13 Април 2021вторник14:21 ч.

Интервю

Георги Кадиев: Работя за сплотяването на обществото

В програмата си ще запиша безплатен транспорт за пенсионерите в определени часове на деня и безплатна кухня за децата до двегодишна възраст, обещава кандидатът на БСП за столичен кмет

/ брой: 168

автор:Лилия Томова

visibility 2359

"Корупцията в Столична община и фирмите към нея е на много високо ниво"

ГЕОРГИ КАДИЕВ е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Има висше образование по публична администрация. Владее английски, немски, руски, полски и виетнамски език. Член на ИБ на БСП, номиниран за кандидат-кмет за столицата.

- Г-н Кадиев, виждаме се на възпоменателния митинг по повод разстрела на Никола Вапцаров и петимата му другари-антифашисти. Очевидно е, че имате памет, а и почит към миналото.
- Памет ни е нужна, особено днес. Виждам и млади хора с памет. Всички сме длъжни да помним загиналите, а и за какво са загинали.
- Но продължаваме да сме разделени. Как смятате, ще има ли време за помирение, ще дойдат ли такива дни за България? Работите ли вие лично за това, доколкото националното помирение зависи от бъдещия кмет, било то и на София?
- Националното помирение зависи от всички хора в България. И аз вече наистина работя за него. Опитвам се да въвличам гражданското общество в решенията за София, опитвам се да върша и нормалните, човешките неща, които по-скоро сплотяват обществото, а не го разделят. Пример са неотдавнашните събития около джамията в София. Тогава беше много ясно видимо как действията на един политик могат да доведат дори до етнически конфликт. Работя точно за обратното - моите действия да не водят до етнически конфликти.
- Готово ли е вече посланието на левия кмет към софиянци?
- През изтеклата седмица направих среща с може би десет леви формации - работнически, комунистически партии, леви обединени социалисти, и поисках от тях подкрепа. Защото съм убеден, че този път най-сетне трябва да имаме единна кандидатура. Ще продължим разговорите, те очакват да излезе програмата ми.
- Кога ще я прочетем?
- Тази седмица ще я представя. Нека всички да видят - черно на бяло, какво е написано вътре. Някои от левите послания в програмата са:  безплатен транспорт за пенсионерите в определени часове на деня, безплатна кухня за децата до двегодишна възраст, отказ от всякаква приватизация на общински предприятия, които извършват комунални услуги.
- От всякаква приватизация? И на "Топлофикация"-София ли? За това като че ли днешната власт доста "ударно" се готви?
- Аз съм най-вече срещу нейната приватизация, както и срещу приватизацията на ВиК. А има кандидати за кметове, които са категорични, че тези предприятия трябва да бъдат приватизирани. Според мен комуналната политика е приоритет на общината, и за да оказва контрол, местната власт трябва да има и собственост.
Необходимо е да се засили контролът върху цялата сфера на общинските фирми и предприятия, които в момента са в изключително лошо състояние. Последният доклад, който видях, показваше, че общите неразплатени задължения на общинските фирми към доставчици са 707 млн. лв. - и това е към 31 март т.г. Към днешна дата са повече. Тези задължения растат с по около 30-40 млн. лв. на тримесечие и са "бомба", която следващият кмет ще трябва да обезврежда.
- Това като че ли е доста болна тема?
- Има огромна задлъжнялост на общинските предприятия - от общо 64 такива 24 работят на загуба, а останалите 40, дори и да са на печалба, имат толкова много стари задължения от минали години, че на практика са в технически фалит. Те дължат повече, отколкото имат да вземат.
Най-големият проблем, разбира се, е "Топлофикация"-София, на второ място по проблеми е столичният автотранспорт, също с големи задължения, и столичният електротранспорт.
- Знаете ли как да се справите с толкова много дългове?
- Всичко може да бъде поправено, но условията са три. Първо, да не се краде, а от там се краде страшно много. Корупцията в Столична община и фирмите към нея е на много високо ниво и това, което се случи на съуправителя на Центъра за градски транспорт с подпалването на дома му, показва само колко високи са интересите на мафията в столицата. Готови са да палят и да убиват, само и само да си запазят влиянието. Второто условие е да бъде въведен контрол върху служителите, за да няма корупция. Третото условие, което е и необходимост - по-ефективно управление и инвестиции.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ