29 Септември 2020вторник09:52 ч.

ГЕРБ даде заден за приватизацията на пощите и АДИС

След скандален дебат в НС мнозинството отложи гласуването за изваждане на дружествата от забранителния списък

/ брой: 201

автор:Ралица Табакова

visibility 2429

След близо час и половина дебат и скандални изказвания депутатите от ГЕРБ се отказаха от разпродажбата на АДИС, "Български пощи", военното издателство и "Аудиовидео Орфей". Депутати от мнозинството внесоха законопроект, с който предлагат четирите дружества да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация на фирми с над 50 процента държавно участие. Още три законопроекта, свързани с приватизацията, гледаха депутатите вчера. Народните избраници одобриха идеята НДК и "Рибни ресурси" ЕООД да бъдат вкарани в забранителния списък и отхвърлиха искането на левицата Министерският съвет да представя подробна стратегия за развитие за всяко държавно дружество от списъка, предложено за продажба.
Най-дълъг, както се очакваше, бе спорът около четирите фирми, които Валентин Николов и още няколко негови колеги предложиха за изтегляне от забранителния списък. Те така и не обосноваха предложението си, още повече че МВнР има становище, че АДИС е на печалба и не трябва да се приватизира. Подобно е и мнението на транспортното ведомство за продажбата на "Български пощи". В нарушение на закона е и самата идея депутати да предлагат продажба на държавни дружества. По закон това е инициатива единствено на Министерския съвет.
Единственото, което Валентин Николов повтаряше, бе, че четирите фирми вече не отговаряли на критериите, поради които са в забранителния списък. Той се опита да обещае, че никой няма намерения да продава пощите. Ставало дума за това, че дружеството е на загуба и системата, чрез която се управлява, трябва да се "оптимизира".
Срещу законопроекта на ГЕРБ скочиха и от левицата, и сините, и "Атака". "Български пощи" са част от българската държавност. С този замах утре ще посегнете и на българската армия, обяви бившият министър Петър Димитров. Той призова законопроектът да бъде изтеглен, защото така или иначе няма да издържи пред Конституционния съд. Иван Иванов от СК също предупреди, че самото изваждане на пощите от забранителния списък вече ги поставя на тезгяха за продажба.
Тезата бе подкрепена и от "Атака". Цвета Георгиева подчерта, че пощите не могат да бъдат приватизирани за добро. Дори "великият син приватизатор" не посмя да приватизира АДИС и "Български пощи", посочи тя.
В крайна сметка депутатите решиха гласуването на предложението на Валентин Николов да бъде отложено.
 

Падна първият сняг, връх Мальовица побеля

автор:Дума

visibility 8

Отново ръст на положителните случаи, 11 са починалите

автор:Дума

visibility 63

РЗИ налага глоби за неносене на маски на Конгреса на БСП

автор:Дума

visibility 184

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 184

Германия иска да ускори спирането на еврофондове

автор:Дума

visibility 240

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 321

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 432

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ