04 Август 2021сряда02:44 ч.

Интервю

Виктор Стойчев:

ГЕРБ не изпълняват предизборните си обещания

Жертва съм на политически натиск, защото гласувах по съвест, казва общинският съветник от гражданската квота на ГЕРБ в Ловеч

/ брой: 59

автор:Ростислава Иванова

visibility 1828

ВИКТОР СТОЙЧЕВ е общински съветник първи мандат от гражданската квота на ГЕРБ в Ловеч. Председател е на Комисията по бюджет и финанси. От 9 години е директор на НАП в Ловеч, преди това 4 години е бил зам.-директор. На 44 години е, семеен, с 10-годишна дъщеря. На 23 февруари Виктор Стойчев публикува гневен пост във фейсбук, в който заявява, че е жертва на политически натиск от ГЕРБ, защото гласува по съвест и не подкрепя съмнителни проекти на управляващата партия в града.

"Детето ми стана заложник на кметските безумия"

- Г-н Стойчев, във фейсбук признахте за политически натиск върху вас и семейството ви от страна на ГЕРБ в Ловеч. В какво се изразява той?
- Изразява се в натиск и тормоз върху мен и семейството ми. Подозирам, че е свързан с мои гласувания по различни решения в Общинския съвет в Ловеч, с които не съм бил съгласен.
Избран съм като част от гражданската квота в листата на ГЕРБ на изборите през 2015 г. за общински съветници, не съм член на партия ГЕРБ. Може би не всичко с подробности е стигнало до мен, но знам, че община Ловеч, с нейна бланка, с подпис на кмета или заместника, е подала сигнал срещу мен и семейството ми, че детето ни вкъщи е в риск. Абсурдно е да се твърди, че 10-годишната ми дъщеря живее в риск. Сигналът е подаден до дирекция "Социално подпомагане" в Ловеч и до Регионалното управление по образование.
Разбрах, че общината се е самосезирала заради въпросния ми пост, публикуван на моята фейсбук страница на 23 февруари. Твърди се, че съм използвал комбинацията от думи "за възможно въздействие" върху резултатите на детето ми в училище. Проверката на социалните служби е започнала с посещение в дома ми. Те търсиха риск не където трябва, ако изобщо търсят риск или изпълняват нечия поръчка. Социалните работници нахлуха в дома ми, разговаряха с мен и съпругата ми, после и с детето. Направо не повярвах, че се случва. В началото попитах да не би сигналът да е от мен до някоя институция, защото като шеф на НАП подавам сигнали до различни институции. Социалната служба дори отказа да ми прочете съдържанието на сигнала и да посочи подателя. Още не знам какви са обвиненията. Подал съм искане като общински съветник да ми бъде предоставен сигналът на сесията на Общинския съвет на 29 март.
- Какво ви питаха социалните?
- Въпросите бяха стандартни, но за мен бяха обидни. Питаха ни кой е личният лекар на детето, сложили ли сме всички ваксини, то посещава ли училище, жилището наше ли е, с какво се отопляваме. Приличаше ми на социална анкета за отпускане на помощи. Никога в живота си не съм бил клиент на социалните служби. Започнах да осъзнавам сериозността на нещата, когато поискаха да говорят с детето. Питаха я на колко е години, в кой клас е, ходи ли на училище редовно, следобед посещава ли занималня. И понеже дъщеря ми не ходи следобед на занималня, следващият въпрос бе: "А самичка ли стоиш вкъщи?" Явно очакваха детето да отговори, че стои само вкъщи, за да вляза в капана на социалните. А то не стои само, майка ми го гледа следобед. Надявам се проверката да покаже, че детето ми расте в нормална среда и риск в семейството няма. И да приключи този цирк. Просто детето ми стана заложник на кметските безумия.
- Твърдите, че преди това е имало посегателства срещу вас. Какви?
- Имаше посегателство върху имуществото ми. Имаше натиск върху жена ми в нейната работа в Здравната каса, след 18 години работа там тя напусна. Два са начините за натиск в работата - с ниско оценяване в годишната атестация като държавен служител и с настройване на колеги, създаване на интриги и нетърпима работна среда. Това започна, след като станах общински съветник - някъде от началото на 2017 г.
Посегателствата срещу колите ни станаха след септември 2017 г. - първо нейната кола, после и моята, но тогава още не го свързвах с "поръчка". Колата на жена ми бе разбита, без да вземат нищо, тя стои на паркинг пред блока ни. Моята кола също беше обект на опит за кражба, пак пред блока. Повярвайте, в Ловеч опитите за кражба на коли не са толкова чести като в София! И на двата автомобила на едно семейство да бъде посегнато едновременно, в рамките на по-малко от месец, не е случайност.
- Сигурен ли сте, че това е опит за сплашване? Да не развивате параноя?
- Знам, знам, казвали са ми... Но съм сигурен, че това беше предупреждение заради позициите ми в Общинския съвет. Особено след натиска върху детето и в училище. Намекнаха ми, че може да бъде повлияно на изяви на детето в извънкласни форми.
- Кой ви заплаши?
- Не мога да го назова, казал съм го в сигнала до прокуратурата. Източникът е учител в същото училище, който ми предаде подобна възможност за друг учител, направи намек. А този друг учител е и общински съветник. Посредникът ми даде да разбера, че се е запознал с работата на детето ми по извънкласна форма, без детето да е било на оценяване при него. Той се е интересувал целенасочено. Но вече навлизам в обвинения, които не мога да докажа, защото са логически заключения.
- Има ли общо политическият натиск с оставката ви като шеф на бюджетната комисия през м.г.?
- Да, има. Подадох оставка, защото исках да дам възможност на Общинския съвет или да ми даде доверие да работя самостоятелно и безпристрастно като ръководител на комисията, защото председателите на комисии в общински съвети са политически квоти, или да напусна поста, ако не се ползвам с доверие. В крайна сметка получих доверие с голямо мнозинство и продължих да си изпълнявам функциите на председател на бюджетната и зам.-председател на икономическата комисия. Постъпих така, защото имаше натрупване на взети решения от комисията, поискани от мен материали от администрацията и неизпълнявани от нея. Сметнах, че авторитетът ми като председател на комисията е поставен под съмнение и дадох шанс да бъда сменен.
- С какво провокирахте политическия натиск от страна на ГЕРБ?
- Единственото, което правех, ако ще да звучи банално, е, че съм гласувал винаги по съвест. Само това. Не съм се съобразявал с конюнктурата или с политическа поръчка. Подкрепих предложението за намаляване с 1 бройка на заместник-кметовете, въпреки съпротивата на кмета Маринова. Решението бе прието и се наложи Маринова да редуцира от трима на двама заместниците си. Гласуването беше тайно, но предварително казах, че ще гласувам за намаляването. Сега Маринова обжалва това решение пред Административния съд. Не подкрепих и ненужен проект за деца в неравностойно положение за близо 1 млн. лв., защото в Ловеч вече имаме такива услуги и само щяха да се прахосват пари. Подозирам, че в този проект има нещо съмнително, но той в крайна сметка бе одобрен.
- Общински съветници, включително и двама от ГЕРБ - Александра Енева и Данчо Заверджиев, излязоха с декларация срещу партията, във ваша защита.
- Александра е от колежките в Общинския съвет, която също заема лични и отговорни позиции по много въпроси и гласува по съвест. Също и Данчо Заверджиев. С Александра все още сме в групата на ГЕРБ в Общинския съвет, но Данчо беше изключен преди повече от година. Не изключвам и мен да изключат, но няма да имат основания, защото аз и Александра се опитваме да завърнем кметското ръководство към предизборните му обещания. Искам ГЕРБ да започнат да изпълняват обещанията си в Ловеч. А ние обещавахме честност, прозрачност, принципно управление на общината, подвижни аптеки за малките населени места и проекти за тях, обещавахме добра градска среда...
- Нищо от това ли не се случи?
- Към момента не. Тръгна реализацията на няколко европейски проекта, но обществеността, с която се срещам, а и самият аз, смятаме, че реализацията им се отклонява от същинския проект. Става въпрос за имот в центъра, който предизвика хората в Ловеч - 50 дка разорана целина в пешеходната зона на града. Ясно, че някога ще стане с плочки, но сме в тази "целина" от м. септември. Подобно разораване преди зимата е предпоставка ремонтът да не се случи поне една година. Това дразни хората. Прави се уж за хубаво, но по най-лошия начин. Но не знам дали е свързано със злоупотреби.
- Критикувате ли кмета на ГЕРБ Корнелия Маринова?
- Някои критики съм й отправял публично в профила си, други - в рамките на групата. Мисля, че я критикувам здравословно, защото след това тя започва да работи по-добре.
- Още ли искате да сте част от ГЕРБ?
- Както искате го приемете, но съм лоялен човек, влязъл съм с тази листа и гражданската квота не е мое желание. Корнелия Маринова ми предложи да вляза в листата като експерт и приех, защото имам 22 години управленски опит. Бях 4 г. заместник-ръководител на НАП, а от 9 г. съм ръководител, преди това в НОИ бях шеф на звено. Смятам, че с този опит и авторитет мога да съм полезен за града. Мислех си - аз съм тук, съпругата ми е тук, да направим нещо за града. Вече не изключвам варианта със семейството ми да се преместим на друго място. Засега не съм предприел нищо, но го обсъждаме вкъщи. Разберете, не съм революционер, който буни народа, само посочвам грешките в управлението на града. Смятам, че така е честно спрямо гражданите на Ловеч.

 

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ