощ за дете без право на наследствена пенсия от починал родител се увеличи с 35 лв. (с около 30%). Със 100 лв. са увеличени доходните критерии за отпускане на детските, което увеличи броя на семействата с достъп до тази помощ.

- Подготвено е увеличението (с 22%) на линията на бедност на 504 лв. при сегашна 413 лв.

- Увеличени са помощите за отопление с 20 лв. месечно или 100 лв. за целия отоплителен сезон. Очаква се те да достигнат до 310 хиляди души и домакинства, което е с 49 хиляди повече от предходния сезон. За това са осигурени 31 млн. лв. в бюджета на МТСП за 2022 г. Само за един месец в Агенцията за социално подпомагане бяха приети над 150 хиляди заявления.

- След 10 години неуспешни усилия е прехвърлено осигуряването на помощни средства и медицински изделия на НЗОК.

- От 1 август 2022 г. влизат в сила изменения и допълнения в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда право на отпуск до 2 месеца годишно и парично обезщетение на бащите и осиновителите на деца до 8 години.

- Програмата "Развитие на човешките ресурси" (2021-2027) е официално одобрена от ЕК и е първата в България, която получи "зелена светлина" от Брюксел. Бюджетът й е над 3,8 млрд. лв., с които се очаква да бъдат подкрепени над 740 хиляди души в България.

- Програмата за храни и основно материално подпомагане също е изпратена в ЕК и така двете програми на МТСП ще бъдат първите в България, които са одобрени. Тя е насочена към преодоляване на материалните лишения сред най-уязвимите в обществото и към трайно преодоляване на бедността и социалната изолация. Предвижда се чрез нея да бъдат подпомогнати повече от 600 хиляди души.

- Одобрен е План за действие за 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. Тя е насочена към осигуряване на подкрепа в домашна среда на хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами, чрез развитие на качествени и достъпни социални и интегрирани здравно-социални услуги и подкрепа за над 8300 души с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами.

- Безплатни детски градини и ясли, данъчни облекчения за младите семейства (намаляване с 6 хил. лв. за всяко дете на данъчната основа, а ако детето е с увреждане - с 12 хил. лева).

  • Утвърдена е увеличена обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна на 1 млрд. лв., които могат да се използват, освен за плащане на ползвани за битови нужди електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности и за култура (театър, кино), и за туристически услуги съгласно Закона за туризма.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 238

Париж узакони правото на кравите да мучат

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 456

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 503

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 494

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ