09 Декември 2023събота09:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памфлет

ГЕРБ и законът за славата

Лутането на зиг-заг, а после на заг-зиг в общественото движение, а също и модерният подход за атакуване на проблемите ad hoc, шокира дори извънземните пришълци

/ брой: 195

автор:Славчо Кънчев

visibility 1527

 

"Много по-лесно е да се сплете венец, отколкото да се намери глава, достойна да го носи."
Йохан Волфганг Гьоте (1749-1832 г.) - немски поет, учен и обществен деятел


В писателството е също като във футбола. Колкото и да ти е звездна популярността, важното е навреме да се пласираш на свободно пространство. Ето го ноу-хауто, чрез което хиляди, че и доста отгоре страници докъм дата днешна са изписани, а пък и немалко финикийски знаци са понапечелили авторите им от явлението, наречено вкратце НЛО (неидентифицирани летящи обекти). Върху които липсва щемпел "Made in China" или за производствена марка от която и да е друга точка от лицето или опакото на земния глобус.
На стоката, която досега капацитетите по НЛО не предлагаха на сергията, беше, че малко, да не кажем нищо, не се знаеше за впечатленията на извънземните посетители от техните воаяжи по паралели и меридиани. Както се проясни неотдавна, обяснението на новинарското затъмнение било в изтънчената деликатност на чуждопланетяните.
... От n-тото измерение на Вселената, макар и не навито на руло и пъхнато в запечатана с восък бутилка, се телепортира - вероятно по погрешка - информация относно класифицираното знание, насъбрано и отнесено от извънземните пришълци. Наблюдавали, обследвали, разследвали, измервали, диференцирали, интегрирали и опознавали, а после на финала обсъдили и обобщили поведението на тукашните хомосапиенси.
Колкото и да е смайващо за уж професионалите в България, населили пространството на т. нар. "четвърта власт", наричани понякога още и "фабриканти на сензации", в речниковия фонд на извънземните не се съдържали понятия като "ляво", "дясно", "център" или "център-ляво", "център-дясно" и пр., както и по-амортизирани термини като "глобализация", "антиглобализация", че дори и "алтерглобализация". Прощудираният прочит на посланието от дълбините на Космоса пръкнал направо уморазтърсващия факт, че вътре не можело да се намери и ред за социалните джакпоти за земното население, наричани още "неолиберална" и "неоконсервативна" доктрина. Също липсвали - какъв лапсус! - и останалите шлагерни мантри от съвременния политически дискурс, наричан на старобългарски език "говорене", квалифицирано от НЛО-пътниците като изобщо многословно и цветисто, заседнало в плитчината на вулгарността, и което спомага за яснотата на изказа толкова, колкото мантията с дълъг шлейф спомага за бягането.
И още една немалка подробност се изяснила от рапорта на другопланетните експедиции: земната съвременност била уподобена на голямо галактическо тяло.

С огромна маса, но - уви! - без скорост

Затова и лишено от движение. Или пък би могло да се етикира с написаното отдавна от Ърскин Колдуел за Съединените щати: "Една нация, тичаща отникъде за никъде". Бегом на място! Казано и с езика на физиката: интегралният вектор на пътя е закован върху нулевата стойност.
Лутането на зиг-заг, а после на заг-зиг в общественото движение, а също и модерният подход за атакуване на проблемите ad hoc, сиреч върху принципа за действие на пожарната команда, шокирала извънземните пришълци. Че нали изпратените към центъра на Галактиката земни послания били заредени с претенцията как човешката раса се е отлепила безвъзвратно от долните стъпала на цивилизованост. Макар и без конкретни доказателства, валидността на предположението била разпространена и относно населението, обитаващо територията, наричана България.
Всъщност каква е там реалната ситуация?
Щрак! - огромната ножница вече преряза в аванс трикольорната лента и цялата българска територия е превърната в панаир на предизборната фантасмагория. Магове-магьосници издухват огнени предизборни обещания. Как изгарят на клада всичките лоши кредити на КТБ, как после напомпват милото на всинца ни банково отроче с цялото злато на маите и ацтеките, общонародна българска собственост, но, хайде, холан, да не си разваляме удоволствието от розоватото настроение с черни помисли и подозрения!
После идва ред на еротичната програма с голите обещания. Първо дефилира Минималната работна заплата от 1000 лева, а после събира мъжките, че и женските погледи с рубенсовите си форми Пенсията - пак Минимална! - от цели 500 лева (sic! - няма грешка!) ... Ето, че изскача и гвоздеят в програмата. Дефилето на ансамбловото голо обещание как ставаме енергийно независими и започваме да черпим нефта и природния газ директно от обратното на географията. Като са прокарани нефтопроводи и газопроводи чак през центъра на планетата ни. Само и само да прережем вампирската примка на руския енергиен медвед. После още голи обещания, които са още по-голи, та чак до небесата им се бучи голотията. И пак, и т. н. Всичко, предназначено за малоумници над 18 години. Докато на зрителите им се замае главата от цялата тази голотия и превъзбудени, още в тъмна доба да изприпкат до предизборната урна. Където да пуснат правилната бюлетина.
Е, с приза за импозантност - и по право, и по заслуги - е декориран шоурумът на ГЕРБ. Там, във фоайето му, изпод масления портрет на Б. Б. (Борисов, Бойко), източен в целия ръст на духа му девети дан, всеки негов поданик бива качен на седмото небе с напътствието:

"Който няма хляб, да руча пасти!"

Пък отдолу, с по-малки букви, е изкалиграфисано името на Мария Антоанета. За да е знайно всекиму, че Б. Б. притежава умствени бицепси да цитира и насън не само Карл Май през устата на Винету, но дори и шармантна френска кралица. Очевидно поради недостиг на терен - няма как да има друга причина - липсва информация, че силно преситен от пастената си диета, парижкият плебс въздига височайшата особа от кралския трон директно върху ешафода. Каква черна неблагодарност към пастената диетоложка, но нейсе, да не се отклоняваме от темата.
А темата е да отдадем в аванс дължимото на двете десни ръце на Б. Б., наричани по лична карта още и г-н Цв. Цв., и така да се приобщим към някои велики моменти в историята на човешката цивилизация.
Ех, има личности, към които съдбата е подчертано благосклонна, а в нозете им и най-заклетите завистници онемяват. Всъщност, откакто е коронован за национален партиен зидар от своя ментор, лицето Цв. Цв. упорито трамбова всекидневието на сънародниците си с максимата "Ако печеля, то печеля за себе си, а ако губя, то губи цял народ!"
Господинът Цв. Цв. и без да е заспивал от преумора върху съчиненията на древногръцките философи, по мисловната магистрала, построена от боса му, е достигнал до прозрението, че "Панта рей, панта кинетай кай оуден меней", сиреч "Всичко тече, всичко се променя и нищо не остава неизменно". Та ето защо му се наложило да пообърне наопаки мисълта на онзи, дето не е основал ИПОН, а само ги е гледал строго от портретите си в техните кабинети, докато двамината - Б. Б. и Цв. Цв. - са министерствали: "Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си".
Но ако не за друго, то поне по отношение на този мираж да печели цял народ Главната дойка на отрочето ГЕРБ, наричан още от някои лоши хора в черни тоги и "подсъдим" - персоната Цв. Цв. - е напълно наясно, че и последният безработен в България да нарами тесла и мистрия, или после да яхне на извънредна смяна багер, фадрома или кулокран, пак и не ще да е възможно за всяко българско семейство рулетката на съдбата да бетонира по половин дузина привлекателни и непременно с южно изложение собствености, наричани още и апартаменти. И още по-непременно - в тузарски квартали.
Колко несправедливо е, че мнозина журналисти    
вдигнаха волтажа на подозрението

към прийомите на придобиване от Цв. Цв. на ценната колекция от жилищна квадратура. И започнаха, че и продължиха да държат на мушката тази антипатриотична тема и да изписват вредни статии за някакви си там несъразмерни хонорари, за високотарифни експертни услуги по всичкознайство, уж извършени от Цв. Цв. в качеството му на партиен Кольо Фиче. Вместо да се отнесат с дължимата почит към непатентованото изобретение в съавторство с Ахмед Доган.
Че то още преди да изкълве от първата до последната страница книгата на Хенри Форд І "Моят живот и моите успехи", Цв. Цв. излюпил една крилата мисъл: "Няма на този свят по-глупаво и по-вредно твърдение от това, че всички хора са равни". Комбинативното и пъргаво мислене на същия господин извело аласекундно генералното следствие от горния интелектуален бисер, конструирано умело от три императивни подточки.
Подточка първа. Мнозинството от хората - будалите жалки - са създадени да бачкат. И нека си бачкат на спокойствие - Цв. Цв. не им пречи!
Подточка втора. Малобройната, но затова пък по-инициативна част от човечеството, е призвана да събира като пчеличка от фабрика на фабрика, от завод на завод, от юзина на юзина, от компания на компания, от корпорация на корпорация - запъхтяна, бледа и потна -

така наречената "принадена стойност"

Вместо да им втъкнат на ревера поощрителна награда, ближните им братя и сестри обаче им лепват незаслуженото прозвище "гадни мръсни капиталисти". Цв. Цветановата нежна и лирична душа никак не може да преживее такава обида!
Подточка трета (последна, но най-важна в триадата). Без първите две в краен случай Цв. Цв. би могъл да мине, ала без нея - изключено- "Умните, надарените човекоекзепляри като мене - изпъчва гордо гърди Цв. Цв. - са сътворени от бога и от родителите си (комай съм се самосътворил, ама карай!) - за да обират житейските екстри и бонуси по третия начин. Като клонират националната верига хипермаркети на надеждата, наричани още и "местни структури на ГЕРБ". Който има силици да остане прост бачкатор или ординерен трудов капиталист, нека! Воля негова ... Аз не се натискам!" И понеже Цв. Цв. още в детската си ясла прозрял, че скромността е добродетел, която трябва непрекъснато да се изтъква, без ненужно парадиране за патент, създал Закона за славата в партийния бранш на ГЕРБ: "Мно-о-ого важно, ако заслуженото въздават потомците, лошо е, когато те изплащат хонорарите!"

* - Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 238

Париж узакони правото на кравите да мучат

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 456

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 503

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 494

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ