28 Септември 2020понеделник08:12 ч.

Мерките на правителството продължават да изключват големи групи нуждаещи се от подкрепа българи

ГЕРБ отстъпиха за извънредните правомощия

Кирил Ананиев се размина с обявяването на епидемична обстановка, отговорността остава в МС

/ брой: 88

автор:Юлия Кулинска

visibility 799

След многобройните предупреждения, че промените в Закона за здравето противоречат на конституцията, ГЕРБ отново дадоха заден за идеите си. Управляващите решиха да се съобразят с БСП и така здравният министър Кирил Ананиев се размина с увеличаването на правомощията си. Правната комисия в парламента гласува Министерският съвет да обявява извънредна епидемична обстановка. 

Депутатите приеха 8 критерия, по които да се определя дали да бъде обявено извънредно епидемично положение в страната. Те обаче бяха разкритикувани от депутата от "БСП за България" проф. д-р Георги Михайлов. Според него се създава възможност министърът да създаде епидемична обстановка по най-различни поводи. Това не са критерии, а общи фрази за всички инфекциозни заболявания, които създават условия за своеволия и са напълно излишни", поясни проф. Михайлов и поиска те да бъдат заличени. 

За всички нарушители на мерките глобата ще бъде от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лева. Всички болни и доказани носители на вируса, отказали или неизпълнили задължителната изолация или лечение, ще се наказват с глоба от 5000 лева. За нарушителите на задължителната карантина санкцията е същата, прие правната комисия.

От БСП предложиха всеки самоосигуряващ се, който не може да извършва дейност, да получи по една минимална заплата и осигуровки или 725 лв. за всеки месец от извънредното положение. Надя Клисурска изложи идеите на БСП, с които се настоява всички, които са използвали платения си годишен отпуск по време на извънредното положение, да получат още 5 дни допълнителна почивка. Тя настоя за 20 работни дни платен годишен отпуск за родители, чиито деца не ходят на детски ясли и училища заради епидемията. Социалистите искат увеличаване от 9 на 17 лв. на минималнотo дневно обезщетение за безработица, 9% ДДС за храните и лекарствата, а зеленчукопроизводители, овощари, животновъди да могат да ползват 50 млн. лв. безлихвена помощ. Крум Зарков напомни, че след среща с представители на НСОРБ БСП внесе предложение местната власт да получи с 10% повече средства  от държавния бюджет.

Остава следенето на трафичните данни за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация, лечение и карантина.

Чрез заключителните и допълнителни разпоредби в Закона за здравето се променят текстове и в редица други нормативни актове.  Няма да има национално външно оценяване за учениците в 4 и 10 клас. Мярката 40/60 ще важи още един месец след отмяната на извънредното положение. До 13 юли няма да се налагат запори на банкови сметки на физически лица, върху заплати и пенсии. Няма да се извършват описи на вещи и недвижими имоти, собственост на граждани, освен за задължения за издръжка. След изтичане на извънредното положение от 14 май спрените срокове по делата започват да текат. 

Днес парламентът на извънредно заседание ще обсъди и гласува промените на второ четене.

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ