21 Януари 2022петък17:21 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Позиция

ГЕРБ превърнаха държавата в противник на народа

Декларация от името на ПГ "БСП за България", прочетена вчера в НС от Драгомир Стойнев

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 1235

Искането за изслушване на Валери Симеонов не е продиктувано от желанието за пореден път да чуем цинизма на един лишен от морал и ценности човек. Никой не желае да се задълбочава и върху изясняването на т.нар. семейни отношения при патриотите. Не искаме да се занимаваме и с коалиционния параван, зад който се крият от ГЕРБ. БСП е национално отговорна партия и искането за изслушване е заради необходимостта институцията, която Валери Симеонов представлява, да бъде заставена да покаже дали е адекватна на кризите, в които се намираме.
Първата криза - състоянието на грижата за хората с увреждания на държавно ниво. Втората криза, която е много по-голяма, която е правителствена и прераства в политическа  - за нас изпълнителната власт е абсолютно блокирана и не е в състояние да упражнява функциите си. Тук се крият огромните рискове за страната ни и затова искахме  изслушването на Валери Симеонов. Неубедително звучи казаното от г-н Цветанов, че проблемите в коалицията са в резултат на междуличностни противоречия. Проблемите в коалицията са изначално заложени, след като бе дадена власт в ръцете на неустойчиви и неадекватни субекти, за да бъде закрепена поредната правителствена формула за консумация на власт. Валери Симеонов е продукт на един маниер в политиката, който превърна институциите на държавата в противници на народа, който превърна избраните да служат на народа в господари и дерибеи, които паразитират на гърба му.
Не става въпрос за личен цинизъм и възпитание, виждаме държавен цинизъм по отношение на гражданите и за това са отговорни и политическите алхимици от ГЕРБ. Държавата трябва да бъде изчистена от този циничен и унищожителен управленски похват. Днес са децата с увреждания, вчера бяха онкоболните, утре ще бъдат други. Хората са коректни към държавата си и е най-нормалното да очакват и тя да бъде адекватна в отговорностите си към тях.
Ние имаме своята оценка на управлението на ГЕРБ и коалиция, и то не от вчера, и не заради тази конкретна криза и тя е ясна - необходими са нови избори и смяна на модела на управление. Това е нашата категорична партийна позицията. Гражданското недоволство е близо до предела, зад който това управление губи своята легитимност. Като една от малкото отговорни партии БСП иска да извърви пътя към изборите демократично, зачитайки парламентаризма и чрез прозрачни действия. Това е другата причина за искане на това изслушване. Освен гражданското общество парламентът е другият център, от който да започне промяната. Ние следваме политическите си отговорности. В този смисъл не приемаме никакви обвинения за използване на протестите. Време е да видим дали чрез мнозинството за пореден път ще бъде направен опит парламентът да бъде употребен за спирачка на промяната. Ако се случи пак, това ще е най-силното доказателство, че този парламентарен мандат наистина е изчерпан. 

 

НОВИ МЕРКИ В СОФИЯ СРЕЩУ COVID ОТ ПОНЕДЕЛНИК

автор:Дума

visibility 80

Корнелия Нинова: Край на тормоза над длъжниците

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 14

Искам те! Бия те...

автор:Аида Паникян

visibility 224

/ брой: 14

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

автор:Дума

visibility 270

Вадят колекторските фирми на светло

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 14

"Топлофикация София" три пъти съди русенка

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 14

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ