04 Юли 2020събота00:14 ч.

сн. Емилия Костадинова

ГЕРБ пак угодиха на кръчмарите

Няма да вдигат масовите осигуровки за работещите в заведенията

/ брой: 104

автор:Дума

visibility 640

ГЕРБ пак правят рязък завой и се отказват да увеличат масовите осигуровки за работещите в ресторантьорството и хотелиерството на 800 лв., както обеща премиерът Бойко Борисов. Така за втори път угодиха на кръчмарите, които успяха да убедят Борисов, че ДДС за услугите им трябва да се намали от 20% на 9% като антикризисна мярка.

Сега депутати от ГЕРБ отхвърлят със законови поправки предишното си предложение да се вдигне минималния осигурителен праг с цел изсветляване на този сектор. Даже Красимир Ципов, който е вносител и на основното законодателно предложение, в което прагът се повишаваше на 800 лв., е сред вносителите новите текстове.

Предстои те да бъдат разгледани от комисията по бюджет и финанси.

След срещата на премиера Бойко Борисов с ресторантьорския бранш, след която той обяви, че ще им намали ДДС до 9% срещу обещание да си изсветлят сектора, беше заявено желание и от двете страни осигурителните прагове да бъдат увеличени над сегашния минимум. Този довод беше използван от управляващите, когато защитаваха спорното си решение за намаляване на ДДС, като се твърдеше, че с вдигането на осигуровките и изсветляването на сектора в крайна сметка може и да се компенсират част от загубите за бюджета.

От внесените сега поправки, в които участва и Красимир Ципов, който беше водещ при предишното предложение за вдигане на масовите осигуровки, се вижда, че за секторите "хотелиерство" и "ресторантьорство", в графата "Професии, неизискващи специална квалификация", числото се намалява от 800 на 610. Това е най-голямата част от персонала, зает в тези сектори. По данни на НСИ за 2019 г. в активните летни месеци в тези сектори са заети 140-150 хил. души, а през зимния сезон - 100-110 хил. души. По-високите осигуровки остават за мениджмънта и техническите специалисти, които обаче не са основна част от заетите.

Също така се вижда, че за дейностите с код "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" също се прави реверанс и няма да им се вдигат осигуровките до 800 лв. Те са изтрити въобще от законодателната инициатива и така остават на минималния допустим праг от 610 лв. 

Предстои предложението да бъде разгледано на второ четене от Комисията по бюджет и финанси.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ