14 Април 2021сряда01:59 ч.

ГЕРБ готви нов подарък за концесионера на летище София

За 10 години той ще може да вдига такси безпроблемно, без да прави необходимите инвестиции, предупреди БСП

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 798

ГЕРБ готвят подарък за концесионера на летище София чрез отлагане на задълженията му с 10 години, но не и на правата му, предупреди от парламентарната трибуна Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че през това време концесионерът ще печели от увеличени такси, без да прави инвестиции. За договорката са сигнализирали синдикални дейци и работници. В края на 10-годишното си управление ГЕРБ залагат мини, които ще гърмят в следващите 10 г., предупреди председателят на БСП. Нинова напомни, че летището е обект от стратегическо значение за националната сигурност, и наблегна на 4-годишните усилия на "БСП за България" да защити националния интерес по казуса. 

През май 2020 г. концесионерът е потвърдил ангажиментите си по договора - за инвестиции, за работни места и за инфраструктура. БСП обаче подозира, че власта му готви подарък. "Концесионерът ще влезе във владение и ще започне съкращаване на работници. Ще се повишат летищните такси за пътниците. В края на октомври 2020 г. изпълнителният директор на столичната аерогара издаде заповед, според която такса пътник, например, по международна линия се увеличава от 7 евро на 11 евро, за дете става от 3 евро на 5,83 евро, а такса сигурност се увеличава с цели 94,6%. Списъкът с увеличенията не свършват дотук", възмути се Нинова. Тя предупреди, че от сделката ще бъдат ощетени всички пътници, които ще плащат по-високи такси и цена на билетите. "Цената ще плащат и работници, които вече се съкращават. От тази сделка ще се облагодетелстват концесионерът и онези, които я сключиха", обобщи Нинова. 

Социалистите питат Бойко Борисов на колко малки, средни и микро български фирми заради ковидкризата са отложени задълженията за 10 г. "На колко от тях създадохте възможност 10 години да събират увеличени такси, да уволняват работници, да трупат печалби, без да плащат задължения, поети по договор? На нито една, разбира се. Но осигурявате такава на големите - на концесионерите. Какво се получава - малките и средните фирми, самоосигуряващите се българи да вземат кредити и да си плащат задълженията, а големите да увеличават таксите на хората и да не си плащат. На големите - привилегии, на малките - задължения и кредити", обобщи Нинова.

Договорът за концесията на летище София е сключен на 22 юли м.г. със "СОФ Кънект" АД", припомни транспортният министър Росен Желязков. Пандемията обаче се отразила сериозно на авиационния сектор и на 27 октомври концесионерът направил предложение за "възстановяване на икономическия баланс на концесията". Желязков фактически призна, че фирмата иска 10 г. отлагане за плащането на годишни концесионни възнаграждения. Тя обаче обещавала ръст на инвестициите от 608 млн. евро на 624 млн. евро. Концесионерът щял да плати и авансово 660 млн. лв. с ДДС, както и да изгради терминал 3 до десетата година от срока на концесията.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ