20 Октомври 2021сряда13:38 ч.

ГЕРБ излъга всички, сега удря всички

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 268

Сергей Станишев

Категорично не приемаме това, което е внесено като промени в Кодекса за социално осигуряване и т.нар. пенсионна реформа - одобрено от Министерския съвет и прието в парламентарната комисия с гласовете единствено на ГЕРБ и "Атака". Българските граждани трябва да знаят кой подкрепя тази "реформа".
За 20 години хората се измориха от експерименти, наричани реформа. Вие се назовахте "Правителство на европейското развитие". Но през изминалата година по категоричен начин доказахте, че не може да предложите ясна визия как доходите и качеството на живот на българските граждани да достигнат средните за ЕС. И приетите от МС промени в пенсионното законодателство са пореден пример и на управленска немощ, и за това как тежестите от кризата и вашите собствени неуспехи прехвърляте на гърба на хората. А това е изключително важно, защото на пенсии разчитат днес повече от 2,3 млн. български граждани и още 3 млн. трудови хора си плащат осигуровките, като разчитат на предсказуемост и стабилност. 
Питам и правителството, и народните представители от ГЕРБ - с такива обещания ли спечелихте парламентарните избори? Това ли казахте преди изборите, че ще правите? Пенсионна реформа, в която огромна част от хората ще трябва да работят, докато умрат при нашата продължителност на живота в България. Здравна реформа като тази, с която водите системата до пълно разпадане? Това ли обещавахте и това ли правите?
Мълчание - защото въпросите са риторични. Няма спор, пенсионната система е изправена пред предизвикателство. Да, ние сме застаряваща нация. Да, състоянието на здравето не е добро. Имаме ниско ниво на заетост в сравнение с ЕС. Но да се прави пенсионна реформа в такива срокове! Промени се правят, първо, плавно, за да има предсказуемост. Второ, търси се широко съгласие, за да се намерят най-разумните решения и да няма такъв негативен социален ефект като този, който вие предприемате сега.
Искам да знаете, че отзвукът в обществото ще бъде безкрайно рязък, защото удряте всички. Това ли обещавахте на полицаите и военните преди изборите - че ще трябва да работят с три години повече? Това ли обещавахте на младите хора в активна възраст? Младеж на 35 години ми каза преди няколко седмици "Г-н Станишев, аз работя от 20-годишен, но имам официално 8 години трудов стаж". Защо? Защото през 90-те години, годините на дивата икономика, дивия капитализъм, реално погледнато, хората не мислеха за утрешния ден. Мислеха как да оцелеят днес. Работодателите не плащаха осигуровки. И едва от началото на този век започна реално функциониране на пенсионна система. И когато се прави реформата, не се отчитат тези реалности. Какво сравнявате с Германия, Австрия или Франция, където системите са устойчиви, където има ясна предсказуемост и където се отчита елементът на плавност!
Какви са мерките по отношение на хората в предпенсионна възраст? Те няма да могат да се пенсионират при тази ситуация на пазара на труда без специални мерки, които да им помогнат да стигнат до пенсионна възраст. И тях ги обричате да не могат да получават пенсии. През тази година правихте толкова много непредсказуеми крачки - ще правим пенсионна реформа, после - не, до 2012 г. няма да пипаме, ще правим дебати.
 Излъгахте синдикатите. Внесените промени нямат нищо общо с това, което беше договорено с тях. Естествено е ПГКБ и БСП да подкрепят и протестите, и подписките срещу този вид на пенсионна реформа. Стига сте се оправдавали с предишното правителство. Имало 2 млрд. дефицит в системата. А кой натрупа 1,8 млрд. лв. пари в Сребърния фонд, насочени именно за стабилността на пенсионната система? Предишното правителство. Ако това беше направено по време на голямата приватизация на г-н Костов, сега нямаше да има тези проблеми на пенсионната система, най-малкото не в този мащаб.
Аз питам - след като знаехте за проблемите в системата, защо правителството прие намаляване на осигуровките с 2% тази година? 400 млн. лв. по-малко приходи в бюджета в пенсионната система дойдоха от тази мярка - абсолютно погрешна! Заради кризата не помогнахте нито на работодателите, на тях поне да се бяхте разплатили за свършена работа пред държавата, и същевременно оголихте бюджета!
И сега характерно за дейността на това правителство - прехвърля се тежестта от вашите собствени неуспехи, от провала в приходната част върху хората. Защото актуализацията на бюджета през юли, с която признахте, че ще съберете с 2 млрд. по-малко приходи, отколкото сте заложили и сте планирали вие през декември, какво е това, ако не провал?! Затова, естествено, има оголване в много системи, в това число пенсионната. И кой ще плаща цената за тази некадърност? Искате да плащат гражданите. Но гражданите няма да го приемат. Няма да припомням дори такива смешни следизборни лъжи, които направихте за пенсиите за хората над 75-годишна възраст, т.нар. вдовишки пенсии... Те бяха дори заложени в бюджета и се отметнахте за неопределено време.
Затова имаме сериозни подозрения, че това са съзнателни усилия за дестабилизиране на държавната пенсионна система, което води към реален демонтаж на европейската социална държава в България. Това няма как да бъде прието от БСП и от левицата. Ще се противопоставим на този вид пенсионна реформа, на тази авантюра, която засяга милиони български граждани, с всички средства. Не само вотове. Ако говорим за народовластие, това е прекрасен и основателен повод за референдум. Защото няма по-важно нещо за всеки човек от това да знае при какви условия ще работи, при какви условия ще се пенсионира и какво го очаква. Ако си мислите, че така между другото, с гласовете на мнозинството, най-вече на ГЕРБ и на "Атака" - на двете партии, които носят отговорност за тази реформа със своето поведение, ще мине между другото... Няма да мине!


Декларацията е произнесена в Народното събрание на 24 септември 2010 г. Публикуваме я с незначителни съкращения

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ